Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
  • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
  • Ще има нови избори (32%, 35 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 110 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 761
-

Волейболните звезди на бъдещето отново в София

За трета поредна година волейболен клуб "Левски София" прави подарък за Коледа за българския волейбол. Таланти от най-успешните волейболни нации идват в София за силния международен турнир "А1 Звезди на бъдещето", който вече е със сериозна репутация във волейболния свят като едно от най-предпочитаните състезания за момчета и момичета, поели по своя път към големия спорт. Точно един месец ни дели до старта на турнира през 2023 г. Надпреварата ще се проведе от 21 до 23 декември в спортна зала "Левски София" с общо 12 отбора - момчета и момичета до 16 години. "Традицията продължава заедно с усилията ни с всяка следваща година нивото да става все по-високо. Идеята за създаването на турнира е развитието на българските таланти - нещо, закодирано в ДНК-то на волейболен клуб "Левски София". Да дадем шанс на страхотните български деца да играят на най-сериозното възможно ниво в най-ранна възраст. Благодарение на "А1 Звезди на бъдещето" талантите в българските школи се изправят срещу едни от най-силните в Европа. Благодарение на толкова силно международно състезание те получават безценен опит и увереност, че са част от най-силните. А това се пренася в бъдещото им развитие - и в клубовете, и в националните отбори, където ще носят слава за България. Още от началото акцентирахме и върху уникалната възможност да се създават волейболни приятелства. В България поставяме основите на бъдещи достойни спортни съперничества между талантливи волейболисти, осъзнаващи важността да се развиват и като спортисти, и като хора. Затова турнирът е много повече от по-добро спортно бъдеще, той е основа за по-добро бъдеще на децата на България. Именно затова се превърна в наша мисия. А обратната връзка, която получаваме от най-големите волейболни нации, ни мотивира още повече да инвестираме в най-ценното - в бъдещето. Все повече и повече са клубовете и волейболните школи от Европа, които проявяват желание да бъдат част от идеята, родена и провеждаща се в България", заяви Атанас Гаров, основен организатор на международния волейболен турнир за звезди на бъдещето. Над 350 деца взеха участие в първите две издания. Досега участваха волейболни клубове от България, Италия, Сърбия, Русия и Румъния.  

comment 0
visibility 748
-

Европейските шампионки по шахмат се завърнаха в София

След триумфа си в Будва снощи европейските шампионки по шахмат бяха посрещнати на летище София днес. Отборът на България за жени за първи път в историята завоюва европейска титла по шахмат. България е първа в шампионата с 8 мач точки, следвана от Азербайджан с 6,5 и Франция с 6 точки. Избраничките на селекционера Петър Арнаудов не загубиха нито един двубой в първенството. Белослава Кръстева, Нургюл Селимова, Гергана Пейчева, Виктория Радева и капитанът на отбора Антоанета Стефанова бяха посрещнати от премиера Николай Денков и спортния министър Димитър Илиев. "За много кратко време успяхме да се сплотим като екип и отбор, всяка една даде всичко от себе си, желанието ни за победа и себераздаването дадоха резултат. Всяка една чувстваше подкрепата на останалите. Надявам се тези успехи да допринесат за окончателното изчистване на ситуацията с шахмата в България. Радвам се, че вървим по пътя на това отново да бъдем признати международно", заяви капитанът на тима Антоанета Стефанова. "Това е един споделен успех, затова е по-сладко. Ние постигнахме тези успехи без държавно финансиране. Благодаря на всички, които направиха този успех възможен. Тези прекрасни момичета имат цялото бъдеще пред себе си, аз съм сигурна, че те ще донесат още много медали на България", каза още капитанът на звездния ни отбор.

comment 0
visibility 1340
-

Прекратиха делото срещу реконструкцията на стадион "Българска армия"

В понеделник, 20 ноември, Софийският административен съд е прекратил делото срещу реконструкцията на стадион "Българска армия", съобщи БНР. Още на 31 октомври жалбата, подадена от Николай Веселинов, е била отхвърлена, тъй като жалбоподателят не е представил документ за платена държавна такса. Съдът е изискал Николай Веселинов да обоснове правния си интерес от обжалване на акта, предвид обстоятелството, че същият не е негов адресат. В случай, че попада в кръга на заинтересованите лица, жалбоподателят е трябвало да представи съответните документи. По всичко изглежда, че това не е е случило и вчера делото окончателно е било прекратено. Новият стадион "Българска армия" ще е най-модерният, правен в странатаЖалбата отложи влизането в сила на разрешителното за реконструкция на стадиона. Очаква се от ЦСКА-София да разяснят как клубът ще процедира оттук нататък и кога ще започнат ремонтните дейности по стадиона в столичната Борисова градина.

