Софийската гимназия по транспорт „Макгахан“ ще се отоплява с водородна инсталация (СНИМКИ)

photo_library
 • Софийската гимназия по транспорт „Макгахан“ ще се отоплява с водородна инст

  Снимка: Аделина Ангелова

 • Софийската гимназия по транспорт „Макгахан“ ще се отоплява с водородна инст

  Снимка: Аделина Ангелова

 • Софийската гимназия по транспорт „Макгахан“ ще се отоплява с водородна инст

  Снимка: Аделина Ангелова

Разработваме пилотен проект за подобна водородна инсталация на едно от депата на „Метрополитен“, съобщи кметът Йорданка Фандъкова

Софийската гимназия по транспорт „Макгахан“ е първото училище с водородна инсталация за отопление. За иновацията съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. В училището вече има водогрейните котли, с които се намаляват с 30% вредните емисии във въздуха.

Проектът е финансиран от Министерство на образованието и науката през 2021 г.

"В момента разработваме пилотен проект за подобна водородна инсталация на едно от депата на „Метрополитен“. С нея ще намалим наполовина консумацията на електричество и ще произвеждаме за собствени нужди. През последните години реализирахме различни проекти за внедряване на технологии от възобновяеми енергийни източници в общински детски градини. По този начин, основно чрез соларни инсталации, намаляваме консумацията на електрическа енергия и подменяме стари отоплителни инсталации", коментира столичният кмет.

Фандъкова припомни, че в одобрения национален План за възстановяване и устойчивост са предвидени инвестиции в основни ремонти и внедряване на енергийна ефективност в сгради на детски градини и училища.

"Ние вече работим по списъка с проекти, с които ще кандидатстваме. При разговора ни днес с министър Сандов поисках при разработването на насоките за кандидатстване да предвидят възможност за финансиране на комплексни решения. Това означава не само ремонт и енергийна ефективност, но и възможност за изграждане на ВЕИ-инсталации, с които училищата и детските градини чувствително ще намалят разходите си и увеличат дела на алтернативните източници на енергия", каза Йорданка Фандъкова.

При посещението днес в Софийската гимназия по транспорт „Макгахан“ бе заедно с образователния министър, еко министър Борислав Сандов и кмета на район Слатина Георги Илиев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

28,89 % е избирателната активност в София...

Почти една трета от имащите на право на глас в София са гласували до 16 часа, научи Столица.bg. Към този час избирателна...

Прочети още keyboard_arrow_right