Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
  • Албена Белянова (63%, 277 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 489
Променят движението по Симеоновско шосе заради миене

Променят движението по Симеоновско шосе заради миене

Заради измиване с автоцистерна на пътно платно, тротоари и спирки се въвежда временна организация на движението по бул. „Симеоновско шосе“, съобщават от Столична община. От 00:30 часа до 02:00 часа на 28 август се забранява влизането на пътни превозни средства първо по западното пътно платно, а след това по източното пътно платно на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от Софийския околовръстен път до ул. „Проф. д-р Иван Странски“. От 02:00 часа до 04:30 часа на 28 август се забранява влизането на пътни превозни средства първо по източното пътно платно, а след това по западното пътно платно на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от ул. „Проф. д-р Иван Странски“ до бул. „Д-р Г. М. Димитров“.

comment 0
visibility 1236
Кметът на София подписа меморандум за сътрудничество с трудово-производител

Фандъкова подписа меморандум с трудово-производителните кооперации

Кметът на София Йорданка Фандъкова подписа меморандум за сътрудничество с председателят на Националния съюз на трудово-производителните кооперации Божидар Станчев и председателят на  Градския съюз на ТПК – София Владислав Лазаров. Меморандумът включва  съвместно разработване на проекти по европейски, национални и местни програми, насочени към решаване проблемите на трудово-производителните кооперации, сътрудничество в дейности със социална насоченост и инициативи за интеграция на хора с увреждания с оглед реалното им включване в производствения процес и социалната адаптация. Столичната община редовно ще информира партньорите си за организирането на търговски  форуми, базари изложения и други.  „Социалните предприятия са една от най-добрите възможности за хората с увреждания  да бъдат полезни за себе си, за семействата си и за обществото“. Това каза Фандъкова по време на събитието. „В социалната политика на Столична община основен фокус е възможността на всички хора за образование и работа“, каза още Фандъкова и припомни, че Столичната община има  собствено предприятие, в което работят хора с различни проблеми -„Лозана“ , както и че общината си партнира активно с неправителствени организации, които подпомагат професионалната реализация на хора с различни здравословни проблеми. Председателят на Националния съюз на ТПК Божидар Станчев благодари на кмета Фандъкова за подкрепата при организирането на фестивала „КООП ФЕСТ БАНКЯ“, както и на кметът на район „Банкя“, на чиято територия се провежда събитието. “Чрез фестивала в Банкя, на който хората с увреждания показват своето производство, те участват в социалния и икономически живот на страната и столицата“ заяви Станчев. В Национален съюз на ТПК има 18 трудово-производителните кооперации, като 4 от тях са на територията на София. Текст: Пресцентър Столична община

comment 0
visibility 604
Международна агенция потвърди кредитния рейтинг на София

Международна агенция потвърди кредитния рейтинг на София

Водещата рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" /S&P Global Ratings/ потвърди инвестиционния рейтинг на Столична община на BBB със стабилна перспектива, който е равен на този на страната. Рейтингът на общината е без прекъсване на инвестиционно равнище от 2010 г., което е признание за резултатите, постигнати от кмета Йорданка Фандъкова и нейния екип. Високият рейтинг е една от предпоставките и за високото ниво на чуждестранни инвестиции в общината. Международната рейтингова агенция отбелязва силните страни на столичната икономика, планирането на общинските финанси и разумното финансово управление. Текст: Пресцентър Столична община

Реклама
comment 0
visibility 850
Заради ремонт: Променят временно маршрута на тролей 9 в София

Заради ремонт: Променят временно маршрута на тролей 9 в София

Заради строителни дейности в центъра на София временно се забранява влизането на пътни превозни средства първо по източното, а след това по западното пътно платно на ул. „Г. С. Раковски", съобщават от Столична община. Мерките ще са в сила от 26 до 28 август /включително/ и ще важат за участъка между ул. „Аксаков" и ул. „Оборище", като движението  ще се извършва двупосочно първо по западното, а след това по източното пътно платно на ул. „Г. С. Раковски" в посочения участък. За същия период маршрутът на тролейбусна линия № 9  се променя както следва: В посока площад „Сточна гара" от ж.к. „Борово" по действащия маршрут до кръстовище бул. „Васил Левски" - ул. „Г. С. Раковски" и направо по бул. „Васил Левски"  до площад „Сточна гара" – двупосочно.

