ВАС прекрати и второто дело за демонтажа на Паметника на Съветската армия

-

Снимка: Facebook

Върховният административен съд прекрати разпореждането на Апелативния съд в София-град по жалба на партия „Възраждане“ за прекратяване на демонтирането на Паметника на Съветската армия, съобщиха от съда.

Искането на „Възраждане“ е без правен интерес, обясняват магистратите. Те приемат, че разпореждането на първоинстанционния съд е недопустимо, тъй като съгласно Административнопроцесуалния кодекс правен интерес за оспорване имат гражданите и организациите, чиито права, свободи или законни интереси са нарушени или застрашени от него, или за които той поражда задължения. Кръгът от участниците в тези производства е ограничен.

В случая политическа партия „Възраждане“ не е адресат на оспорените действия. Политическата партия може свободно да изразява политическо отношение към действията на административния орган, но не разполага безусловно с процесуалното право да иска прекратяването им по съдебен ред, доколкото не е насочено пряко към засягане на нейни права и законни интереси. Действията, чието прекратяване се иска, не засягат пряко и непосредствено дейността на политическата партия и нейните субективни права, поради което искането като недопустимо е следвало да бъде оставено без разглеждане.

Върховният съд отмени спирането на демонтажа на Паметника на съветската армия

Магистратите отбелязват още, че действията трябва да са извършени към момента на подаване на искането. Тези действия не може да са приключили или предстоящи. Ако действията са прекратени или не са започнали, няма да съществува пряка опасност за законните интереси или нарушение на правата на съответното лице, следователно за него ще липсва правен интерес. Този способ на съдебна защита е неприложим в случаите, когато неоснователните действия са прекратени - действията по демонтажа са прекратени на 14 декември 2023 г., а жалбата на "Възраждане" е подадена на 15 декември 2023 г.

Подаденото от политическа партия „Възраждане“ искане следва да се остави без разглеждане като недопустимо, а производството по административното дело по описа на АССГ да бъде прекратено. Решението на ВАС е окончателно.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 157 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

София празнува Деня на буквите, просветата и културата...

Празнуваме най-българският и най-безспорният празник, който винаги обединява българите - 24 май, Ден на светите братя Ки...

Прочети още keyboard_arrow_right