Демонтажът на Паметника на съветската армия започна, фигурите отиват в държавен имот

-

Снимка: Facebook

Тази сутрин, 12 декември, започна демонтажът на спорния Паметник на съветската армия в столицата. Това се случва след издадена заповед от областния управител Вяра Тодева. В района около паметника има и засилено полицейско присъствие, за да се осигури безпроблемната работа.

"Предприетите от областната управа на София действия по преместването на Паметника на Съветската армия след като експертно становище установи, че той е опасен за гражданите, за да се случи реставрацията първо е необходимо той бъде демонтиран и преместен", каза на брифинг Вяра Тодева, областен управител на София.

Като първа стъпка ще се доизгради скелето и ще бъдат демонтирани най-високите фигури. Засега фигурите ще бъдат преместени в държавен имот и ще бъдат строго охранявани, допълни тя. По думите ѝ фигурите от монумента са получили сериозни пукнатини, затова се налага поправка.

"Следващите стъпки ще са частите да бъдат сортирани и описани, а след това извозени до местата за съхранение. Ще възложим обществена поръчка за самата реставрация. След като бъдат реставрирани, елементите ще бъдат изложени в Музея на социалистическото изкуство или на по-подходящ терен, който в момента обследваме", обясни Тодева. Проектът за демонтаж и преместване на паметника е предвиден да се реализира за 59 дни.

Скулпторът Марин Марков, изготвил становището, отбеляза, че Върху фигурата на краката на войника има сериозни пукнатини, които на места са до 4-5 см. По цялата дължина са се разцепили. Основната причина затова е, че едно време когато е монтиран паметника е налят бетон в краката на фигурите. Вследствие на това през годините прониква влага и тя разрушава метала.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

София празнува Деня на буквите, просветата и културата...

Празнуваме най-българският и най-безспорният празник, който винаги обединява българите - 24 май, Ден на светите братя Ки...

Прочети още keyboard_arrow_right