comment 0
visibility 2252
Още 5 камери ще бдят за шофиране с превишена скорост в София

Още 5 камери ще бдят за шофиране с превишена скорост в София

Повече камери ще бдят за шофиране с превишена скорост в София, стана ясно днес, след като Столична община дари на Пътна полиция-СДВР, новата техника. Пет мобилни камери за засичане на висока скорост дариха от Московска 33 и общият им брой става 7. Електронните табла за скорост, поставени на Южната дъга, отчитат над 8 хиляди превишения на скоростта. Една от мобилните камери за скорост ще бъде монтирана на булевард "Сливница", на който загинаха двама пешеходци, каза кметът Йорданка Фандъкова при предаването на апартурата в Центъра за наблюдение на Столична община. "Бяха закупени и поставени електронни табла за скорост. Те отчитат зашеметяващи черни рекорди. Само на Южната дъга, в последно време над 8000 превишения на скоростта са отчетени. Най-големият рекорд е над 240 кm в час", каза столичният кмет, цитиран от БНР. Още три мобилни камери за скорост е осигурило Министерството на вътрешните работи за Столичната дирекция на вътрешните работи, съобщи комисар Николай Крушарски. "Над 30 000 са нарушенията, които са повече в сравнение със същия период за миналата година, които сме установили на територията на София. До днешна дата, от началото на годината са установени 201 000 нарушения за превишена скорост. Конкретно за булевард "Сливница" са 10 000 нарушенията, а на лобното място, на което стана тежкият пътен инцидент от неговото възникване до към днешна дата сме установили 1800 нарушения за превишена скорост", коментира началникът на отдел "Пътна полиция".

comment 0
visibility 5566
Фандъкова: Изграждаме ул. “Народен герой“ заедно с нов пътен мост и корекци

Фандъкова: Изграждаме ул. “Народен герой“ заедно с нов пътен мост и корекция на река Влада...

„Изграждаме ул. “Народен герой“ заедно с нов пътен мост и корекция на река Владайска в район „Овча купел“. През последните години в „Овча купел“ благодарение на инвестициите в метрото, в обновяване на булеварди и улици променихме средата на живот. Продължаваме и с работа по ул. “Народно хора“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Днес тя провери дейностите по ул. “Народен герой“ заедно със зам.-кмета инж. Ангел Джоргов. На 17 юли 2023 г. започна изграждането на ул. „Народен герой " от „Цар Борис III" до „Любляна" в район „Овча купел" с изграждане на корекцията на р. Владайска и транспортния мост над реката. Обектът е заложен в инвестиционната програма с осигурено финансиране в размер на 11.7 млн. лв. Очакваме да бъде завършен през пролетта на следващата година, посочи също кметът Фандъкова. Докато продължи изграждането на новия мост строителите направиха временно мостово съоръжение. На ул. “Народен герой“ се изграждат всички подземни мрежи, осветление, пътни платна, тротоари. Улицата ще се разшири, ще бъде направена пътна сигнализация, обособена и повдигната пешеходна пътека. Контролът на обекта е постоянен от страна на общината и строителният надзор. Инвестициите от страна на общината в район „Овча купел“ са големи през последните години. „Освен в пътна инфраструктура инвестирахме и в изграждането на нови спортни зали в училищата, а в момента реставрираме и банята в „Овча купел“, която е сграда с културно-историческо значение“, посочи също столичният кмет. Текст: Пресцентър Столична община

comment 0
visibility 761
Удължава се маршрутът на автобусна линия 58 в София

Удължава се маршрутът на автобусна линия 58 в София

„Център за градска мобилност“ ще удължи маршрута на автобусна линия № 58 до гара „Владая“ от 24 август, съобщиха от Столична Община. До 24 август ще бъде разкрита нова спирка „Гара Владая“ (начална/крайна).

