От 600 на 400 са намалели повикванията към Спешна помощ в София

От 600 на 400 са намалели повикванията към Спешна помощ в София

Снимка: Столица.bg

Столицата се обслужва от 25 екипа, необходими са 80. Медиците са с трета категория труд, а заедно с полиция и пожарна са част Националната сигурност на България

Почти тройно са намаляли повикванията към Спешна помощ в София през последното денонощие. За изминалите 24 часа сигналите за спешни случаи са 200, съобщи пред bTV д-р Таня Ачова, шеф на смяна.

Въпреки това дежурството е било доста напрегнато. "По принцип нощните дежурства са по-малко натоварени. За нощта имаме 40 хоспитализации, което показва, че това са били спешните случаи от всички сигнали. Има случаи, които трябва да се наблюдават от личен лекар и когато състоянието е тежко да се вика Спешна помощ", коментира лекарят от столичната Спешна помощ.

От трите спешни звена на Националната сигурност - пожарна, полиция и Спешна помощ, лекарските екипи са с най-натоварена работа. Въпреки това медиците са с трета категория труд, за разлика от пажарникари и полицаи.

"Този въпрос е поставен, но за съжаление категорията труд не е променен. Обидно е, защото работата и условия на труд и тежестта й трябва да се обмисли да се смени категорията. Дано да се направи тази промяна, защото втората половина на 2020 бе внесена общонационална подписка, но още няма отговор", коментира лекарят.

"И преди пандемията работата на екипите на Спешна помощ София беше изключително тежка. Не знам защо е така, но от много години е това разделение и се надяваме тази несправедливост с категорията на труд да се оправи, защото няма логика", коментира и говорителят на столичната спешна помощ Катя Сунгарска.

Тя съобщи, че третата вълна от Covid-19 затихва и от 600 - 700 повиквания на смяна, 12 часа, сега са около 400, което есериозен спад. Продължава да има кадрови дефицит в Спешна помощ в София. Столицата се обслужва от 25 екипа, а са необходими 80. И ако преди оставяха по около 100 адреса за следващата смяна, то в последните дни са около от 3 до 10", коментира Сунгарска. Недостигът на екипи се компенсирало с добра координация на звената, но дефицитът остава.

За тези хора в Спешна помощ мога само да кажа: Адмирации и благодарност, заяви Сунгарска.

За последната година се направи сериозна реорганизация на здравната система, видя се, че е достатъчно здрава, за да поеме тези вълни на епидемията и тези хора са героите на деня. Много животи бяха спасени и се спасяват, за съжаление медицината не е панацея, каза Сунгарска.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
 • - Твърдо ДА (41%, 470 Гласове)
 • - Твърдо НЕ (20%, 231 Гласове)
 • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 239 Гласове)
 • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 180 Гласове)
 • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1134 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Полицията разследва сигнал за оковано куче край столичното Околов......

За случай на жестокост към животни в столицата съобщи btv. Зрители са сигнализирали за куче, държано оковано на а столич...

Прочети още keyboard_arrow_right