Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
  • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 206 Гласове)
  • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 286 Гласове)
  • Не се интересувам от политика. (3%, 20 Гласове)
  • Нови избори. (28%, 226 Гласове)
  • Незнам, време е за плаж. (7%, 57 Гласове)
Общо гласували: 795 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 3685
28-годишният Александър Лазаров е най-младият директор на училище в София

28-годишният Александър Лазаров е най-младият директор на училище в София

28-годишният Александър Лазаров е директор на едно от най-старите столични училища - 127. СУ "Иван Николаевич Денкоглу". Директорите нямат да взимат еднолично решение за това дали да се преминава към дистанционно обучение или не. Това е мнението на най-младия шеф на школо в София - Александър Лазаров. 28-годишният преподавател по испански език е начело на 70-членния педагогически колектив в столичното 127.СУ "Иван Николаевич Денкоглу". Признава, че в учителите има естествен страх от вихрещата се епидемия, но те ще следват своята отговорности ще присъстват в класните стаи, за да си взимат часовете въпреки притесненията. На прага на новата учебна година вече е ясно, че всички ученици ще се тестват периодично, но при условие, че родителите им са съгласни. Задължително е над 90% от бащите и майките да са дали принципното си съгласие за такъв подход. Александър Лазаров казва, че се солидаризира с мнението на повечето му колеги, които считат, че дистанционната форма на обучение е оказала своето влияние върху навиците на учениците. Изисква от колегите си да печелят ежедневно доверието на учениците и да дават личен принос - както в учебния процес, така и в живота. По всичко личи, учебната година ще бъде предизвикателство за всички - родители, ученици, преподаватели. Защото език се учи с постоянство. Ако го няма, то децата губят връзката и нишката. Особено сега, в новото нормално.    

comment 0
visibility 2173
Баба недоволна от мерките в първия учебен ден в столичното 148-о

Баба недоволна от мерките в първия учебен ден в столичното 148-о (ВИДЕО)

Втори поред, по-различен 15 септември премина и тази година под знака на коронавирус. Наложените мерки срещу разпространението на коварния вирус се спазваха във всички столични училища, за да могат всички първокласници да усетят емоцията от престъпването на прага на училището, а учениците отново да са заедно с приятели и учители, видя Столица.bg. Стриктно родители от деца бяха разделени и в 148 ОУ "проф. д-р Любомир Милетич". Родителите бяха разделени от децата зад очертанията на двора в училището. Задължителното носене на маски важеше за всички присъстващи възрастни,независимо дали са ваксинирани или не. Но и въпреки усилията на МОН и Столична община да се започне учебната година присъствено и тържестено и пак имаше недоволни. Възмутена бе бабата на първокласник в училището в Слатина. Тя сподели, че не трябва на такъв важен ден децата да бъдат разделяни от родителите си. За нея няма значение дали децата ходят с маски или без маски, защото с носенето на маски и разделянето от родителите на децата им се "отнема детството". Стефи, която днес е първокласничка се чувства развълнувана, тя също не иска да носи маска и да пази дистанция от връсниците си. Началният учител Мария Чавдарова на първокласници коментира, че това разделение е необходимо, за да се спазват мерките, за да бъдат първокласниците повече в присъствено обучение. По нейни думи тя е ваксинирана, но не може да каже колко от нейните колеги също са ваксинирани. С "Де е България" започна тържественото откриване в двора на 148 ОУ "проф. д-р Любомир Милетич" и детски гладове огласяха целия квартал. Вълнения, усмивки и изненада се усещаше в първокласниците, а по-големите ученици бяха щастливи, че отново са сред любимите си учители, приятели и връстници. Надежда Максимова

comment 0
visibility 1684
Мащабен ремонт нов корпус премести учениците от Френската да учат в НСА на

Мащабен ремонт и нов корпус премести учениците от Френската да учат в НСА на "Гургулят"