comment 0
visibility 724
Почти 50% от жълтите павета на бул. Цар Освободител са пренаредени

Почти 50% от жълтите павета на бул. Цар Освободител са пренаредени

Пренареждането на жълтите павета в центъра на София продължава, като вече са поставени почти 50% от тях на бул. „Цар Освободител“ – между бул. „Васил Левски“ и ул. „15-ти ноември“, съобщават от Столична община. Дейностите се контролират ежедневно от надзора и от страна на Общината, заяви зам.-кметът по строителство инж. Ангел Джоргов. Той поясни, че в момента се извършва фугиране, с малки валяци се уплътнява пренареденият участък и се полива с вода. Изпълнява се пренареждане на паважната настилка. „Работата се извършва в график, като очакваме да приключи до 15 септември. Най-важното е да се спазва технологията“, подчерта инж. Джоргов. Зам.-кметът обясни, че през първите дни от изпълнението се е наложило дейностите да бъдат спирани и работниците са били връщани. На всички използвани материали са правени по няколко пъти изследвания в независими лаборатории и в лаборатория на УАСГ, допълни Джоргов. От Столична община припомнят, че пренареждането на участъка от бул. „Цар Освободител“ е за сметка на фирмата-изпълнител „Трейс Груп“. Цената на пренареждането на жълтите павета е 206 хил. лв., които не са заплатени от Общината.    

comment 0
visibility 8259
Столична община:  Пропадна пътното платно, временно се затваря за движение

Столична община: Пропадна пътното платно, временно се затваря за движение участък от бул....

Временно се затваря за движение участък от бул. „Владимир Вазов" в посока изход от София между ул. „Тодорини Кукли" и ул. „Левски Вековен", съобщиха от Столична община. В участък от няколко метра е констатирано пропадане на пътното платно и са започнали обследвания. Тролеи от линии №1 и №3, както и автобусите по линии №78 и №100 са отклонени по ул. „Тодорини кукли" и по ул. „Левски Вековен", а автобусите от линия №90 в посока „Малашевци" продължава по ул. „Острово, ул. „Макгахан", ул. „Резбарска". В посока „център" маршрутите на градския транспорт не се променят.

comment 0
visibility 826
Фандъкова и Барбалов внасят в СОС проект на Бюджет'23 на Столична община -

Фандъкова и Барбалов внасят в СОС проект на Бюджет'23 на Столична община - 2, 555 млрд. лв...

С 30 млн. лв. повече ще е бюджетът на София за 2023 г. Това стана ясно днес при представянето на проекта за Бюджет 2023 от кметът на София Йорданка Фандъкова и заместниктъ й по финанси Дончо Барбалов. Проектът за бюджет на Столична община - 2 555 000 000 лв., ще бъде внесен в Столичния общински съвет. Това е бюджетът, по който моят екип ще продължи да работи, на работа по него ще започне и следващият кмет с неговия екип, каза столичният кмет. Фандъкова коментира, че  заради липсата на държавен бюджет общините не можеха да приемат бюджет в началото на годината. Това е наложило Столична община да разработ инвестиционни програми, за да не се спират инвестициите в града. До края на месеца ще бъде организирано обществено обсъждане, а през септември предстои Бюджет 2023 на Столична община да бъде гласуван в СОС. „Това е бюджет, по който ще продължи да работи моя екип, но ще започне работа и следващият кмет с неговия екип“, каза още Фандъкова. Първоначалният бюджет на Столична община за 2022 г. бе 2,1 млрд лв., а след актуализация достигна 2,225 млрд. лв. Тазгодишният е с 30 млн. лв. повече, но вероятно след общественото обсъждане ще бъде увеличен. "Основните промени в повишението идват от държавно делегираните заплати на учители и работещите в системата на образование, както и онези 86 млн. лв. за транспорт 86 млн. гласувани лятотот на 2022, но ги нямаше в първоначалния бюджет", коментира зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.   

