Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 233 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1275 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1544 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 270
-

Сметната палата завери Годишния финансов отчет на Столична община за 2021 г.

Сметната палата завери Отчета за касовото изпълнение на бюджета на Столична община за 2021 г. с немодифицирано мнение. Това съобщава зам.-кметът на София по направление "Финанси и здравеопазване" Дончо Барбалов. Според одиторите, годишният отчет дава вярна представа за консолидираното финансово състояние на Столична община за м.г. Не е констатирано несъобразяване със законите и другите нормативни разпоредби, както и недостатъци във вътрешния контрол, пише в мнението на Сметната палата. Изпълнението на собствените приходи на Столична община към края на декември е 101,8%. От местни данъци постъпленията в бюджета са 452,1 млн. лв., което е 109,3 на сто спрямо заложения бюджет. Неданъчните приходи възлизат на 363,9 млн. лв. или 93,9 на сто изпълнение, отчете Бабалов. Публичното обсъждане на отчета на бюджета за 2021 г. на София се проведе през септември т.г., след което той беше приет и от Столичния общински съвет.  

comment 0
visibility 645
МРРБ с готовност да удължи до края на 2023 г. ремонта на жълтите павета в С

МРРБ с готовност да удължи до края на 2023 г. ремонта на жълтите павета в София

Ремонтът на жълтите павета в центъра на София, зоната около НС и "Св. Александър Невски, вероятно ще бъде удължен до края на 2023, защото може да се окаже цъкаща бомба за следващия кмет на столицата. Това съобщи регионалният министър и бивш главен архитект на район "Триадица" Иван Шишков пред Нова телевизия. Министърът от служебния кабинет направи аналагия с интерконектора. "В същата ситуация се оказа и служебният кабинет за интерконектора", предупреди той. Ремонтът трябва да приключи до март 2023 г., но МРРБ е готово да удължи този срока до края на 2023 година. Условието обаче е да има ясни ангажименти за довършване на обекта. Към момента от Столична община не е правено такова искане, каза арх. Шишков. Той беше категоричен, че не може да се позволи да се загубят парите. Според него без ясни срокове и критерии за завършване на реконструкцията на т. нар. Зона 4 в столицата няма как да се завърши при предстоящите местни избори през 2023. "Евентуално незавършен проект ще бъде цъкаща бомба в началото на мандата на следващия кмет. Това ще означава, че за 2 месеца проектът трябва да бъде завършен", заяви служебният министър на МРРБ. Шишков призова Столична община да поиска парите за проекта за ремонта на центъра на града, който се финансира със средства от изтичащата в края на следващата година Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. До момента от Московска 33 не са поискали разплащане на средства, включително за ул. „Граф Игнатиев“, която беше ремонтирана по същия проект.

comment 0
visibility 541
-

Справките за собственост на длъжници вече се правят онлайн

По електронен път се предоставят вече справките за собственост, които се издават по искане на частните съдебни изпълнители. Това съобщиха от дирекция "Общински приходи" на Столична община. По този начин се намалява административната тежест и времето за обработка и предоставяне на съответните данни. Само през първата половина на 2022 година направените от общинските структури административни справки и услуги са над 51 130, като голяма част от тях са именно справки за собственост. За тези справки вече няма да се плаща административната такса, която на финала на всяко изпълнително производство винаги се поема от длъжниците, срещу които то е заведено. С внедряването на електронната услуга се скъсява и времето за събиране на дължимото, което е в полза на взискателите по изпълнителните производства, уточняват от дирекцията. Достъпът на ЧСИ до данните за имуществото на съответните задлъжнели лица е контролиран, така че да не се допуска злоупотреба с лична информация.

