Близо 1 млн. лева вече са платени за ремонти на тротоари в София

-

Снимка: Столична община

За ремонти на тротоари в различни райони на София вече са разплатени близо 1 млн. лева. Това съобщи зам.-кметът на столицата Дончо Барбалов.

Средствата са осигурени по програмата за ремонт и изграждане на тротоарни настилки във всички 24 района на София, която беше приета от Столичния общински съвет в края на миналата 2022 година.

За изпълнението на програмата Столична община сключи договор за 50 млн. евро инвестиционен заем с Европейската инвестиционна банка. Собственото финансиране от страна на СО е в размер на 10 млн. лв., осигурени от бюджета на София, припомни Барбалов. Той отбеляза още, че 30% от средствата се предоставят на районните кметове, като разпределението става по специална формула - 50% тежест на населението по настоящ адрес на района и 50% тежест на квадратурата на тротоарите, предвидени по регулация в района. Останалата част от средствата се управляват от общината, като обектите се избират заедно с районните кметове.

Програмата предвижда през следващите 4 години в столицата да бъдат обновени общо над 690 хил. кв. м тротоари. Освен нови настилки, програмата включва понижения на тротоарите, така че да са достъпни за майки с колички и хора със затруднения в придвижването, тактилни ивици за хора с увредено зрение, нови бордюри, при необходимост парапети и антипаркинг колчета, за да не се качват автомобили по новите настилки.

Предвижда се и ремонт на изкуствените неравности, които не отговарят на актуалните изисквания и засаждане на нови дървета, където това е възможно. Целта е придвижването в града да стане по-удобно, комфортно и сигурно, а с това предпочитано от повече хора, отбелязва зам.-кметът.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Ученици ще разказват за София в конкурс-обучение Работилница за т......

Стартира регистрацията на учениците за участие в ученическия конкурс-обучение „Работилница за творческо писане &nd...

Прочети още keyboard_arrow_right