comment 0
visibility 718
Цветни лехи ще красят паркове и булеварди в София (СНИМКИ)

Цветни лехи ще красят паркове и булеварди в София (СНИМКИ)

Сериозни усилия се полагат за поддръжката и обогатяването на зелените площи в София. Това заяви заместник-кметът в сектор екология Десислава Билева при проверка на дейностите по поддръжка на зелените площи на бул. “Евлоги и Христо Георгиеви“, съобщават от Столична община. „София е зелена и цветна. Една от направените цветни фигури е в зелената ивица на бул.“Евлоги и Христо Георгиеви“, при която са съчетани едногодишни и многогодишни цветя. Продължаваме обогатяването и създаването на нови цветни решения и фигури в града през тази година“, посочи Билева. Тя уточни, че кметът Йорданка Фандъкова е поставила като приоритет озеленяването и развитието на зелената система в София. По нейна идея започна създаването на цветни фигури в зелените пространства в паркове и покрай градски булеварди - герба на София, пространството на парка на НДК, кръговото кръстовище на телевизионната кула и др. „Тази година ще създадем нови цветни решения в зелени пространства на града. Това е част от облагородяването на градската среда“, посочи също Билева. Цветните площи по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ представляват комбинация от декоративни треви, многогодишни и едногодишни цветя и вечнозелени храсти. За поддържането им в добър естетически вид и етажност е необходимо да се извършват прекопаване и кантиране на площите, торене, плевене и подрязване на цветята и храстите, които се извършват регулярно през сезона, посочи зам.-кметът Билева. През есенния сезон се предвижда оформянето на цветни площи на „Ботевградско шосе“, градини на площад „Възраждане“, парк „Петър и Павел“, градина „Черни връх“, ивицата на бул. „Царица Йоанна“ при тунела в район Люлин, ул. „Московска“ между ул. „11 август“ и ул.“Дунав“. Засаждането на цветя се извършва през два сезона - есенно зацветяване, чийто ефект се проявява през пролетния сезон и лятно зацветяване. Билева подчерта, че над 50% от територията на София е зелена. По думите ѝ зелените пространства са много важни, защото климатичните изменения вече са факт, а растителността помага да се избегне прекомерното затопляне в градската среда. Още през 2019 г. заедно с екип на Софийския университет е направено заснемане на градския топлинен остров. "Идентифицирани са определени места и са създадени 9 пилотни проекта, чрез които да се намали ефектът на топлинния градски остров. По примера на Виена въведохме иновативните торби за напояване на дърветата, които засаждаме в града, информира Билева. Създаваме зелени облагородени пространства и зелени хъбове, които да намалят ефекта от климатичните промени, коментира също Билева.  

comment 0
visibility 1301
Специална настилка скъсява спирачния път край училища и градини в София

Специална настилка скъсява спирачния път край училища и градини в София (СНИМКИ)

Месец преди началото на новата учебна година се поставя специална настилка „с повишен коефициент на сцепление“ на булеварди в София, близо до училища и детски градини, съобщават от пресцентъра на Столичния общински съвет. Полагането на такъв тип настилка намалява спирачния път преди пешеходните пътеки и опасните зони, като може да се използва и в участъци с остри завои. Целта е да се осигури добро ниво на сцепление при всякакъв тип метеорологични условия. Днес кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и зам.-кметът Дончо Барбалов провериха полагането на такава настилка по бул. „Васил Левски".  Георгиев коментира, че това е една от мерките за безопасност по пътищата, приети от градския парламент, която се изпълнява от общината. „Подготвяме се ударно за 15-и септември и работим върху това да подобрим пътната безопасност. Общо на 15 места в София полагаме тази иновативна настилка – там, където по закон не можем да поставим повдигнати пешеходни пътеки. Тя е релефна и с дебелина от половин сантиметър. Неслучайно е и червена, защото когато шофьорите я видят, трябва да им светне „червената лампичка“ и да намалят скоростта. Освен това настилката е с по-добро сцепление – доста скъсява спирачния път, така че да може в по-лошо време колите да спрат по-бързо, за да се гарантира сигурността на пешеходците.“, коментира председателят на СОС. Георгиев подчерта, че продължава работата по осветяването на пешеходните пътеки. „Вече такива пътеки са над 300. Имаме 20 нови поставени ограничители и пешеходни острови, поставени на ключови места в града. През последната година над 150 кръстовища също са обезопасени", посочи председателят на СОС. Към момента такъв тип маркировка има на: - Бул."Ал. Стамболийски" при ул."Осогово" - Бул."Сливница" при ул."Русе" - Ул."Н.Коперник" (при 168 ЦДГ и 93то средно училище) Такава настилка се полага още на бул. "Васил Левски" и на ул. "Цар Симеон" при Софийска математическа гимназия.

