Замърсяване на въздуха се отчита в София

-

Снимка: Stolica.bg

Гражданската платформа "Еър София" отчита замърсяване на въздуха в по-голямата част от столицата, като на места стойностите достигат до 122 микрограма на кубичен метър. За повишени нива на фини прахови частици предупреждават и от Столичната община, препоръчват да използваме градския транспорт.

Общината отправя и призив към гражданите, използващи твърдо гориво за битово отопление, за преминаване, при възможност, към алтернативно отопление (когато е приложимо).

Най- голямо превишение на нормата за фини прахови частици се отчита от станциите в Надежда, Хиподрума и Павлово.

Само преди две седмици стана ясно, че Софийският градски съд осъжда Столична община по делото, заведено от граждани и неправителствени организации за мръсния въздух в София. В решението на СГС от 8 ноември т. г. съдът признава за установено, че Столична община е допуснала системно превишаване на финните прахови частици в града. Посочва се още, че общината не е приела актуална програма за управление на качеството на въздуха, както и че не е изпълнила напълно задължението си да информира обществото относно качеството на атмосферния въздух.

Освен в София, мръсен е въздухът тази сутрин и в Русе, Велико Търново и Бургас, отчита европейската платформа "Еър куолити".

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Изплащат още близо 700 000 лева за деца без място в детска градин......

Още 686 599 лв. ще изплати държавата на семейства в София, за чиито деца не е осигурено място в детска градина, реши пра...

Прочети още keyboard_arrow_right