Реклама
comment 0
visibility 688
-

Столичната полиция с мерки за охрана за предстояща футболна среща

СДВР предприема мерки за охрана на обществения ред и организация на движението в столицата във връзка с предстояща футболна среща, съобщават от пресцентъра на полицията. Утре от 18:00 часа на стадион „Славия - Александър Шаламанов“ в София предстои да се проведе футболна среща между младежките национални отбори на Р България и Р Естония. Около стадиона ще бъде изградена буферна зона. Пропускателният режим ще се осъществява през два контролно-пропускателни пункта на ул.“Коломан“ – единият от страната на бул. „Овча купел“ и вторият от страната на ул. „Славия“. За да бъде избегнато струпване, поради щателните проверки, приканваме зрителите да се възползват от отворените входове на стадиона в 17:00 часа. Уведомяваме посетителите, че ще бъдат извършвани проверки на лица, с цел установяване на извършители на противообществени прояви от вечерта на 16 ноември.Преди, по време и след провеждане на футболната среща полицейските служители ще следят за опазването на обществения ред и за недопускането на престъпления на територията на града. От страна на организатора са предприети стриктни мерки за недопускане на посетители, които имат наложена забрана за посещение на спортни мероприятия. Малолетни ще се допускат на територията на стадиона само с пълнолетен придружител и предварително попълнена декларация, която може да бъде изтеглена и от интернет. Ще се извършват и проверки за носене на забранени предмети и вещи - огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове, бутилки и др. Призоваваме всички, които ще отидат да подкрепят младежкия национален отбор, да бъдат внимателни и да не допускат да бъдат въвлечени в провокации, отбелязват от столичната полиция.  

comment 0
visibility 1173
-

След протестите на футболни фенове в София: Две досъдебни производства за полицейско насил...

В Софийска районна прокуратура са образувани две досъдебни производства за полицейско насилие по време безредиците на протеста на футболни фенове на 16 ноември, съобщи днес заместник главният прокурор Мария Павлова. И двете производства са за нанесени телесни повреди, като в единия случай жалбата идва от пострадалия човек. За втория случай прокурор се е самосезирал по медийни публикации. Ръĸoвoдcтвoтo нa миниcтepcтвoтo имa нeтъpпимocт ĸъм нeзaĸoннaтa yпoтpeбa нa cилa и пoмoщни cpeдcтвa oт пoлицeйcĸи cлyжитeли и yчacтницитe във вcичĸи дoĸaзaни cлyчaи щe бъдaт нaĸaзaни, заяви Главният секретар на МВР Живко Коцев. 19-годишно момиче е бито от четирима полицаи след протеста срещу БФС в градинката на църквата „Свети Седмочисленици“, съобщи пред btv адвокат Полина Велчева. "Четирима полицаи с маски са я били. Един я е държал за косата, докато друг я удря в корема. Когато тя е отведена в Първо РПУ, един от полицаите ѝ казва, че още ще я бие и ще я качи на четвъртия етаж, за да я смачка", съобщи адвокатът. „Минахме през шест дела. Съдът оправда всички момчета, на които са им били съставени актове. Днес изтича срокът за обжалване на наказателните постановление", каза още адвокат Велчева  

