Плъхове превземат подлез в столичния Лозенец

Плъхове превземат подлез в столичния Лозенец

Снимка: Google.com

Нашествие на плъхове в центъра на София забелязаха столичани. Едричките гризачи се разхождат между хората в подлеза в Лозенец, който свързва "Фритьоф Нансен" с "Черни връх", НДК и "Евлоги и Христо Георгиеви", градинката "Баня Лозенец".

Подземното пешеходно съоръжение е в близост до Перловската река и има много заведения за хранене.

Множество гризачи са се навъдили около кофите за боклук до хранителни и търговски обекти. Броят им отдавна е обезпокойтелен и за работещите в заведенията, и за пешеходците, които преминават през подлеза, съобщи bTV.

"Канализациите се обработват по предписание и предстои това да се случи през април", каза ппред bTV Станислав Станев от Софийска вода. Той обясни, че се чака сухо време за дератизация, за да не се отмият препаратите. Препоръката е и обектите като заведения и магазини сами да се погрижат за обработка.

Столичната регионална здравна инспекция съобщи, че тревните площи и рисковите участъци се обработват по предписание. Възможно е да се направени допълнителни обработки по време на активния сезон, но те трябва да бъдат установени.

Обработката на площи и обекти срещу гризачи се синхронизира между институциите, за да има ефект, коментираха от Софийска вода и общинското Зелена система.

"Общинските тревни площи се обработват по предписание на РЗИ и синхронизирано със Софийска вода и е съобразено с жизнения цикъл на гризачите. Дератизацията е по схема на рискови участъци. Когато има сгинал се обработва по идентичен начин - проверка на място, локализират се рисковите участъци и се включват като рисковите участъци в съществуващите схеми за обработка. Възможно е да се направят допълнителни обработки, но да се установят като необходимост от контролния орган", разясни процедурата Сияна Хлебарова от общинското дружество.

Процедирута е толкова "кратка", че е обещаваща да има още няколко поколения плъхове и гризаци сред боклуците и хранителни отпадъци в този подлез.

Канал на р Перловска е рисков участък и при обработката приоритетно са заложени по-голям брой точки, казаха от Софийска вода. От РЗИ-София вече са дали предписание за обработка и след това ще извършат контрол дали са изпълнени предписанията.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Вдигнаха още 9 стари коли от Триадица...

Екипи на район „Триадица“ премахнаха девет излезли от употреба моторни-превозни средства, оставени върху общ...

Прочети още keyboard_arrow_right