Учениците на столичната френска гимназия "Алфонс дьо Ламартин" започват учебната година в емблематичната сграда на НСА - Ректоратът, на съседната ул. Гургулят. Преместването е заради мащабен ремонт на сградата на бул. "Патриарх Евтимий" и сторежът на нов корпус, който започна Столична община. "Няма закъснение на строителните дейности. Мащабът е голям, защото освен новата сграда, чиетоизграждане ще продължи през цялата учебна година, в старата сграда се въвеждат мерки за енергийна ефективност и това наложи да се работи на първия етаж. Учениците ще са присъствено във френската гимназия", обясни кметът на София Йорданка Фандъкова пред Нова телевизия. Сградата на НСА е буквално на гърба на училището и столичният кмет благодари на ректора на НСА проф. Николай Изов и на ръководството за помощта. Кметът съобщи, че са удвоени екипите за проверки за спазване на мерките срещу COVID-19 в столичния градски транспорт. За последния месец са написани над 200 акта на нарушителите. Едва една трета от столичани са ваксинирани срещу коварния вирус. Столичният кмет коментира, че драматично се бави страната ни с Плана за възстановяване, което е проблем за общините. Тя сподели, че е успяла да убеди министрите, че е важно метрото да бъде съфинансирано от фонда, така както ЕС го разбира. "Ще поема риска и ще започнем изграждането преди да е одобрен Плана", каза столичният кмет.

Реклама
comment 0
visibility 1538
ЕИБ и Столична община подписаха договор за заем за 60 млн. евро за устойчив

ЕИБ и Столична община подписаха договор за заем за 60 млн. евро за устойчиви проекти за мо...

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Столичната община подписаха рамков заем на стойност 60 млн. евро в подкрепа на устойчивата градска мобилност в столицата на България. Средствата от ЕИБ помагат на Столична община да постигне своята цел за изграждане на екологично устойчива транспортна система, която подобрява ежедневието на гражданите. Целта е да се реализират проекти, които ще са в полза на столичани и ще им бъде спестено време за пътуване, за по-чист въздух и безопасност на пътя. С парите от заема ще бъде изградена и модернизирана пътната, уличната, трамвайната, пешеходната и велосипедната инфраструктура, съобщиха от Московска 33. Заемът е в подкрепа на плана на Столична община за устойчива градска мобилност в периода 2019-2035 г. В съответствие с целите на Общия устройствен план на София и на Плана за устойчива градска мобилност на Столична община за 2019-2035 г., ЕИБ ще финансира проекти, които включват изграждане и възстановяване на отсечки от пътната и уличната мрежа, част от трамвайната мрежа и пешеходната и велосипедната инфраструктура. Наред с това, може да бъде осигурена подкрепа и за проекти за обществен транспорт като закупуване на подвижен състав и монтаж на зарядни станции за електрически автомобили. "София е най-бързо разрастващият се град в България и е изправен пред предизвикателството да продължи своето развитие по екологично устойчив начин", каза Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ. “Европейката инвестиционна банка е надежден партньор на София, който застава зад най-големите инфраструктурни проекти на София. С настоящата строителна програма ще изградим липсващи участъци от вътрешните градски рингове, които ще изведат трафика от центъра на града, ще намалят задръстванията и ще допринесат за по-чист въздух. С проектите за изграждане на бул. „Т. Каблешков“ и бул. „Филип Кутев“ ще подобрим мобилността в най-гъсто населените южни квартали, а с планираните булеварди в северната част на града, ще им дадем нов тласък за развитие. Знаков за София е „Зеления ринг“, който ще свърже с вело и пешеходни алеи големи квартали на града. Продължаваме изграждането и обновяването на трамвайни трасета, които подобряват транспортната свързаност. Осигурените средства ни дават възможност за кратък период да изградим инфраструктура с голям екологичен ефект, подобряваща качеството на живот в милионна София”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

comment 0
visibility 975
Кампания на Столичната община и радио ФМ + „ Убий скоростта! Спаси дете!“