comment 0
visibility 3945
-

Христо Стоичков вече има своя "Зала на славата" в София

Председателят на БОК и икона на българския спорт Стефка Костадинова бе сред официалните гости, приветствали с лично послание Христо Стоичков по време на откриването на неговата „Зала на славата“. Стилната церемония за откриването на залата събра четирима президенти на Република България - Румен Радев, Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Петър Стоянов. Легендите на български спорт също присъстваха на събитието - Армен Назарян, Петър Лесов, Таня Богомилова и др., треньор № 1 на ХХ век Димитър Пенев, както и някои от съотборниците на Камата в националния отбор - Красимир Балъков, Наско Сираков, Даниел Боримиров, Петър Александров, Радостин Кишишев, Бончо Генчев, Пламен Николов и др. Да уважат Стоичков бяха дошли бившият и настоящият кмет на София - Йорданка Фандъкова и Васил Терзиев и др. „За мен е огромна чест да поздравя лично този велик българин. Христо Стоичков е уникален човек, уникален талант и характер. Той винаги е бил с нас, спортистите, живял е с нашите успехи и тревоги по време на олимпиади и други големи първенства. Поклон пред Стоичков и неговата уникална слава на най-известния по света българин!“, каза Костадинова в краткото си приветствие. Сред стотиците присъстващи бе и генералният секретар на БОК Белчо Горанов, както и състезатели, треньори, спортни дейци, хора от бизнеса и културата. "17 ноември 2023 година за мен вече е като 17 ноември 1993-а! Благодаря на президентите Румен Радев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев! Благодаря на Стефка Костадинова и Димитър Пенев! Благодаря на всички приятели, с които открихме моята Зала на славата!", написа Стоичков във фейсбук профила си. В новата "Зала на славата" - музей на Христо Стоичков, която беше открита вчера на ул. Сребърна 2, ще бъдат показани реликвите, белязали кариерата на легендарния ни футболист, реплики на всички трофеи на Камата, екипи на Марадона и Трифон Иванов, както и на борците Валентин Йорданов и Армен Назарян. В колекцията "Незабравимите" са почетени още Пеле, Йохан Кройф, Джанлука Виали, Аян Садъков, Георги Славков. На пет различни таблета гостите на залата на славата ще могат да видят голове на Стоичков от престоите му в ЦСКА, "Барселона", националния отбор и т.н. Картини показват моменти, които Бългаия никога няма да забрави

comment 0
visibility 706
-

Трибуна Сектор Г : Не е имало бой между фенове

От столичния клуб ЦСКА заявиха категорично, че не е имало противоречия между феновете от различни клубове на протеста срещу управата на БФС на 16 ноември. Групата на армейците е била най-голяма, по данни на полицията. Ето какво заявиха от столичния клуб: "Бихме искали да заявим, че изтеклата от страна на СДВР информация за сблъсъци между две агитки на протеста снощи категорично не отговаря на истината - напрежение между нас и останалите не е имало. СДВР: Боят започна между самите фенове От сутринта удобната за всички версия е широко лансирана в добре познатите ни послушни "медии", гарнирана с лъхащи на фалшив патос и драматизъм пресконференции. СДВР за погрома в София: Не бяхме ли предприели тези действия, можеше да има и жертвиНе за първи път забелязваме подобен опит за демагогия и преекспониране на събитията от страна на МВР, но дори и те не могат да скрият грозната истина, прозираща от стотиците клипове и снимки в социалните мрежи - десетки пребити невинни хора в следствие на поредния полицейски произвол. На тяхна страна е правото, но наша страна - правдата!"

comment 0
visibility 1235
-

На третия път искрата пламна, пламна и София

Очаквано и реалистично София пламна. Центърът на столицата горя буквално и преносно. Горя от футболни страсти с искане за оставка, горяха полицейски бус, леки коли и контейнери. Насред емблематичното кръстовище на бул. Левски и "Гурко", пред Спортната палата. Но други "запалиха" футболните фенове. От началото на годината започна процес, за който никой не е предполагал - футболни фенове - хард фракции, си подадоха ръка и се обединиха. Но никой - БФС, управляващи, министър, премиер, не обърна внимание на процеса "Обединение" на фенове - защо, кога и за какво? Каква е причината и какво следва? Враждуващи футболни агитки рамо до рамо в урок по родолюбие в Пловдив (ВИДЕО) Първият път бяха в Пловдив, през февруари, от цялата страна. Там позицията им бе категорична. Да се защитят българите в РС Македония. Тогава бе началото и тогава феновете категорично заявиха, "Имаме различия, но когато каузата е обща, можем да бъдем обединени"! Кой ги чу? Два дни преди изборите, 27 октомври т. г., фенове за кратко блокираха Орлов мост, полиция имаше, но нямаше нито един шамар и ексцесии. Обединени футболните фенове от цялата страна пристигнаха, в четвъртък, в София и я "подпалиха"! Закономерно или неочаквано? Искрата пламна на третия път! Фенове на ЦСКА блокираха за кратко Орлов мост Протестът - футболните фенове, не искаха оставки, те искаха само една, тази на Боби Михайлов&company, БФС! Процесът с обединението на върли врагове, е ясен знак, че са сила и мощ. Процесът е започнал и е показателен, че рано или късно ще бъде удовлетворено искането им за оставката в БФС. Но футболните фенове няма да позволят да бъдат яхнати политически. И те знаят как да се опазят. Защото техният протест е и срещу управлението на държавата, държава, която втора година не може да реши проблема с ръководството на БФС. СДВР си свърши работата. Но по света още няма полиция, която да гали с перо и при масови безредици да пита: Ти виновен ли си? По света няма и нито един кмет, който би спрял вилнееща тълпа. Кметът на София си свърши работата - на сутринта София бе чиста. И въпреки че спортният министър Митко Илиев също допря кибритената клетка до искрата, заявявайки, че подкрепя протеста, протестът е и срещу него. Исканите оставки на министъра на МВР, упреците към кмета на София Васил Терзиев, не са искания на обединените футболни фенове, те са част от възможно най-лицемерната политическа игра. Искрата пламна на третия път! В София горя! Някои трябва да внимават, един среден пръст да не изгори и да се разгори в цялата страна! Александра Никова