comment 0
visibility 643
-

Подменят 9 стари тополи на бул. "Васил Левски" в София

След извършено обследване на състоянието на дървесните насаждения на бул. „Васил Левски“ в участъка между кино „Одеон“ и ул. „Г. С. Раковски“ е установено лошото състояние на 9 броя стари тополи с множество гнилостни процеси, които се предвижда да бъдат подменени, съобщават от Столична община. Дърветата са от вида черна топола (Populus nigra) и са с незадоволителни показатели по отношение на устойчивостта на дървото и механичните свойства на плътността на дървесината на стъблото. Установено е наличие на множество суховършия, надвиснали сухи клони и гнилостни процеси в различна степен на развитие с нарушена цялост по кората, както и наличие на значителен наклон на ствола към пътното платно и в непосредствена близост до контактната мрежа на електротранспорта. Дейностите по подмяна на старите тополи ще започнат на 17 август 2023г. Предвижда се да бъдат поставени информационни табели и ограничителни ленти за спиране на движението, с цел безопасното преминаване на гражданите в участъка по тротоара на бул. „Васил Левски“ между кино „Одеон“ и бул.“Васил Левски“.Предвижда се бъдат засадени нови едроразмерни дървесни фиданки от вида чинар. Новите дървета ще бъдат засадени в същите посадни гнезда след обработка в предстоящия есенен сезон.  

comment 0
visibility 717
Променят движението по Южната дъга в София заради миене

Променят движението по Южната дъга в София заради миене

Заради миене на Софийски околовръстен път – Южна дъга се налага промяна на движението, съобщават от Столична община. От 23:00 часа утре – 17 август, до 5:00 часа на 18 август се забранява влизането на пътни превозни средства по централното северно и южно пътно платно на Околовръстен път – в участъка от бул. „Александър Малинов“ до бензиностанция „ЕКО“. Движението ще се извършва в локалните пътни платна в същия участък. От 23:00 часа на 18 август до 5:00 часа на 19 август се забранява влизането на пътни превозни средства по централното северно пътно платно на Околовръстен път в участъка от бензиностанция „ЕКО“ до бул. „България“. Движението ще се извършва в северното локално пътно платно в същия участък.

comment 0
visibility 4232
Пробивът на столичния бул. “Филип Кутев“ ще е готов до есента

Пробивът на столичния бул. “Филип Кутев“ ще е готов до есента (СНИМКИ)