Кампания на Столичната община и радио ФМ + „ Убий скоростта! Спаси дете!“

Столичната община се включва в кампанията на радио ФМ + „ Убий скоростта! Спаси дете!“ и като част от кампанията днес бе обновена пешеходната пътека на кръстовището на бул. „Витоша“ и ул. „Краище“. Преди първия учебен ден Столичната община обновява пешеходните пътеки в зоната около училища и детски градини, за да се осигури безопасна среда. Тази година са поставени стикери на задните стъкла на превозните средства от градския транспорт, за да изострят вниманието на шофьорите към децата на пътя. В последните четири години бяха поставени и информационни табели в близост до училища, с визията на инициативата. Кампанията "Убий скоростта, спаси дете" се превърна в обществено значима социална кампания, символ на грижата и вниманието към децата и се организира за 17-та година.

comment 0
visibility 2586
С години закъснение: Обявяват 185 места за новата детска градина в Кръстова

С година закъснение: Обявяват 185 места за новата детска градина в Кръстова вада

С повече от година закъснение от определния срок най-после новата детска градина в столичния квартал "Кръстова вада" е построена, завършена и готова да приеме първите малчугани, дори от вчера детското заведение има удостоверение за въвеждане в експлоатация - акт 16. Защо се бави с година градина в Кръстова вада: 1 работник, 1 чистачка и некачествено строителство (ВИДЕО/СНИМКИ) Добрата новина съобщиха от Столична община. Новата сграда на 175 детска градина е единствена в новия квартал на район Лозенец-Столична община. Строителят на детската градина в Кръстова вада иска допълнително пари На 20 септември предстои да бъдат обявени свободните места за прием на деца. Детската градина има две яслени и 4 градински групи, като общо ще бъдат обявени 158 свободни места, съобщиха от Московска 33. Въпреки строителната драма по изграждането на сградата, при която сторителят изправи на нокти Столична община, добре е, че вече е готова и ще приеме първите малчугани.   

comment 0
visibility 1401
Анкета: Присъствено на училище искат над 93% от учителите в общинските учил

Анкета: Присъствено на училище искат над 93% от учителите в общинските училища в София

Учениците в София да ходят присъствено на училище, искат повече от 93% от учителите в общинските училища на столицата. Това показва проучване, направено по инициатива на зам.-кметът по образование и култура на Столична община Мирослав Боршош. Данните от анкетата сред учители и директори бха обявени от Московска 33, ден преди началото на новата учебна година, която в София започва присъствено в общинските училища. В поручването са участвали 7707 преподаватели, начален, прогимназиален и гимназиален етап, и директори на 145 общински училища. Целта на проучването е да покаже предпочитаната форма на обучение през 2021 - 2022 г. ипозицията на директори и учители за готовността им за работа в присъствена и електронна среда.  Над 94% от учителите в начален етап и 92% от учителите, прeподаващи на ученици от V до ХII клас, са посочили, че предпочитат присъственото обучение. Както вчера Столица.bg съобщи едва около 30% от учителите са ваксинирани. „31,8% от анкетираните учители имат поставена ваксина, а други близо 22% са преболедували COVID-19" – допълва зам.-кметът по образование и култура.

comment 0
visibility 1218
Едва 30% от учителите в София са ваксинирани срещу COVID-19

Едва 30% от учителите в София са ваксинирани срещу COVID-19

Само 30% са ваксинирани срещу COVID-19 учители в общинските училища в София два дни преди 15 септември, научи Столица.bg. Присъствено ще започне учебната година, но ако се наложи горните класове ще преминат към дистанционно обучение. Задължително ще се спазват и прилагат мерките срещу разпространението на коварния вирус. Във общинските училища са осигурени дезинфектанти и стриктно се следи за хигиената. "Важно е спазването на мерките - дезинфекция дистанция и маски, в класовете, в които е задължителон. Ще контролираме спазването, за да се справят учители и ученици. Апелът ми е към учителите, има възможност дори и на място да отдем при тях, които желаят да се ваксинират. Това е начина да се освободим по-бързо от мерките и да няма натиск към болниците в София", каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти. С нови и много спортни площадки започва учебната година в столичното 30. СУ "Братя Миладинови" (ВИДЕО) От днес е отворен пункт в НБУ в двора на университета и днес и утре, освен студенти и преподаватели, може и хора от район Овча купел да се имунизират. "Ако има интерес ще оставим пункта по-дълго време, обясни столичният кмет.

comment 0
visibility 1225
С нови и много спортни площадки започва учебната година в столичното  30. С

С нови и много спортни площадки започва учебната година в столичното 30. СУ "Братя Милади...