comment 0
visibility 1354
-

Напрежение на "Орлов мост": Две водни оръдия, арести и ранени фенове (СНИМКИ)

Напрежението в центъра на София ескалира очаквано. Има четирима тежко ранени, съобщи btv. Срещу полицаите се хвърлят бомбички и камъни, палят се контейнери, които се блъскат срещу кордона от полицаи. Силите на реда използваха и лютив спрей, за да се опитат да овладеят ситуацията. Повече от 15 минути ситуацията не можеше да бъде овладяна, след което полицията се прегрупира и разпръсна протестиращите, събрали се на улица Гурко. Една част от ултрасите са изтласкани към НДК, другата - към Софийския университет.  Футболни фенове блокираха движението на Орлов мост, полицията иззе пистолет и палкиВ района на протеста има пострадали паркирани автомобили, които са потрошени, изкъртени са антипаркинг елементи. Множество запалени контейнери и отпадъци се търкалят по пътните платна. Два пожарни автомобила също са на място на ул. Гурко и гасят запалените огньове. Гори и един полицейски микробус, вероятно запален от протестиращите.  По данни на полицията най-многобройна е групата с фенове на ЦСКА - около 1500. Те блокираха и движението на Орлов мост в центъра на София. Протестът обединява недоволни от управата на БФС от цяла България и от всички футболни клубове. Има фенове, пристигнали от Пловдив, Варна, Стара Загора и т.н. 4 тежко ранени, по ул. Гурко гори, летят линейки, центърът на София е бойно поле  Не е ясно колко от феновете са арестувани. Четиримата ранени са с травми на главите, двама от пострадалите са полицаи. Движението в центъра на София е блокирано, полицейското присъствие е засилено.  

comment 0
visibility 2099
-

Футболни фенове блокираха движението на Орлов мост, полицията иззе пистолет и палки

  Часове преди предстоящата футболна среща столичната полиция иззе пистолет, боксове, палки и спрейове на контролните пунктове около Националния стадион „Васил Левски”, съобщава Нова телевизия. Протестиращите фенове са блокирали движението около Орлов мост. Протестните действия ще се проведат на две локации с буферна зона. От едната страна ще бъдат привържениците на ЦСКА, а от другата - тези на „Левски”. До 22:00 часа на 16 ноември се забранява престоят и паркирането на паркинга на моста пред Националния стадион "Васил Левски", както и на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" между бул. "Драган Цанков" и ул. "Ген. Гурко" от страната на Националния стадион, на ул. "Ген. Гурко" между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и ул. "Любен Каравелов". До приключване на футболната среща, само при необходимост и по преценка на ръководството на СДВР, ще се забранява влизането на пътни превозни средства с изключение на автобусите на масовия градски транспорт по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" (в участъка между бул. "Драган Цанков" и пл. "Орлов мост"), по ул. "Ген. Гурко" между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "Васил Левски", по бул. "Драган Цанков" между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "Пейо К. Яворов". Това припомнят от Столична община. Превозните средства на градския транспорт са пренасочени по обходни маршрути, съответно: Автобусите идващи от „Младост“ и „Дружба“ са отклонени през кръговото кръстовище на тв кула по бул.“Алея Яворов“, бул.“Драган Цанков“ и бул.“Цариградско шосе“. Тролейбусите, идващи от „Младост“ и „Дружба“ обръщат на кърстовището на 4-ти километър, а тези от кв.“Х. Димитър“ обръщат на кръговото кръстовище на паметника на Васил Левски и обратно по маршрута си. Двубоят на Национален стадион „Васил Левски” между отборите на България и Унгария ще започне в 19 часа, без публика. СДВР обяви, че са предприети всички необходими мерки за охрана на обществения ред и безопасност на движението в столицата във връзка с предстоящите европейската квалификация и протестни действия. Пред стадион „Васил Левски“ полицейското присъствие е засилено.  

