1 милион софиянци могат да се укрият в метрото при опасност

1 милион софиянци могат да се укрият в метрото при опасност

Снимка: Столица.bg

Метростанциите в София, заедно с тунелите, могат да поемат при нужда близо един милион души. Това се посочва в Доклада на столичния кмет Йорданка Фандъкова, които беше представен по време на днешната сесия по сигурност в Столичния общински съвет.

В документа е отбелязано още, че метрото разполага със собствена вентилационна и електрическа система, както и със санитарни възли и водопроводна и питейна вода за такива ситуации. Общата площ на метростанциите, която може да се използва от гражданите, ако е необходимо, е 145 хиляди квадратни метра.

Столичната община е участвала в тестовете на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението на автоматизираните информационни мрежи. Освен това в София се поддържа автоматизирана система за радиационен мониторинг и ранно предупреждение на гражданите.

В доклада се посочва още, че по идея на кмета Йорданка Фандъкова, Столичната община е изградила и единствения в страната учебен полигон за обучение на служители на общински и държавни институции. Той включва модулни площадки за обучение и тренировки за височинно алпийско спасяване, изолиране и третиране на химически опасни вещества, реакция при пожар, наводнение и земетресение.

През изминалите години дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община е обучила над 4400 ученици от столичните училища за реакция при кризи.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

comment 61
07.04.2022 14:51
Grigor Valeriev
Това е хубаво, но дано никога не се налага!
Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът Фандъкова поздрави СУ "Св. Климент Охридски" за празника...

"За мен е чест да ви поздравя с патронния празник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и отбелязването на "Кл...

Прочети още keyboard_arrow_right