С изцяло обновен училищен двор и спортна база на открито и закрито ще започне учебната година столичното 30. СУ "Братя Миладинови" на бул. "Александър Стамболийски", видя Столица.bg. Днес там бяха засадени дръвчета около красивото волейболно игрище с амфитеатрално разположени трибуни, което бе началото на озеленяването на двора. Първото от няколкото дръвчета Японски кестен беше засадено от кмета на София Йорданка Фандъкова и момиченца с народни носии, които бяха на поредната репетиция за откриването на учебната година на 15 септември. До първия учебен двор ще бъде озеленен целия двор, а за деца и учители остава да се грижат и да поливат редовно зеленината. Тази година ще бъдат засадени 500 дръвчета по програмата на Столична община "Моето зелено училище". Децата заедно със столичния кмет чинно поставиха дръвчето и затрупаха корените му с пръст, и обещаха, че ще се грижат и ще го поливат редовно. На засаждането присъства и зам.-кметът по строителството Ангел Джоргов, общински съветници и кмета и заместника му на район Възраждане - Савина Савова и арх. Николай Диков. Народни хора огласяха Зона Б5 от репетициите на учениците в двора, а живеещите наоколо се радваха, че училището е обновено и истинско бижу. Преди година там бе изцяло ремонтиран и 25-метровият закрит плувен басейн и нов физкултурен салон. Ремонтът на училищния двор с изграждането на спортинте площадки е на стойност около 500 000 лв., финасирани от Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ), след като даде около 2 млн. лв. за басейна, които тънехе в разруха над 20 години. Сега спортната база на 30 СУ "Братя Миладинови" е достойна за провеждане и на състезания. "Тази година отново по традиция с нова учебна сграда ще започне 52. ОУ "Цанко Церковски" в кв. Бояна, в район Витоша, Бояна. Там също има нова спортна база на открито и учениците могат да учат в една смяна, което е в нашата стратегия за развитието на образованието. В 117 училища имаше обновяване, по-големи, по-малки и цялостни ремонти. В 23 от тях ще продължат, но е създадена организация от директорите и районните кметове, да не се пречи на учебния процес, така че да се приготвим за присъствено обучение. Някъде, ако се наложи за ден, два, както в 75-о училище, ще се наложи големите да са онлайн, но не повече от 3 - 4 дни. Ще направим проверки и на 15 септември да сме спокойни, че учебната година в София ще бъде открита присъствено във всички училища в София", каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя попита децата дали дали са готови да носят маски и те огтговориха с "да". Всички малчугани, а и по-големите споделиха, че искат да ходят на училище.  "Със СДВР и Пътна полиция трябва да се обезпечи сигурността на децата в столицата. Обновени са пешеходните пътеки около училища и детски градини в столицата. Вярвам, че средата възпитава децата и затова, и усилията ни за инвестиции в училищата - в материална база и сигурността, ще продължават", допълни столичният кмет.

comment 0
visibility 1102
Олимпийско злато от Токио блесна и на екопавилиона край езерото в Дружба