comment 0
visibility 1240
Полицията задържа трима в Софийско за притежание на дрога

1600 полицаи ще охраняват предстоящия футболен мач България - Унгария в София

След като стана ясно, че мачът от евроквалификацията между България и Унгария ще се играе в София, МВР предприема мери за предстаящия мач. Дербито ще се проведе в четвъртък от 19,00 часа на стадион "Васил" Левски" без публика. В СДВР има получени сигнали за готвени протести, съобщиха от СДВР. Единственото събитие, което е официално заявено, е на ул. Гурко в участъка между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "Васил Левски". СДВР увери, че има всички ресурси да се справи с организацията. 1600 служители на реда ще бъдат ангажирани с охраната на мача. Три охранителни фирми са наети да обезпечат сигурността на спортното съоръжени. 1600 служители са ангажирани, могат да се привлекат и още, съобщиха от СДВР. “Ангажимент пряк за охраната на срещата нямаме. Три охранителни фирми са наети да обезпечат сигурността на територията за спортното съоръжение. Към настоящия момент цялата охрана на футболната среща е около 1 600 полицейски служители, но в случай, че е необходимо, могат да се привлекат и допълнителни такива сили от крайните райони на София. След приключване на мача те ще се върнат по територия, за да се опази обществения ред”, съобщиха на брифинг от полицията. От полицията поясниха още, че СДВР работи за всяко едно мероприятие работи със социални партньори - правителствени и неправителствени организации, Столична община и др. Във връзка с осигуряване на сигурността и обществения ред е възможно да бъде въведена и временна организация за движението в района, която да включва поетапно спиране и пускане на движението, предупредиха от полицията. За нормалното протичане на събитието около района ще бъде обособена т.нар. "охранявана зона", която ще бъде с полицейска лента и парапети, около тях ще бъдат наредени полицейски служители. Тя ще бъде оставена санитарна и до нея граждани няма да бъдат допускани. Целта е само и единствено да не се опорочи провеждането на футболната среща, подчертаха от полицията.

comment 0
visibility 824
-

Министърът на спорта: Националният стадион да бъде приведен в готовност спешно!

  Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев разпореди Националният стадион „Васил Левски“ в спешен порядък да бъде приведен в готовност. Това съобщиха от пресцентъра на ММС. Националният стадион в София ще приеме националните отбори на България и Унгария на 16 ноември, четвъртък, от 19:00 часа, с което се слага край на колебанията къде ще се играе евроквалификацията. Двубоят беше преместен от София в Пловдив по инициатива на БФС заради готвения протест срещу неговото ръководство, след като СДВР предупреди с писмо БФС, че в София по време на двубоя се очаква и безпрецедентен протест на феновете с искане за оставка на централата. Заради опасенията от напрежение, мачът ще се играе при закрити врати, без публика. В понеделник сутринта обаче общината в града под тепетата реши, че няма да приеме мача заради продължаващия строеж на стадион "Христо Ботев".

comment 0
visibility 686
type-photo.svg
Най-добрите брейкъри от цялата страна се събират на Държавно първенство в С