Реклама
comment 0
visibility 635
-

Приключва процедурата за избор на строител за метрото през "Слатина"

Разширението на метрото през район „Слатина“ вече е защитено с влязло в сила изменение на Общия устройствен план на София, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Трасето започва от Военната академия „Г. С. Раковски“, минава през кв. „Гео Милев“ и „Слатина“, през зала Арена Армеец до бул. „Цариградско шосе“. Столичният кмет благодари на служебните министри на финансите и на регионалното развитие, които съдействаха за внасянето на плана за одобрение от Министерски съвет. В следващия месец ще бъде готов и доклада за подробния план на трасето. Процедурите за избор на строители на тези 6 км са към края си. "Плановете ни са през първата половина на следващата година да започне строителството и на този участък", заяви Йорданка Фандъкова. Проектът предвижда изграждане на 6 нови метростанции, които ще обслужват 65 000 пътници дневно и ще намалят с над 9000 т годишно вредните емисии.

comment 0
visibility 4773
Изграждат „Ледения парк“ в Княжеската градина в София

Изграждат „Ледения парк“ в Княжеската градина в София

Ледена пързалка ще бъде изградена в Княжеската градина срещу Софийския университет. Съоръжението ще бъде с обща площ от 3,5 декара. „Леденият парк“ е част от Програмата на „София – европейска столица на спорта“, съобщават от Столична община. Предвижда се част от алеите да бъдат с ледена настилка с разклонения и завои, които ще дават възможност на любителите на зимните кънки да се разхождат. Изграждането на пързалката вече е в ход, като се очаква тя да е готова в началото на декември. Предвижда се паркът да бъде по подобие на тези във Виена, Брюксел, Париж, Прага и Лондон. С изграждането на „Леден парк“ София се нарежда до големите европейски столици, които имат дългогодишна традиция в използването на градски съоръжения за зимни спортове.

comment 0
visibility 827
-

Мобилни пунктове за разделно изхвърляне на отпадъци ще има на 30 места в София

През 2023 г. предстои на 30 места в София да бъдат поставени мобилни пунктове за разделно изхвърляне на отпадъци. Това съобщи зам.-кметът на София по екология Десислава Билева. Пунктовете ще бъдат за различните типове отпадъци - за хартия, пластмаса и метал, стъкло, текстил и опасни отпадъци. От 7:00 до 18:00 ч. в пункта ще има служител, който ще помага на хората за разделното изхвърляне. Първоначално такива мобилни пунктове ще има на 30 места в София, като се предвижда техният брой да се увеличи. Предстои да стартира обществената поръчка и да бъде избран изпълнител за извършване на дейността, съобщи още Билева. Пет "зелени острова" за разделно събиране на отпадъците откриха в район "Надежда" Общият брой на контейнерите за събиране на стъкло, пластмаса и метал, хартия е 6500 за целия град. Те са разположени в съответствие с действащата нормативна уредба, която посочва на колко броя жители колко контейнери е необходимо да има. Със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова се извършват обходи, за да се прецени необходимо ли е поставянето на още контейнери, поясни зам.-кметът.

comment 0
visibility 394
-

Столична община организира конкурс за есе в памет на писателя Ивайло Петров

По повод отбелязване на 100 години от рождението на писателя и общественик Ивайло Петров Столичната община организира конкурс за есе. Темата е: „Преди да се родя и след това“. Конкурсът ще е за ученици от столични училища. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред учители и директори на училища в столицата при отбелязване на Деня на народните будители. "Темата е породена от едно от най-значимите произведения на големия български писател. Очакваме тя да вдъхнови младите хора за писане и да видим техните интересни творби" – каза също Фандъкова. Сроковете и условията за участие ще бъдат обявени на страницата на Столична библиотека и на сайта за култура Artsofia.bg, поясняват от Столична община.

comment 0
visibility 393
Данъчният отдел в район "Сердика" няма да работи в четвъртък

Данъчният отдел в район "Сердика" няма да работи в четвъртък след обяд

Отдел "Общински приходи" в район "Сердика", който се намира на адрес бул. "Княгиня Мария Луиза" № 88, няма да работи с граждани утре, 3 ноември 2022 г. от 12,30 ч до 16,30 ч., предупредиха от Столична община. Столичани могат да плащат своите данъци и такси във всяка от останалите районни данъчни служби на територията на София, онлайн, както и чрез банка или други финансови посредници. Останалите видове услуги гражданите могат да получат на следващия работен ден.

comment 0
visibility 406
22,51 млн. лв. повече за чистене в София през 2023 г.

22,51 млн. лв. повече за чистене в София през 2023 г.

