СОС ще продължи да подкрепя гражданите на Украйна и те ще намират убежище и временен дом в София до края на тази война

СОС ще продължи да подкрепя гражданите на Украйна и те ще намират убежище и

Снимка: Столица.bg

Столичен общински съвет (СОС) ще продължи да подкрепя гражданите на Украйна и те ще намират убежище и временен дом в София до края на тази война, докато могат спокойно да се завърнат в своята Украйна! Това е записано в декларация на групата на ГЕРБ-СДС и "Демократична България", приета днес на заседание на Съвета по повод една година от руското нахлуване в Украйна.

В гласуването участваха общо 34 общински съветници, които подкрепиха декларацията. 27 общински съветници не бяха в залата, като представителите на групата на "БСП за България" я напуснаха за гласуването.

Декларацията бе представена от председателя на СОС Георги Георгиев.

"364 дни! Толкова време измина от началото на руската агресия на суверенна Украйна. Днес, една година по-късно, все по-ясно се очертават резултатите от това. Заедно със стотиците хиляди загинали и милионите разрушени човешки съдби, заедно с материалните разрушения, извършвани с жестока методичност можем да видим и другите измерения на тази трагедия", посочи Георгиев, цитирайки текста на декларацията.

Рухнаха митовете за непобедими армии, за уникалност и самостойност, за велики стратези и геополитици, налагани десетилетия от кремълската пропаганда. Украйна и украинският народ устоява, ежедневно показва сила и дух, присъщи единствено на свободолюбивите хора. Около Украйна се създаде безпрецедентна световна коалиция, която застана твърдо с морална, финансова и военна подкрепа зад героичните усилия на украинците да запазят правото си на самоопределение и собствена държавност. На бойните полета в Украйна биват защитавани ценностите, около които и ние изграждаме собственото си бъдеще, е записано в декларацията.

И понеже такива събития в човешката история се случват веднъж за век не можем да не отдадем заслуженото на хората - от политиците до милионите българи, допринесли за цивилизационния избор на съвременна България. А на всички, които намират оправдания за войната или открито симпатизират на агресията, независимо от мотивите, с които го правят, можем да кажем, че е време да отворят очи и да видят истината. Можем да изпитваме гордост от достойната и хуманна позиция на кмета на Столична община, както и на общинските съветници, които подкрепяха нашите решения за ясното позициониране и единство между политическо говорене и реални действия, посочи председателят Георги Георгиев.

Той припомни, че Столичната община и СОС осигуриха средства за транспорт до града и настаняване на търсещите закрила, дадоха възможност да използват безплатно публичния транспорт в София, подкрепиха с помещения организациите, работещи за тяхното приемане и интеграция. Въпреки съпротивата взехме и препотвърдихме решението знамето на Украйна да бъде поставено до тези на Столична община, България и Европейския съюз, заяви Георгиев, цитирайки декларацията.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

МВР: Сирени ще вият на 2 юни за почит към Христо Ботев и загинал......

Две минути ще видят сирените утре, 2 юни в София и страната, съобщиха от МВР. С традиционните сирени отдаваме почит...

Прочети още keyboard_arrow_right