Най-добрите брейкъри от цялата страна се събират на Държавно първенство в София

Най-новият олимпийски спорт ще определи държавните шампиони тази събота в София. Зала „Триадица“ ще стане арена на батълите на най-добрите в брейк танците у нас. Наред с това, първенството ще излъчи българските състезатели, които ще участват в олимпийските квалификации в Хонконг с право да се борят за олимпийски квоти за Париж 2024 г., съобщават организаторите. Шампионатът в София се провежда 5 месеца след като България спечели световна титла благодарание на  Пламена Георгиева с псевдоним bgirl Fire bird, която е новият шампион на планетата по брейк в категория до 18 г. жени. В началато на юни талантливата девойка грабна титлата с виртуозните си изпълнения на състоялия се в Любляна World Kids Breaking Championship. Пламена с треньор Христо Андонов взе надмощие над 31 състезателки от цял свят, след като спечели квота за участие в Словения от Urban Zone София, организирана всяка година от „София – европейска столица на спорта“. България спечели злато в Любляна и при мъжете над 18 г. с победата на Ивелин Тодоров с псевдоним bboy Sart. В тази категория турнирът бе квалификация за световното първенство в САЩ. „В София сега се събират най-добри брейкъри от цялата страна. Всички клубове изпращат свои представители, участниците ще бъдат над 150. Държавното първенство ще определи националните шампиони, но и тези, които ще ни представят на олимпийската квалификация в Хонконг от 16 до 18 декември. Тъй че, очакваме много силни състезания през уикенда в зала „Триадица“, като  приканваме софиянци и гостите на града да подкрепят младите ни таланти в този така атрактивен и популярен,“ информира Калин Калинов, президент на Българската брейк федерация. Брейк надпреварите вече са олимпийски спорт и са включени в програмата на игрите в Париж през 2024 г. Във френската столица следващото лято ще се определят първите в историята олимпийски шампиони, а преди 5 години този спорт направи дебют като демонстративен на младежката олимпиада в Буенос Айрес. Сега за държавното първенство Българската брейк федерация е осигурила международна съдийска бригада в състав Dora, Xedo и Jurskee с главен рефер Цветан Кошутански (Don Ceci). DJ са Samm the Man и Not Eazy, а водещ Атанас Михайлов – Nasko. Поканени са и гост-артисти, като е осигурен лайвстрйм за всички, които нямат възможност да присъстват на място. Партньори на събитието са Министерството на младежта и спорта, Българският олимпийски кометет и Фондация „София – европейска столица на спорта“. Най-интересното от спиращите дъха изпълнения на брейк виртуозите у нас ще започне в събота след 18.00 ч. в зала „Триадица“, входът е свободен.

comment 0
visibility 1049
type-photo.svg
Посланикът на САЩ Кенет Мертен и легендата Маги Малеева сред ВИП гостите на

Посланикът на САЩ Кенет Мертен и легендата Маги Малеева сред ВИП гостите на Sofia Open'23

Американският посланик в София Кенет Мертен беше специален гост на Българската федерация по тенис за финала на осмото издание на Sofia Open. Негово превъзходителство и съпругата му Сюзън Мертен бяха настанени в ложата заедно с президента на БФТ Стефан Цветков. Посланик Мертен акцентира върху приятелските отношения между САЩ и България и за възможността тенисът да бъде още един инструмент за укрепването им. Сред ВИП гостите в „Арена София“ бе и зам.-председателят на Народно събрание Никола Минчев с двете си деца, министри и зам.-министри. Както се полага, своето заслужено място зае и легендата на българския тенис Магдалена Малеева. Петият и последен ден от основната схема на турнира събра и най-много публика. В залата по време на финала на сингъл се събраха над 7800 зрители, които изгледаха на живо вълнуващия двубой между Адриан Манарино и Джак Дрейпър. Мачът завърши при резултат 7:6 (6), 2:6, 6:3 в полза на французина, спечелил петата титла в кариерата си. Зам.-председателят на Народното събрание Никола Минчев пристигна в зала „Арена София“ заедно с двете си деца – Георги на 7 години и Божана на 5 години, за да гледат финала на Sofia Open 2023 в съботз. Още с влизането в залата малчуганите тичаха, за да седнат на местата си и да гледат двубоя за титлата между Джак Дрейпър и Адриан Манарино.„Доведох и децата да гледат. Те са още малки, но се опитвам да ги запаля по тениса и изобщо по спорта. Защото спортът е здраве, изгражда характер. Искам да възпитам у тях тази култура към спорта“, сподели зам.-председателят на българския парламент.Той призна, че преди години много е играл тенис в училище, но в напоследък не му стига времето.„Истината е, че мечтая да си открадна време, за да мога отново да играя тенис. Чакам и децата да пораснат и тогава ще играем заедно тенис. Въпреки че и сега често играем футбол със сина ми Георги“, сподели Никола Минчев.      

comment 0
visibility 580
Шампионът на Sofia Open'23 Манарино: Турнири като този мотивират децата