Новият пробив на бул. “Филип Кутев“ се изпълнява в срок и се очаква той да бъде готов до края на октомври. Към момента се полага асфалтова настилка. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес направи проверка на ремонта. В инспекцията на обекта се включи и заместникът ѝ по строителството инж. Ангел Джоргов, съобщават от Столична община. „Това е изцяло нов булевард със стратегическо значение за изграждането на третия градски ринг. Работата се движи в срок и очакваме до края на октомври булевардът да е готов“, каза столичният кмет. По думите на Фандъкова бул. “Филип Кутев“ е много важен за града и заедно с бул. “Тодор Каблешков“ осигурява връзка между бул. “България“ и бул. “Симеоновско шосе“. „Изцяло нов булевард от кръстовището с ул. “Сребърна“ до бул. “Симеоновско шосе“ и бул. “Г.М. Димитров“, който има за цел да изведе трафика, да пренасочи транзитното движение и да подобри качеството на въздуха“, посочи още кметът Фандъкова. Тя уточни, че се работи също и по изпълнението на тротоарите, които са с ширина 4.50 - 5 м, като се изграждат и велоалеи от двете страни. Запазва се и разделителна ивица за създаването на трамвайно трасе. Предстои да бъде монтирано и ново улично LED осветление. „Заедно с новия булевард са изградени и нови канали по бул. „Симеоновско шосе“ и бул. “Г.М. Димитров“, каза от своя страна зам.-кметът по строителство инж. Ангел Джоргов. Изградена е и нова ограда на столичния зоопарк, на която ще бъдат изрисувани животни. „На участъка от бул. “Филип Кутев“ имаме пълна готовност да започнем работа по южното платно. На финала сме по придобиването на един имот. Очаквам Областният управител да подпише документите. Предвиждаме да започнем и първия етап от пробива на бул. “Тодор Каблешков“, където остана да придобием един имот.“, заяви още Фандъкова. Тя уточни, че има проектна готовност за бул. “Копенхаген“, за който се провежда процедура за избор на изпълнител и се очаква до края на годината да започне работа. От утре – 17 август, започва работа по ул. "Емилиян Станев“. Инж. Джоргов обясни, че строителните дейности започват от кръстовището с улиците "Вяра Мутафчиева" и "Вили Казасян". „Приблизително за пет месеца трябва да приключи строителството“, посочи също зам.-кметът по строителство.

Столична община

Столичани са изключително активно ангажирани с благоустрояването на София, работата на общинската управа, стопанисването на различни ценни архитектурни, исторически, културни обекти и др. Тази тяхна активна гражданска позиция превръща новините, пряко свързани със Столична община, особено четени и коментирани.

Територия на Столична община

Територия на Столична община

Факт е, че в област София се намира единствената община – Столична община. Столична община се разпростира на площ от 1348.902 кв. км. Ако трябва да направим сравнение с останалите общини в страната, Столична община е на втори място по големина. Най-голямата община е Сливенската. Гранични на Столична община са следните общини: В северозападната част са общините Божурище, Костинброд и Софийска област; В северната част са община Своге и Софийска област; В източната част се намират община Елин Пелин и Софийска област; В югоизточната част са разположени община Ихтиман и Софийска област; В южната част са община Самоков и Софийска област; в западната част се намират община Перник и област Перник.

История на Софийска община

История на Софийска община

Според историческите сведения, общината става законен орган на местното самоуправление по примера на семейната и племенна общност. Като самостоятелна административна единица общината се формира през Първата българска държава. Управлява я княз или кмет. През феодализма общините са подчинени представителите на централната власт. По време на турското владичество общините съществуват, но не са самостоятелни единици. Основните функции на общината са религиозни и просветни. След Освобождението се възвръща дейността на старите общини, формират се и нови такива. След 1944 г. общинското управление се състои от кмет, помощник - кмет, наместници и представители на ОФ. В Столична община те са 9, за градове с повече от 30 000 души население са 7, за всички други са 5, а за селата 2.

Управление на Столична община

Управление на Столична община

Днес Столична община се управлява от Столичен общински съвет, за по-кратко наричан СОС. Членовете на общинския съвет са изборни длъжности. Те се избират от жителите на общината при провеждане на местни избори. Столичният общински съвет определя какъв ще е бюджета на общината всяка година, както и с какви пари ще разполагат отделните столични райони.

Столична община има кмет. Кметските му правомощия са не само в София, но във всичките 38 селища в границите на общината. Това е изборна длъжност, за която решават живеещите в Столична община на местните избори.

Столична община се състои от 24 района. Всеки район се оглавява от районен кмет. Той управлява само своя район. Може да разпределя бюджета за района. Районните кметове се избират от Столичния общински съвет.

