Спаси София стартира кампания за спасяването на Централни хали

Спаси София стартира кампания за спасяването на Централни хали

Снимка: Столица.bg

Провокирани от намерението на голяма чуждестранна верига хипермаркети, да купи сградата на Централни хали и да ги превърне в поредния свой търговски обект, гражданската организация Спаси София стартира инициатива за запазване на оригиналната функция на емблематичната сграда. Това съобщиха с имейл до медиите от гражданската организация.

Те публикуваха редица материали, които показват огромния потенциал за развитие на Халите. Направени са редица анализи и проучвания на сходни покрити тържища на стария континент и са предложени най-подходящите решения за Халите в поредица от тематични публикации.

Централни хали е частна собственост, но сградата е паметник на културата и без одобрение от Министерство на културата там не може да се правят преустройства.

Експертен съвет на МК реши: Централни хали в София стават супермаркет на чужда верига

От Спаси София припомнят, че Централни хали са част от градското културно наследство на столицата през последните повече от 110 години. Единственият по рода си закрит пазар на София впечатлява със своята внушителната постройка в неовизантийски стил, авангардната за времето си чугунена носеща конструкция, и разкритите руини от антична Сердика в сутерена. Уникалността на обекта се допълва и от локацията му в сърцето на историческия център на столицата.

Спаси София заедно с най-добрите специалисти в опазването на културното наследство, разкриват златната възможност за превръщането на Софийските централни хали в атрактивно общоградско средище.

Немска верига супермаркети е подписала споразумение за купуването на Централни хали в София

“Те имат огромен потенциал да бъдат успешен търговски комплекс за малки и средни локални производители и предприемачи. В също време биха могли да съхранят традиционния дух на Стара София, да станат част от културния афиш на града, и да се превърнат в магнит за туристи. Ревитализацията им би допринесла не само за развитието на самия обект, но и би подобрила цялостното икономическо благосъстояние на район „Възраждане“, който към момента не успява да разгърне пълния си потенциал като основна дестинация за отдих и забавление” - споделят от организацията.

“Търговската функция трябва да се допълни с богата културна програма, а Столична община да се ангажира с промотирането на Халите чрез партньорската си мрежа и културния си календар” - заявиха от Спаси София. Според тях за постигането на тази визия, на първо място е необходимо да се създаде екосистема от български производители, които да бъдат сърцевината на новия бизнес модел. Като смятат за задължително и изработването на професионална рекламна стратегия.

Пуснаха петиция за защита на софийските Хали

“Анализите на сходните бизнес модели на други европейски пазари доказват рентабилността и икономическата съдържателност на такъв тип пазари.”- смятат от Спаси София и допълват: “Халите не отстъпват по нищо на европейските примери, тъй като притежават най-важното: културно-историческо и социално влияние, централна локация, и архитектурна значимост.”

Поради липса на инвестиции в сградата, ангажираност от собственика и от общината, както и тотална липса на реклама и стратегия за развитие, от години сме свидетели, че сградата не успява да разгърне максималния си потенциал. До момента няма и официална позиция от управляващите от ГЕРБ/Патриоти, нито от опозицията в лицето на Демократична България и БСП, за това дали ще предприемат някакви действия, въпреки отвореното писмо което изпрати независимият общински съветник Борис Бонев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 167 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1066 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1260 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Нови областни управители имат София и София-област...

На своето заседание днес Министерският съвет прие решение, с което назначава 25-има областни управители, като от тях 17 ...

Прочети още keyboard_arrow_right