Четирима жестови преводачи помагат на хората с увреден слух в София

-

Снимка: кадър

От началото на годината на хората с увреден слух в София помагат сурдопреводачи, които превеждат от и на български жестомимичен език. В Столична община те са четирима.

Изключително трудно е да бъдат намерени такива специалисти. По неофициална информация, хората с увреден слух в столицата са около 8000 души.

За да използват жестовите преводачи, които са на разположение в общинската администрация в София хората, които имат нужда от тази услуга, трябва да натиснат бутон, с който да я заявят. Така те осъществяват онлайн връзка с преводача, който трябва да бъде посредник между гражданите и служителя на гишето.

"В повечето случаи, когато няма жестов преводач, а на мен ми се налага да свърша нещо, се налага да пиша и това забавя и затруднява процеса и за самия служител", казва пред БНТ Анита.

"В момента те стават много по-независими. Стават едни от нас. Тук вече имаме обаждания. Ставаше дума за данъка на автомобила на един глух човек. Смятам, че се справихме. Човекът остана доволен, надявам се", казва жестовият преводач Благовест Захов.

Прилагането на Закона за жестовия превод е причината общините вече да наемат жестови преводачи. Преди наемането им обаче от Столичната община са направили поредица от срещи с хората с увреден слух, за да чуят от какво точно имат нужда. Създали са и специална рубрика за тях на онлайн портала на Общината.

"Искаха да обяснят на администрацията кои са те, от какво имат нужда, че те са равноправни хора и че не е необходимо да бъдат третирани като болни хора. Те са една общност, която има нужда от улеснение, за да могат да бъдат обслужвани от администрациите в цяла България. Това беше първото, което направихме - информационни срещи, на които глухите хора разказаха за бита си", каза Венера Милова, секретар на Столичната община.

Столична община е първата община в България, която осигурява достъпност при административното обслужване на глухи и сляпо-глухи хора. В момента общината работи активно в партньорство с Фондация „Заслушай се“ по проект „Повишаване на гражданското участие в процесите на изпълнение и мониторинг на политики и законодателство“. Наред с всички дейности и мероприятия, които общината осъществява е и пилотния проект "Хей ръчички" за подпомагане процеса на приобщаване на глухите деца към обществото чрез обучения в детски градини.

Деца в 14 столични градини ще се обучават да ползват български жестов език

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 35 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 110 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Над 81 млн. лв. местни данъци и такси внесоха софиянци за месец и......

81, 161 млн. лв. местни данъци и такси са внесли столичани в бюджета на София от началото на януари до средата на февруа...

Прочети още keyboard_arrow_right