Олимпийско злато от Токио блесна и на екопавилиона край езерото в Дружба

Олимпийското злато блести и на екопавилиона ни в парка край езерото в столичния Дружба 1. Медалът е на обилмипийската шампионка от Токио в бокса Стойка Кръстева. тя се присъедини към мисията на Столична община за опазване на природата и въздуха чисти и да дава добър пример на децата. "Респект към отношението и съпричастността ѝ! Нейните усмивка, топлина и отзивчивост дават нова сила на устрема ни заедно да правим повече за околната среда! Благодаря за гостоприемството на Ивайло Цеков (кмет на район “Искър”), Лорита Радева (председател на Комисията по околна среда в СОС) и всички съмишленици,които се включват в инициативата ни и днес! По шампионски се радваме на копнеещите за дом и обич четириноги от ОП “Екоравновесие”", написа в профила си в социалната мрежа зам.-кметът по екология на Столична община Десислава Билева. И в момента столичани и гости могат да получат пълна информация за екопроектите, програмите и кампаниите на Столична община. До екопавилиона има и специални контейнери за събиране на текстилни отпадъци и малки електроуреди. Екопавилионът стартира през юни т. г. в Южния парк и вече гостува на най-големите зелени пространства в града като Северен парк и др. От столична община са подготвили и изненади за най-малките привърженици на екологията и опазването на природата.

comment 0
visibility 1416
Талин изпревари София на финала на конкурса „Зелена столица“ на Европа

Талин изпревари София на финала на конкурса „Зелена столица“ на Европа

Кметът на София Йорданка Фандъкова представи заедно със Зелена София и екипа си визията за развитие на зелените политики на Столична община. В близо едночасова презентация, деветчленно жури оцени прогреса по работата за устойчивото развитие на София, съобщиха от Столична община. “Първото участие на София във финала на “Зелена столица на Европа” беше прието с отлични оценки от журито. С повече усилия за намаляване на парниковите емисии, осъществяване на енергийния преход и сътрудничество с градовете на Балканите се надяваме да заслужим призванието. Още тази есен Столична община отново ще кандидатства в конкурса” заяви Йорданка Фандъкова след финала. На официална церемония в концертната зала “Сибелиус”, Европейският комисар по околна среда Вергиниус Синкевичиус присъди отличието “Зелена столица на Европа” 2023 на естонската столица Талин. За тях това беше поредно участие в конкурса и трето класиране във финалния кръг. Другите градове-финалисти бяха Краков (Полша) и Хелсингбори (Швеция). Журито поздрави кмета на София за постигнатото и добрата презентация. В обратната връзка на представителите на Европейската комисия, Европейската агенция по околна среда, Европейското бюро по околна среда, Европейската мрежа на градовете, Комитета на регионите, Асоциация на общините за устойчиво развитие и др., беше изтъкната амбицията на София за защита и увеличаване на зелените площи в града, постигане на 100% незамърсяващ градски транспорт, интегриране на реките и подобряване на велосипедната инфраструктурата. Проектите Зелена линия на София, Реките на София, Речен парк “Манастирски ливади”, парк “Лозенец” съставиха основна част презентацията на София. Всички те, заедно с още 10 мерки мерки, бяха гласувани като част от доклада “София – Зелена столица на Европа 2023” на кмета Йорданка Фандъкова, който беше подкрепен от мнозинството на Столичния общински съвет.

comment 0
visibility 1851
„Зелените коридори“ за ваксинация на Столична община ще работят на 11 и 12

„Зелените коридори“ за ваксинация на Столична община ще работят на 11 и 12 септември