Шампионът на Sofia Open'23 Манарино: Турнири като този мотивират децата

Адриан Манарино е големият шампион на Sofia Open 2023. В осмото издание на турнира 35-годишният французин се справи срещу Джак Дрейпър. След триумфа опитният тенисист даде пресконференция, на която призна, че турнири като този са голяма мотивация за младите в залата и пред телевизорите. „Джак сервираше добре, не ми даде много възможности да го пробия – започна шампионът. - Залагах на моята игра, търсих начини да извлека своето, стараех се да съм смел в отиграванията. В третия сет имах своя момент. Мачове като този се решават от 1-2 точки.“ Запитан дали е имало нещо по-специално в това, че подобно на него и съперникът му е бил левичар, ветеранът обясни: „Не мисля, че имаше нещо по-специално в това, че и двамата бяхме левичари. Той не промени нищо в моята игра, както и аз. Фокусирах се върху себе си, имах план, който следвах. Моята цел бе да дам най-доброто от себе си и да не се разсейвам какво се случва от другата страна на мрежата.“ Логично, Манарино трябваше да отговаря и на въпроси, свързани с възрастта му.„Със сигурност смятам, че съм по-опитен в момента. Със сигурност физически съм по-слаб спрямо преди години, но пък намирам баланса. Компенсирам ги. Тенисът се развива, в днешно време тенисистите разполагаме с по-сериозен екип, а добрата работа във фитнеса и режима спомагат да останеш на корта по-дълго. Тенисът е приятна работа, с която изкарвам и пари. Трудно е да намериш работа, която да ми носи подобни приходи. Наслаждавам се на кариерата си, все още това ми носи удоволствие. Имам мотивация и ще продължа да играя. Имам желание да се връщам всеки ден на корта, както и да тренирам.“ Пред родните журналисти Манарино не успя да даде отговор дали ще се завърне в България и без да се налага да играе на „синия“ корт. „Не съм сигурен все още, имам още много дестинации да посетя, но пък имам късмет, че сега нямам насрочен полет за тази вечер и разполагам със свободно време. Ще имам възможността да изляза с приятели и да отпразнувам победата. Надявам се, че тенисът тук ще продължи да се развива. България има добра история - и в миналото, и сега с Григор Димитров. Вярвам, че турнири като този ще мотивират младите да тренират и играят. Имате добри условия, добри бази, така че този спорт да се развива.“

Спорт

Като столица на страната, София е и столица и на спорта. Най-големите и известниклубове, развиващи различни водове спорт, са базирани тук. Също така, най големите и модерни стадиони и зали за спорт се намират на територията на столицата.

София „Европейска столица на спорта“

София „Европейска столица на спорта“

Медията ни отразява ежедневно водещите новини за спорта и събитията, свързани с него. Не можем да не споменем и факта, че София е обявена за „Европейска столица на спорта“ завинаги.

В пряка връзка с това, тази година в столицата бяха извършени редица ремонтни и сторителни дейности в почти всички училища и детски градини, за да се осигури на всички деца равен и безпорблемен достъп до спорта. Изградиха се физкултурни салони и игрища за спорт. В редица градски паркове са монтирани фитнес уреди за спорт на открито.

Повече от 750 спортни събития са проведени в столицата през годините, а които функционира фондацията "Европейска столица на спорта“, заедно с тези от спортния календар на столицата. Тъй като София е действително жив град, жителите му обичат да спортуват, продължатва да се организират редица събития, както и продължава изграждането и планирането на инфраструктура, позволяваща активен и достъпен за гражданите спорт.

Съоръжения за спорт

Съоръжения за спорт

В София се намират едини от най-големите и модерни стадиони в страната. Там се провеждат значими събития от света на спорта.

На първо място ще споменем Националният стадион „Васил Левски“. Стадионът се намира в центъра на столицата. Открива се през 1953 г. Реконструкции са правени през 1966 г. и 2002 г.

Още през 1924 г. е предвиден този терен за спорт. Общината  дава мястото за игрище“Левски“. На терена се правят писти за лекоатлетически спорт. Вдигат се и трибуни с 10 000 места. След това игрището е разрушено. Започва строителство на могофункционален комплекс за спорт на мястото на игрището през 1940 г. През 1953 г. вече е готов стадиона с 60 000 места. След последната реконструкция стадионът е с 43 340 места.

На територията на Националният стадион „Васил Левски“ се намират 14 зали за различни видове спорт - джудо, художествена гимнастика, баскетбол, бокс и др. Също така, там е разположен и уникалния Музей на историята на физическата култура и спорта.

Друг известен стадион в София е „Българска армия“. В действителност стадионът е на Министерството на спорта. Той е терен за развитие на различни видове спорт – лека атлетика, баскетбол, футбол и др.  От 1948 г се използва от ПФК ЦСКА. През 1982 г е реконструиран основно.

