Над 35 доброволци събраха 135 кг отпадъци от Дендрариума и Копитото на Витоша

Над 35 доброволци събраха 135 кг отпадъци от Дендрариума и Копитото на Вито

Снимка: #ПромениКартинката

Информационната кампания на #ПромениКартинката стартира пътуваща изложба, посветена на проблема с неправилно изхвърлените цигарени фасове

Доброволци събраха и почистиха от боклуци Дендрариума и Копитото на Витоша. В акция #ПромениКартинката участваха над 35 доброволци, които изхвърлиха 135 кг отпадъци, изхвърляни от гражданите в тези знакови за София места.

Копитото и Дендрариума са любими места за спорт, разходки и романтични срещи на софиянци, но често те са замърсени от различни отпадъци - неправилно изхвърлени цигарени фасове, мокри кърпички и всякакви други боклуци.

Тази събота двете емблематични локации бяха почистени от над 35 доброволци като част от доброволческата акция на #ПромениКартинката. Информационната кампания на Филип Морис България, която стартира през лятото на миналата година, цели да информира обществото за мащаба на глобалния проблем с неправилно изхвърлените цигарени фасове и по този начин да предизвика отговорно потребителско поведение.

„Акцията на #ПромениКартинката на Витоша отново потвърди нагледно проучванията ни, които показват, че цигарените фасове са един от най-често срещаните замърсители на околната среда, коментират организаторите на кампанията.

"Важно е всеки потребител да знае, че цигарените фасове са направени от целулозен ацетат, което е вид биопластмаса, направена от дървесна маса. Фасовете не се разграждат след първия дъжд, а процесът може да отнеме до петнайсет години в зависимост от външните условия", разказва Диляна Якова, мениджър в цигарената компания.

"Затова с нашата кампания #ПромениКартинката целим да променим нагласите и отношението на хората към този проблем, за да се справим с него. Надяваме се всички акции и послания на #ПромениКартинката да бъдат припознати от все повече хора и да успеем да постигнем реална промяна", допълва тя.

В момента във витошкия Дендрариум могат да се видят около 145 растителни вида на площ от 1400 дка, сред които типични дървесни, храстови и тревни представители на българската флора и видове, внесени от различни точки на света. „Копитото“ пък е друга емблематична местност на Витоша, известна с мястото под Княжевския лифт, откъдето се разкрива красива гледка над столицата. За съжаление много от посетителите на тези две любими локации изхвърлят неправилно там стотици фасове, бутилки и всякакви други отпадъци.

Кампанията продължава да информира обществото за мащаба на глобалния проблем с пътуващата изложба на #ПромениКартинката. Нейният маршрут започна от арт квартала на Варна „Таляна“ през юни тази година и този месец продължава през Добрич – пред Концертната зала, а след това с изложби на емблематични локации в градовете Велико Търново и Стара Загора. Провокативни визии и послания, които разкриват цифрите и фактите около глобалния проблем, целят да докоснат еко-съзнанието на хората и да променят потребителските навици, а оттам и видимо да намалим замърсяването с неправилно изхвърлени фасове в околната среда.

Информационната кампания #ПромениКаритинката цели да провокира общественото внимание. Посланици на кампанията са популярни личности, които се отличават със своята силна гражданска позиция – Ива Екимова, Ники Кънчев, Гери Турийска, момчетата от група Остава, Анна Цолова. Използвайки изкуството като инструмент за въздействаща комуникация, #ПромениКартинката обедини сили и с НАТФИЗ за проект, в който 7 екипа от студенти 2-и курс създадоха видеа, пречупвайки през креативния си поглед глобалния проблем, който засяга всеки от нас. Артистичният подход намери своето отражение и в серията от активности под надслов #ПромениКартинката в твоя арт квартал.

#ПромениКартинката стартира през лятото на 2021 г. Тогава, на 40 плажа по българското Черноморие, бяха поставени въздействащи визии, а през есента бяха организирани доброволчески акции по почистване в Пловдив, Благоевград, Варна, Бургас и Русе. По време на почистванията близо 180 доброволци, над 50 служители на компанията, партньори и поддръжници от местните общини и представители на медиите събраха общо 620 кг фасове и други отпадъци.

През изминалата година кампанията организира едномесечна изложба с информационни пана в Градската градина в Пловдив, а веднага след това изложбата се пренесе и в София в градинката на НДК. През пролетта на тази година атрактивните и обновени визии привлякоха вниманието и на минувачите пред Народен театър „Иван Вазов“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 237 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (82%, 1288 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 38 Гласове)
Общо гласували: 1563 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Лили Иванова пред 15 000 души в Арена София: Останах в България и......

Лили Иванова сложи край на националното си турне с грандиозен концерт в столичната "Арена София". В началото на годината...

Прочети още keyboard_arrow_right