Община София и област София-град се припокриват. Кметът и Столичният общински съвет са с 4 – годишен мандат. Общината има собственост и бюджет. За да функционира ефективно администрацията на Столична община, СОС избира различни постоянни и временни комисии, които в момента са 13. Изпълнителната дейност в общината се ръководи от кмета. Кметът носи отговорност за изпълнението на общинския бюджет, за спазване на обществения ред, за изпълнението на поставените програми. Зам.-кметовете в Столична община отговаря за различните отраслови направления. Зам.-кметовете се избират от Столичен общински съвет, но се предлагат от кмета на общината.

Районните кметове се грижат за решаването на всички въпроси, касаещи потребностите на жителите на съответния район, за благоустрояването на техния район, поддържане на хигиената му, както и за компетентното административно обслужване на жителите на съответния район.

Транспорт в Столична община

Транспорт в Столична община

Изключително натоварена е транспортната система в Столична община. Тя е добре развита и е ключова част от транспортната система на страната. В Столична община функционират всички видове транспорт без водния. През Столична община минават части от 6 железопътни линии от ЖП мрежата на страната. Столична община разполага с 8 гари, вагонни и локомотивни депа.

Автомобилният транспорт е изключително натоварен. Основният стремеж на Столична община е намаляването на интензивният транзитен трафик през столицата.

Най-голямото летище в България е Летище София. В момента то се отдава на концесия. Предстои разширение и реконструкция на терминалите, както и изграждане нов терминал. Ремонт на пистата е правен неколкократно

Общественият транспорт на Столична община се модернизира непрекъснато. Целта е да се намали замърсяването на въздуха от превозните средства на градския транспорт. Автобусите се подменят с нови електробуси. Тролеите и трамваите също се подменят с нови, ефективни модели.

Софийското метро се разраства планово. До голяма степен то улеснява придвижването на столичани до различни точки от града.

Природа на Столична община

Природа на Столична община

Софийската котловина, известна още като Софийското поле, заема централната част на Столична община. Това е най-ниската и равна част на общината. На север от Софийското поле е разположена Софийска планина с най-високата си точка връх Готен.

Планина Мургаш се намира на североизток от Софийска котловина. Най-високата ѝ точка е връх Мургаш.

Планина Люлин пък е разположена югозападно от Столична котловина, с най-висока точка връх Дупевица. Планина Витоша е на югоизток, като най-високата ѝ точка е Черни връх. Това е и най-високото място в цялата Софийска община. На територията на Столична община се намират и части от Плана планина, чийто най-висок връх е Манастирище.

Води в Столична община

Води в Столична община

Река Искър се води основна водна артерия на Столична община. 665 км от реката преминават през територията на Столична община. По-значителни източници на Искър в пределите на Столична община са Перловската река, Лесновската река, река Блато, Витошка Бистрица, Железнишка река, река Планщица и река Шипочаница.

Райониране на Столична община

Райониране на Столична община

В пределите на Столична община се намират 38 селища, от които 34 села и 4 града – София, Банкя, Бухово и Нови Искър, разпределени в 24 административни района. Това са районите Люлин, Младост, Красно село, Подуяне, Студентски, Надежда, Слатина, Триадица, Искър, Витоша, Красна поляна, Овча купел, Лозенец, Връбница, Сердика, Възраждане, Илинден, Средец, Оборище, Изгрев, Нови Искър, Панчарево, Кремиковци, Банкя.

Видно е, че категорията сама по себе си обхваща широк диапазон от теми, които живо интересуват читателите и често комуникацията след публикуване на новина е доста оживена. Това е добър знак, че столичани не са безразлични към добрите и лошите практики в управлението и стопанисването на общината. Мнението им е важно и то би могло да накара администрацията да се насочи към проблеми, които не са били забелязани или решени в миналото. Медията ни отразява обективно всяка новина свързана с общината, а гражданите са свободни да споделят своето мнение, положително или отрицателно.

Територия на Столична община

История на Софийска община

Управление на Столична община

Транспорт в Столична община

Природа на Столична община

Води в Столична община

Райониране на Столична община

Прочетете още