Столична библиотека празнува 93-ата си годишнина

Столична библиотека празнува 93-ата си годишнина

Столица.bg

70-хилядния си читател очаква Столичната библиотека

На 24 октомври 2021 г. една от най-старите емблематични културни институции в София – Столична библиотека, навършва 93 години от създаването си.

Библиотеката на София отбелязва 93-ата си годишнина с премиери на новите издания на библиотеката „Голямата София“ и „Думи без карантина, съобщиха от библиотеката. Поезия“, изложба илюстрации и инсталации на художничката Капка Кънева, поетично четене на известни български автори, тематични изложби от колекциите на Столична библиотека.

Най-голямата публична библиотека в страната разполага с фонд от над 1 милион и 200 хил. книги, 70 хил. читатели, най-богатия документално-информационен архив за историята на София, 3 филиала, най-големия Център за детска литература, първия в България Библиобус. За нашите читатели и потребители са достъпни модерен Дигитален център, електронен каталог с 250 хил. тома книги, български и чужди дигитални ресурси, Wi Fi зони, образователни и информационни услуги.

От началото на 2021 г. Библиотеката на София има 13 хил. нови читатели, 200 хил. посещения, 320 хил. заети книги и 3 хиляди нови заглавия на издания. Този рожден ден Столична библиотека посреща с нова иновативна Дигитална лаборатория за тийнейджъри, реализирана с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ в България, с нов сайт на институцията, който предлага бърза навигация и пълноценна мобилна, с нови колекции от редки и ценни издания, като уникалната лична библиотека с над 2 хил. книги на големия българин Симеон Радев.

Празничните дни на Столична библиотека са до 23 октомври.

На 21 октомври /четвъртък/, 18:00 ч., пл. „Славейков“ 4 - „Думи без карантина. Поезия“ – премиера на новото издание на Столична библиотека и четенe на известни български автори, представени в сборника. Книгата „Думи без карантина. Поезия“, финансирана по проект на СП Култура 2021 на Столична община, съдържа текстове и снимки на популярни български поети и писатели, включени в онлайн инициативите на Столична библиотека „Поезия без карантина“ и „Насаме с моята библиотека“.

На 22 октомври /петък/, 11:00 ч., Мраморно фоайе  - „Голямата София“ – Представяне на изданието на Столична библиотека „Голямата София“ и съпътстваща тематична изложба. Книгата, финансирана по СП Култура 2020, е част от печатната поредица на библиотеката с автентични материали от дигитална платформа „Сердика“. Илюстрованото двуезично издание проследява включването през 1938 г. на близки до София села – Бояна, Княжево, Горна Баня, Надежда, Слатина, Драгалевци в Столична голяма община. В книгата и тематичната изложба са включени уникални текстове – статии, факти, статистически сведения, както и любопитни фотоси и факсимилета, публикувани в периодични издания и сборници от фонда на Столична библиотека и други архивни източници за развитието на селата и превръщането им в модерни градски центрове.

Изложба „Картографски колекции от началото на ХХ век“ с ценни издания от фонда на Столична библиотека

Основен акцент заемат петте карти на София, издадени в периода 1918 – 1936 г., които показват развитието на българската столица от Освобождението до 1936 г. и очертават плана за нейното разширяване, както и оригинални карти със скици на военните действия от периода на Първата световна война.

Програма за децата в Детския център: На 22 октомври /петък/, 14:00 ч. – арт ателие с художника Христо Кърджилов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 113 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 819 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 15 Гласове)
Общо гласували: 947 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 21 май 2022 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 21 май 2022 г. Загражденията около Парла...

Прочети още keyboard_arrow_right