В предстоящите събота и неделя, 11 и 12 септември, ще работят осем пункта, „зелени коридори“ за извършване на ваксинация в София, организирани от Столична община и Столичната РЗИ. Столичани могат да избират от всички разрешени от ЕС ваксини, съобщават от Московска 33 на оициалния сайт на общината. Желаещите да се имунизират срещу COVID-19 могат да го направят в пет от търговските центрове от 13:00 до 18:00 часа – в „Парадайс мол“, „Ринг мол“, „Сердика мол“, „България мол“, „The Mall“, както и в културния дом в парка до езерото в ж.к. „Дружба“ от 9:00 до 16:00 часа. В неделя ще бъде отворен и ваксинационен пункт в НЧ „Асен Златаров“ в кв. „Христо Ботев“ с работно време от 9 до 16:00 часа. Имунизационен пункт ще работи и в ХII ДКЦ в База 1 на поликлиниката – ж.к. "Люлин" 9, ул. "Иван Бойчев" № 17, ет. 1, каб. № 5. Работното време е всяка събота и неделя от 9:00 до 14:00 ч. В делничните дни гражданите имат възможност да се ваксинират в общинските ДКЦ-та и в изнесения кабинет на метростанция НДК. На 13 и 14 септември ще работи изнесен пункт от 11:00 ч. до 18:00 ч. в кампуса на Нов български университет. Медицинските екипи, които ще консултират гражданите и ще поставят ваксини, са от общински болници и ДКЦ-та. Ваксините се осигуряват от Столичната РЗИ, а организацията се извършва от екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и дирекция „Здравеопазване“ на Столичната община. От началото на кампанията през почивните дни в изнесените пунктове са поставени общо 19 399 дози. Продължава и инициативата на Столична община за ваксинация на колективи на място. Това се извършва при предварителна заявка от предприятия и фирми. На сайта на Контактния център на Столична община https://call.sofia.bg/ е публикувано заявление, което управителите на фирмите могат да попълнят, за да заявят, че желаят ваксинационен екип да ги посети на място. Поставянето на ваксини в мобилните пунктове започна с цел увеличаване на ваксинираните на територията на Столична община по идея на кмета на София Йорданка Фандъкова и с подкрепата на Столичната РЗИ.

comment 0
visibility 1539
Екопавилионът на Столична община ще е край езерото в Дружба през уикенда

Екопавилионът на Столична община ще е край езерото в Дружба през уикенда

Екопавилион на Столична община този уикенд ще е в жк Дружба, съобщиха от пресцентъра на СОС. Както е известно инициативата стартира през през юни в Южния парк, а след това бе в Северния парк и други зелени пространства в София. В събота 11. септември от 10:30ч. до 13:00 ч. до детската площадка в парка при езерото в ж.к. „Дружба“ ще „отвори врати“ екопавилион – част от инициативата на Столична община, посветена на опазването на околната среда и чистотата на въздуха в града ни – важно и ценно е разделното събиране на отпадъците, за да е възможно извличането на допълнителни ползи от тях. По време на събитието ще може да се предават тдрехи и други текстилни отпадъци в сециализираните контейнери, които ще бъдат поставени до екопавилиона. За най-малките приятели на природата – специална забавно-образователна програма, наситена с много игри и емоции! Предвидена е и среща с кучета от приюта на общинското предприятие „Екоравновесие” – изкъпани, обезпаразитени и преливащи от любов четириногите възпитаници на предприятието ще очакват „своя“ човек, който да го разходи, да си поговори с него, а защо не и да го осинови. Желаещите ще могат да получат повече информация за различни проекти на Столична община за опазване на околната среда и въздуха.

comment 1
visibility 1000
Мият "Симеоновско шосе" в София, забранява се влизането на автомобил

Мият "Симеоновско шосе" в София, забранява се влизането на автомобил

Започва почистване на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от Софийски Околовръстен път /СОП/ до бул. „Д-р Г. М. Димитров“ и е създадена организация на движение, предупредиха от Столична община. От 00.30 часа до 02.00 часа на 11.09.2021 г. се забранява влизането на пътни превозни средства първо по западното пътно платно, а след това по източното пътно платно на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от СОП до ул. „Проф. д-р Иван Странски“. От 02.00 часа до 04.30 часа на 11.09.2021 г. да се забранява влизането на пътни превозни средства първо по източното пътно платно, а след това по западното пътно платно на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от ул. „Проф. д-р Иван Странски“ до бул. „Д-р Г. М. Димитров“.

comment 0
visibility 1737
На метростанция НДК ще се правят ваксини срещу COVID-19