С 22,51 млн. лв. повече ще са парите за чистене в София през 2023 г. това съобщиха зам.-кметовете по финанси на Столична община Дончо Барбалов и по егология Десислава Билева. На брифинг днес те представиха проект на План-сметката за 2023 г., която е общо 260, 2 млн. лв. Увеличението на средствата за чистене на столицата спрямо тази година е с 22, 51 млн. лв., а разходната част на план-сметката е подготвена от направление "Зелена система, екология и земеползване". План-сметката ще бъде внесена в СОС и публикуван на електронната страница на Столична община, а очакването е, че Столичният общински съвет ще я разгледа и приеме преди края на годината. За поредна година остава непроменен размерът на такса смет за столичани, а за имотите на гражданите и за жилищните имоти на фирми тя е 1,6 промила от данъчната оценка. За нежилищните имоти на бизнеса таксата е 10 промила. За тези представители на бизнеса, които изберат да плащат такса смет на база генериран отпадък цената за контейнер от 1100 л. ще бъде 1540 лв., а за контейнер от 3,5 куб.м. съответно 9235 лв. годишно, предвижда План-сметката за 2023 г. "И тази година Столична община ще дофинансира пълния размер на разходите за изпълнение на дейностите, предвидени в План-сметката. Разходите на София за събиране на битови отпадъци за 2023 г., се предвижда да са 78 млн. лв. което е с 3,8 млн. лв. повече спрямо т.г.", коментира Барбалов. За поддържане на чистота в териториите за обществено ползване са предвидени 101,5 млн. лв., което е с 5 млн. лв. повече от т.г. В това число влизат и средствата за поддържане и почистване на пътищата в природен парк „Витоша“ и на републиканските пътища в границите на София. Техният общ размер е 11, 5 млн. лв., или със 700 хил. лв. повече от тази година.

comment 0
visibility 420
Разчистват Подуяне от стари коли

Разчистват Подуяне от стари коли

Излезли от употреба моторни превозни средства ще бъдат вдигани днес в район „Подуяне“, съобщават от Столичния инспекторат. Стари коли ще бъдат премахвани от ул. „Батак“, ул. „Михаил Сарафов“, кв. "Левски - Г",  кв. "Х. Димитър" и др. Собствениците са уведомени със заповед от съответната районна администрация, като са посъветвани да премахнат колите си доброволно. Стикирането на излезлите от употреба моторни превозни средства продължава, като в рамките на три дни от 27 до 28 октомври 32 автомобила са получили стикер- предписание, с което собствениците им се задължават да ги преместят на терен частна собственост или да ги предадт на рециклиращи компании. „Призоваваме гражданите да не чакат крайната административна мярка с принудителното репатриране“, казват от Столичния инспекторат.

comment 0
visibility 420
Слаб интерес на фирмите в София към кампанията за определяне на такса смет

Слаб интерес на фирмите в София към определяне на такса смет

Само 1400 молби и декларации са подадени от фирми и компании в София през първия месец от кампанията за определяне на такса смет за нежилищните имоти според количеството на генерираните отпадъци. Крайният срок е 30 ноември, съобщава зам.-кметът по финанси в Столична община Дончо Барбалов. Той уточнява, че юридическите лица, които не използват тази възможност, ще плащат такса смет за 2023 г. според отчетната стойност или данъчната оценка на същите имоти. През миналата година в дирекция „Икономика и търговска дейност“ на Столична община са постъпили общо 7500 молби и декларации за определяне на ТБО според количеството смет. Дирекцията, където се подават документите - на ул. „Оборище“ 44, работи с удължено работно време. В делнични дни молби и декларации се приемат от 8:00 до 19:00 ч, а в събота - от 9:00 до 17:00 ч. От дирекцията напомнят на фирмите, че документите трябва да се подават лично от представляващия или от упълномощено лице, чиито правомощия се удостоверяват с нотариално заверено пълномощно. Документите могат да бъдат изпратени и чрез Системата за сигурно електронно връчване, както и чрез лицензиран пощенски оператор. В такъв случай като срок на подаване е валидна датата, отбелязана на пощенското клеймо. Необходимите образци на документи могат да бъдат намерени на сайта на Столична община.