„Виваком Арена – Георги Аспарухов“ от 1963 г е стадион на „Левски“. Тогава бил известен с името „Левски“ или Герена. Около него са обособени съоръжения за различни видове спорт като художествена и спортна гимнастика, волейбол, бокс и др.

Зали с условия за спорт в София

Зали с условия за спорт в София

София разполага с няколко емблематични зали, подходящи за различни видове спорт. Те са с голям капацитет за настаняване на зрители, добре оборудвани са презентиране на различен род събития, както и специализирани в упражняването и тренировките по определен спорт.

Зимният дворец на спорта се намира в Студентски град. От самото име става ясно, че залата е специализирана за всеки спорт, свързан с леда. Тук се провеждат тренировки и състезания по фигурно пързаляне, хокей, шорттрек и други зимни спортове.

Зала „Фестивална“ е издигната през 1968 г и в момента е специализирана за провеждане на състезания и тренировки по един спорт – лека атлетика. Залата  има добри условия и за други видове спорт– художествена и спортна гимнастика, аеробика и тенис на маса.

Зала Арена Армеец е най-новата и модерна залав София. Тя предлага подходящи условия за практикуването на повече от 30 вида спорт. Освен спортни събития, тук се провеждат големи концерти, важни културни и обществени събития. Залата разполага с два пресцентъра за 120 журналисти, както и със зала за тренировки на представители на различни видове спорт, ресторант и фитнес център.

Зала „Универсиада“ се намира в центъра на столицата. Това, всъщност, е цял комплекс от 3 зали. Основната зала е пригодена за състезания по различни видове спорт, както и за концерти и конгреси. Зала Изток събира 500 човека, събрани за конференции и камерни спектакли, а Зала Юг е за 25 човека и е подходяща за обучения и пресконференции.

Друга многофункционална зала в София е Зала „Христо Ботев“. Тя е удачен домакин за събития, свързани с различни видове спорт, мащабни събрания и концерти.

Спортни клубове в София и видове спорт, който развиват

Спортни клубове в София и видове спорт, който развиват

„Левски“ 

Професионален футболен клуб „Левски“ е основан през 1914 г. От 1921 г. екипите на футболистите от отбора са в син цвят. В периода 1969 – 1984 г. клубът на любимия на милиони спорт – футбола – се казва Левски -Спартак.

Клуб по художествена гимнастика „Левски“ може да се похвали, че спечели сърцата на хиляди почитатели на друг впечатляващ спорт – художествената гимнастика. От тук излизат Златните момичета на България и света. Зала „Герена“ е най-добре пригодена за тренировки на този спорт.

ЦСКА

Преди 1992 г. всички спортни клубове били включени в обща спортна организация. След това всеки отделен клуб започва съществуването си самостоятелно. Различни видове спорт се развиват в ЦСКА – футбол, бокс, борба, баскетбол, волейбол, хандбал и др.

„Славия“

Друго обединено дружество за различни видове спорт в София с традиции от 1913 г  е „Славия“. В клуба продължават да се практикуват много видове спорт – бокс, фехтовка, плуване, художествена гимнастика, футбол, хокей и др.

Новини за спорта в София

Новини за спорта в София

Днес основното внимание е насочено към един спорт – футбола – след скандалите, който се вихрят около управлението и организацията му. Нашите новини отразяват обективно всички събития свързани с това.

Разбира се, ние винаги сме актуални и не пропускаме провеждането на важни събития, свързани със спорта, без значение кой вид е. Наши репортери предават информацията директно от мястото на събитието.

Не спираме да отразяваме и всичко, свързано с изграждането на ученическите и детските съоръжения за спорт в училища, детски градини и паркове. Както вече казахме, столицата се стреми да осигури възможност на всички, от малки до големи, да упражняват любимия си спорт и да живеят природосъобразно. Почти всяка седмица се провеждат обществени събития с акцент върху определен спорт. Те се провеждат под егидата на Столична община и кмета на Столицата. Много от спортните събития имат благотворителен характер и така привличат още повече участници. Медията ни не пропуска да запознае навреме столичани с мястото, времето и условията за участие в тях.

София „Европейска столица на спорта“

Съоръжения за спорт

Зали с условия за спорт в София

Спортни клубове в София и видове спорт, който развиват

Новини за спорта в София

Прочетете още