На метростанция НДК ще се правят ваксини срещу COVID-19

В 8 столични ДКЦ-та работят ваксинационни пунктове и се открива нов в метростанцията на НДК, за да се улеснят гражданите, които желаят да се имунизират в делнични дни, научи Столица.bg. Кабинети има в софийските поликлиники с номера 8, 11, 12, 13, 18, 20 и 24, а от днес функционира мобилен пункт на метростанцията на НДК. Работното време на ваксинационните кабинети в поликлиниките може да се види на официалните сайтове на лечебните заведения. Пунктът на НДК ще работи: понеделник - сряда - петък сутрин, вторник и четвъртък - следобед. И без да се пътува с метрото, желаещите пак могат да слязат в метрото и да се имунизират срещу коварния вирус. За тарикатите да е ясно, че няма как да пътуват с метрото гратис под предлог, че отиват да се ваксинират. На пункта има служител на Метрополитен, който следи за гратисчии. Пунктът на метростанция НДК работи тестово няколко дни през изминалата седмица и данните показват, че има желаещи за ваксина, а мястото им е удобно и не се чакат. Работното време на пунктовете в ДКЦ-ата може да видите на сайта на Столична община. Общо поставените дози ваксини в ДКЦ-ата от 17 май до 3 септември т.г. са 18 484. В „зелените коридори“ на Столична община през уикенда на 4 и 5 септември срещу COVID-19 се имунизираха общо 1199 души. От началото на кампанията (в края на май) през почивните дни в изнесените пунктове са поставени общо 19 399 дози. От началото на годината (4 януари до 3 септември) през ковид зоните в поликлиниките са преминали 29 758 пациента. От тях 6526 са с положителни тестове. В 9 общински ДКЦ-та има ковид-зони, в които всеки, който има симптоми, може да провери, дали се е заразил с ковид: 8, 11, 12, 13, 17, 18, 20, 22 и 24.

Столична община

Столичани са изключително активно ангажирани с благоустрояването на София, работата на общинската управа, стопанисването на различни ценни архитектурни, исторически, културни обекти и др. Тази тяхна активна гражданска позиция превръща новините, пряко свързани със Столична община, особено четени и коментирани.

Територия на Столична община

Територия на Столична община

Факт е, че в област София се намира единствената община – Столична община. Столична община се разпростира на площ от 1348.902 кв. км. Ако трябва да направим сравнение с останалите общини в страната, Столична община е на втори място по големина. Най-голямата община е Сливенската. Гранични на Столична община са следните общини: В северозападната част са общините Божурище, Костинброд и Софийска област; В северната част са община Своге и Софийска област; В източната част се намират община Елин Пелин и Софийска област; В югоизточната част са разположени община Ихтиман и Софийска област; В южната част са община Самоков и Софийска област; в западната част се намират община Перник и област Перник.

История на Софийска община

История на Софийска община

Според историческите сведения, общината става законен орган на местното самоуправление по примера на семейната и племенна общност. Като самостоятелна административна единица общината се формира през Първата българска държава. Управлява я княз или кмет. През феодализма общините са подчинени представителите на централната власт. По време на турското владичество общините съществуват, но не са самостоятелни единици. Основните функции на общината са религиозни и просветни. След Освобождението се възвръща дейността на старите общини, формират се и нови такива. След 1944 г. общинското управление се състои от кмет, помощник - кмет, наместници и представители на ОФ. В Столична община те са 9, за градове с повече от 30 000 души население са 7, за всички други са 5, а за селата 2.

Управление на Столична община

Управление на Столична община

Днес Столична община се управлява от Столичен общински съвет, за по-кратко наричан СОС. Членовете на общинския съвет са изборни длъжности. Те се избират от жителите на общината при провеждане на местни избори. Столичният общински съвет определя какъв ще е бюджета на общината всяка година, както и с какви пари ще разполагат отделните столични райони.

Столична община има кмет. Кметските му правомощия са не само в София, но във всичките 38 селища в границите на общината. Това е изборна длъжност, за която решават живеещите в Столична община на местните избори.

Столична община се състои от 24 района. Всеки район се оглавява от районен кмет. Той управлява само своя район. Може да разпределя бюджета за района. Районните кметове се избират от Столичния общински съвет.