comment 0
visibility 654
Мини „Световно първенство по футбол“ ще се проведе в София

Мини „Световно първенство по футбол“ ще се проведе в София

Мини „Световно първенство по футбол“ за смесени ученически отбори – о от 2 до 4 клас, ще се проведе в София. Организатор на събитието е Българският футболен съюз, със съдействието на Столична община. Поводът е предстоящото издание на Световно първенство по футбол, което ще се проведе в Катар. Инициативата е традиционна част от Програмата „Grassroots“ на УЕФА и се явява своеобразна реплика на Мондиала в Катар. Събитието ще се проведе в периода 22 – 24 ноември, на закритите терени на комплекс „Царско село“. В турнира могат да участват отбори от общински, държавни и частни училища, находящи се на територията на Столична община. Състезанието ще се проведе по програма и схема, релевантна на тази на Световното първенство по футбол, с 32 училища. Предвидени са награди и медали за всички участници. Заявки за участие (по образец) се приемат до 16 ноември по електронна поща – lyubomira_radoeva@abv.bg. Същите се предоставят сканирани, с подпис и печат от директор на училище. Контакт за допълнително информация: Л. Радоева, ст. експерт в отдел „Спорт“, дирекция „Спорт и младежки дейности“ – 0887 377 061.

comment 0
visibility 893
Пазарът на "Черни връх" е изцяло нов, Пазари Запад пуска конкурс за сергиит

Пазарът на "Черни връх" е изцяло нов, Пазари Запад пуска конкурс за сергиите (СНИМКИ)

Приключи цялостният ремонт на пазара на бул. Черни връх в Лозенец. Пространството е изцяло обновено с нови сергии, павилиони, осветление и за търговци и посетители има и чешмичка, както и пейки за отдих. Точно преди година мястото се превърна в ябълка на раздора между район Лозенец и председателя на СОС Георги Георгиев, който бе поел ангажимент през жителите на Лозенец да не се премахва пазарът. Тогава той обеща да се запази и да се обнови. Премахват павилионите на пазара на бул. Черни връх в София (СНИМКИ) И Георгиев си изпълни обещанието. Първо се отстраниха незаконните, а също и грозни и ръждясали павилиони на тротоара през пазара. След това с решение на СОС пазарът бе прехвърлен в Пазари Запад ЕАД. За по-малко от половин година ремонтът бе направен. Председателят на СОС в акция за спасяването на пазар в Лозенец (ВИДЕО) На знаковия за Лозенец пазар до РУМ-а на "Черни връх" вече има 6 нови и павилиона и 8 сергии. За първите имаше 55 кандидати да ги наемат. До дни се очаква да бъде обявено класирането. До 10 дни ще се пусне и конкурс за сергиите. Остава само да се монтират пейките и пазарът отново ще заработи.

comment 0
visibility 372
-

Нов модул на общинския полигон за обучение по превенция на бедствия и аварии (СНИМКИ)

В първия и единствен общински полигон за обучение по превенция на бедствия и аварии на Столична община към „Аварийна помощ и превенция“ са преминали около 6000 деца и младежи, съобщават от пресцентъра на общината. В центърът вече е обособен и нов учебен модул „Колективни средства за защита“. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която участва в провеждане на обучение на деца от столични училища. На място присъстваха и зам.-министърът на вътрешните работи Моника Димитрова-Бийчър, главният секретар на МВР Петър Тодоров, началникът на отбраната адмирал Емил Евтимоф и зам.-кметът на София по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов. "За пет години, откакто е създаден, полигонът на Столична община осигурява нагледно практическо обучение за реакция при наводнения, земетресения, пожар, както и пътна безопасност. Изключително важно при различни бедствия е взаимодействието между институциите" – посочи също кметът Фандъкова. Новата обучителна площадка е подземно укритие и е предназначена за обучение на действия при хипотетична тревога или друго бедствие. "В отговор на новите предизвикателства и нашата задача за опазване на живота и здравето на граждани на полигона на Столична община в Панчарево бе обособен новият учебен модул" – посочи Красимир Димитров, директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция“. Специализираните знания и умения и адекватната реакция в критична ситуация могат да спасят човешки живот, което е и една от целите на обучителната Програма на столичния полигон. С цел подпомагане на процеса на възприемане и осмисляне на всички въпроси, свързани с предназначението и реда за използване на "Колективните средства за защита", е предвидено да се заснеме образователен филм, който по един деликатен и забавен начин да визуализира заемането на подземните укрития в столицата. Аварийните екипи на Столична община получиха грамоти от кмета на София Йорданка Фандъкова за изключително успешното им участие в проекта „Управление на силите и средствата за защита при земетресения в Западните Балкани чрез съвместни дейности и трансгранично сътрудничество“ – BALANCE. Участието на софийските екипи бе осигурено със самолет „Спартан“, с който бе транспортиран модулът за издирване и спасяване към „Аварийна помощ и превенция“ до летище Тива в Черна гора.