Община София и област София-град се припокриват. Кметът и Столичният общински съвет са с 4 – годишен мандат. Общината има собственост и бюджет. За да функционира ефективно администрацията на Столична община, СОС избира различни постоянни и временни комисии, които в момента са 13. Изпълнителната дейност в общината се ръководи от кмета. Кметът носи отговорност за изпълнението на общинския бюджет, за спазване на обществения ред, за изпълнението на поставените програми. Зам.-кметовете в Столична община отговаря за различните отраслови направления. Зам.-кметовете се избират от Столичен общински съвет, но се предлагат от кмета на общината.

Районните кметове се грижат за решаването на всички въпроси, касаещи потребностите на жителите на съответния район, за благоустрояването на техния район, поддържане на хигиената му, както и за компетентното административно обслужване на жителите на съответния район.

Транспорт в Столична община

Транспорт в Столична община

Изключително натоварена е транспортната система в Столична община. Тя е добре развита и е ключова част от транспортната система на страната. В Столична община функционират всички видове транспорт без водния. През Столична община минават части от 6 железопътни линии от ЖП мрежата на страната. Столична община разполага с 8 гари, вагонни и локомотивни депа.

Автомобилният транспорт е изключително натоварен. Основният стремеж на Столична община е намаляването на интензивният транзитен трафик през столицата.

Най-голямото летище в България е Летище София. В момента то се отдава на концесия. Предстои разширение и реконструкция на терминалите, както и изграждане нов терминал. Ремонт на пистата е правен неколкократно

Общественият транспорт на Столична община се модернизира непрекъснато. Целта е да се намали замърсяването на въздуха от превозните средства на градския транспорт. Автобусите се подменят с нови електробуси. Тролеите и трамваите също се подменят с нови, ефективни модели.

Софийското метро се разраства планово. До голяма степен то улеснява придвижването на столичани до различни точки от града.

Природа на Столична община

Природа на Столична община

Софийската котловина, известна още като Софийското поле, заема централната част на Столична община. Това е най-ниската и равна част на общината. На север от Софийското поле е разположена Софийска планина с най-високата си точка връх Готен.

Планина Мургаш се намира на североизток от Софийска котловина. Най-високата ѝ точка е връх Мургаш.

Планина Люлин пък е разположена югозападно от Столична котловина, с най-висока точка връх Дупевица. Планина Витоша е на югоизток, като най-високата ѝ точка е Черни връх. Това е и най-високото място в цялата Софийска община. На територията на Столична община се намират и части от Плана планина, чийто най-висок връх е Манастирище.

Води в Столична община

Води в Столична община

Река Искър се води основна водна артерия на Столична община. 665 км от реката преминават през територията на Столична община. По-значителни източници на Искър в пределите на Столична община са Перловската река, Лесновската река, река Блато, Витошка Бистрица, Железнишка река, река Планщица и река Шипочаница.

Райониране на Столична община

Райониране на Столична община

В пределите на Столична община се намират 38 селища, от които 34 села и 4 града – София, Банкя, Бухово и Нови Искър, разпределени в 24 административни района. Това са районите Люлин, Младост, Красно село, Подуяне, Студентски, Надежда, Слатина, Триадица, Искър, Витоша, Красна поляна, Овча купел, Лозенец, Връбница, Сердика, Възраждане, Илинден, Средец, Оборище, Изгрев, Нови Искър, Панчарево, Кремиковци, Банкя.

Видно е, че категорията сама по себе си обхваща широк диапазон от теми, които живо интересуват читателите и често комуникацията след публикуване на новина е доста оживена. Това е добър знак, че столичани не са безразлични към добрите и лошите практики в управлението и стопанисването на общината. Мнението им е важно и то би могло да накара администрацията да се насочи към проблеми, които не са били забелязани или решени в миналото. Медията ни отразява обективно всяка новина свързана с общината, а гражданите са свободни да споделят своето мнение, положително или отрицателно.

Територия на Столична община

История на Софийска община

Управление на Столична община

Транспорт в Столична община

Природа на Столична община

Води в Столична община

Райониране на Столична община

Прочетете още