comment 0
visibility 452
-

Изтече срокът за данък сгради и данък МПС

Вчера, 31 октомври, беше последният срок, в който собствениците на недвижими имоти и на МПС в София трябваше да внесат местните си данъци за тях. От днес върху невнесените суми започва да се начислява законната лихва, припомня зам.-кметът на столицата по финанси Дончо Барбалов. До края на м. ноември трябва да бъде внесена и последната вноска за такса битови отпадъци, напомнят от дирекция "Общински приходи" на Столична община. Най-удобният начин за плащане на задълженията е през електронния портал на Столична община. Там всеки собственик на имот или автомобил в София може да направи и справка какви задължения има към общинския бюджет. Местните налози могат да се плащат и на каса в някой от двадесетте районни отдела "Общински приходи", независимо в коя част на София се намира имотът или е регистриран автомобилът, припомня още Барбалов. Други опции за издължаване са - по банков път или чрез финансови посредници.

Столична община

Столичани са изключително активно ангажирани с благоустрояването на София, работата на общинската управа, стопанисването на различни ценни архитектурни, исторически, културни обекти и др. Тази тяхна активна гражданска позиция превръща новините, пряко свързани със Столична община, особено четени и коментирани.

Територия на Столична община

Територия на Столична община

Факт е, че в област София се намира единствената община – Столична община. Столична община се разпростира на площ от 1348.902 кв. км. Ако трябва да направим сравнение с останалите общини в страната, Столична община е на втори място по големина. Най-голямата община е Сливенската. Гранични на Столична община са следните общини: В северозападната част са общините Божурище, Костинброд и Софийска област; В северната част са община Своге и Софийска област; В източната част се намират община Елин Пелин и Софийска област; В югоизточната част са разположени община Ихтиман и Софийска област; В южната част са община Самоков и Софийска област; в западната част се намират община Перник и област Перник.

История на Софийска община

История на Софийска община

Според историческите сведения, общината става законен орган на местното самоуправление по примера на семейната и племенна общност. Като самостоятелна административна единица общината се формира през Първата българска държава. Управлява я княз или кмет. През феодализма общините са подчинени представителите на централната власт. По време на турското владичество общините съществуват, но не са самостоятелни единици. Основните функции на общината са религиозни и просветни. След Освобождението се възвръща дейността на старите общини, формират се и нови такива. След 1944 г. общинското управление се състои от кмет, помощник - кмет, наместници и представители на ОФ. В Столична община те са 9, за градове с повече от 30 000 души население са 7, за всички други са 5, а за селата 2.

Управление на Столична община

Управление на Столична община

Днес Столична община се управлява от Столичен общински съвет, за по-кратко наричан СОС. Членовете на общинския съвет са изборни длъжности. Те се избират от жителите на общината при провеждане на местни избори. Столичният общински съвет определя какъв ще е бюджета на общината всяка година, както и с какви пари ще разполагат отделните столични райони.

Столична община има кмет. Кметските му правомощия са не само в София, но във всичките 38 селища в границите на общината. Това е изборна длъжност, за която решават живеещите в Столична община на местните избори.

Столична община се състои от 24 района. Всеки район се оглавява от районен кмет. Той управлява само своя район. Може да разпределя бюджета за района. Районните кметове се избират от Столичния общински съвет.

Община София и област София-град се припокриват. Кметът и Столичният общински съвет са с 4 – годишен мандат. Общината има собственост и бюджет. За да функционира ефективно администрацията на Столична община, СОС избира различни постоянни и временни комисии, които в момента са 13. Изпълнителната дейност в общината се ръководи от кмета. Кметът носи отговорност за изпълнението на общинския бюджет, за спазване на обществения ред, за изпълнението на поставените програми. Зам.-кметовете в Столична община отговаря за различните отраслови направления. Зам.-кметовете се избират от Столичен общински съвет, но се предлагат от кмета на общината.

Районните кметове се грижат за решаването на всички въпроси, касаещи потребностите на жителите на съответния район, за благоустрояването на техния район, поддържане на хигиената му, както и за компетентното административно обслужване на жителите на съответния район.

Транспорт в Столична община

Транспорт в Столична община

Изключително натоварена е транспортната система в Столична община. Тя е добре развита и е ключова част от транспортната система на страната. В Столична община функционират всички видове транспорт без водния. През Столична община минават части от 6 железопътни линии от ЖП мрежата на страната. Столична община разполага с 8 гари, вагонни и локомотивни депа.

Автомобилният транспорт е изключително натоварен. Основният стремеж на Столична община е намаляването на интензивният транзитен трафик през столицата.

Най-голямото летище в България е Летище София. В момента то се отдава на концесия. Предстои разширение и реконструкция на терминалите, както и изграждане нов терминал. Ремонт на пистата е правен неколкократно

Общественият транспорт на Столична община се модернизира непрекъснато. Целта е да се намали замърсяването на въздуха от превозните средства на градския транспорт. Автобусите се подменят с нови електробуси. Тролеите и трамваите също се подменят с нови, ефективни модели.

Софийското метро се разраства планово. До голяма степен то улеснява придвижването на столичани до различни точки от града.

Природа на Столична община

Природа на Столична община

Софийската котловина, известна още като Софийското поле, заема централната част на Столична община. Това е най-ниската и равна част на общината. На север от Софийското поле е разположена Софийска планина с най-високата си точка връх Готен.

Планина Мургаш се намира на североизток от Софийска котловина. Най-високата ѝ точка е връх Мургаш.

Планина Люлин пък е разположена югозападно от Столична котловина, с най-висока точка връх Дупевица. Планина Витоша е на югоизток, като най-високата ѝ точка е Черни връх. Това е и най-високото място в цялата Софийска община. На територията на Столична община се намират и части от Плана планина, чийто най-висок връх е Манастирище.

Води в Столична община

Води в Столична община

Река Искър се води основна водна артерия на Столична община. 665 км от реката преминават през територията на Столична община. По-значителни източници на Искър в пределите на Столична община са Перловската река, Лесновската река, река Блато, Витошка Бистрица, Железнишка река, река Планщица и река Шипочаница.

Райониране на Столична община

Райониране на Столична община

В пределите на Столична община се намират 38 селища, от които 34 села и 4 града – София, Банкя, Бухово и Нови Искър, разпределени в 24 административни района. Това са районите Люлин, Младост, Красно село, Подуяне, Студентски, Надежда, Слатина, Триадица, Искър, Витоша, Красна поляна, Овча купел, Лозенец, Връбница, Сердика, Възраждане, Илинден, Средец, Оборище, Изгрев, Нови Искър, Панчарево, Кремиковци, Банкя.

Видно е, че категорията сама по себе си обхваща широк диапазон от теми, които живо интересуват читателите и често комуникацията след публикуване на новина е доста оживена. Това е добър знак, че столичани не са безразлични към добрите и лошите практики в управлението и стопанисването на общината. Мнението им е важно и то би могло да накара администрацията да се насочи към проблеми, които не са били забелязани или решени в миналото. Медията ни отразява обективно всяка новина свързана с общината, а гражданите са свободни да споделят своето мнение, положително или отрицателно.

Територия на Столична община

История на Софийска община

Управление на Столична община

Транспорт в Столична община

Природа на Столична община

Води в Столична община

Райониране на Столична община

Прочетете още