Демонстрация: За 1.30 ч. се справиха екипите при изтичане на хлор в питейната вода на София (СНИМКИ)

photo_library
 • Демонстрация: За 1.30 ч. се справиха екипите при изтичане на хлор в питейна

  Снимка: Софийска вода

 • Демонстрация: За 1.30 ч. се справиха екипите при изтичане на хлор в питейна

  Снимка: Софийска вода

 • Демонстрация: За 1.30 ч. се справиха екипите при изтичане на хлор в питейна

  Снимка: Софийска вода

На пречиствателната станция в Бистрица "Софийска вода" проведе демонстрации при пожар и обезвреждане при авария

По план премина учението за реакция при възникване на авария в пречиствтаелната станция за питейна вода Бистрица. Отговорните звена към Столична община, „Софийска вода“ и МВР демонстрираха навременна и координирана реакция за предовратяване на опасността за служителите и населението

В рамките на час и половина отговорните екипи за действия при аварии и бедствия от „Софийска вода“, Столична община и Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ успяха да проиграят сценарий по изтичане на хлор, установяване на пожар и откриване и обезвреждане на опасност за най-голямата пречиствателна станция за питейна вода на столицата Бистрица, както и съответното оповестяване и действия след подаване на сигнал до 112.

Представители на отговорните институции демонстрираха извеждане и долекарска помощ на обгазен служител, евакуация на служители на станцията, потушаване на пожара, обезвреждане на съмнителен пакет. Показаха и изнасяне на системата за управление на станцията, за да се обезпечи непрекъснатост на контрола на водоснабдяването към столицата.

Присъстващите се уверича, че е възможно дистанционно да продължи управлението на процесите в пречиствателните съоръжения, за да се гарантира непрекъсваемост на водоснабдяването и гарантиране на качеството на подаваната вода към града.

В учението се включи и Дончо Барбалов, зам.-кмет на Столична община. „Видяхме на практика тренировка и много добър синхрон между институциите: Софийска вода, Столична община, МВР и Пожарните служби“, коментнира зам.кметът на София Дончо Барбалов.

„Тези тренировки са неотменна част от аварийните планове в Софийска вода“ АД, дружество управляващо критична инфраструктура на столицата. Те са необходими, тъй като през Пречиствателната станция за питейна вода Бистрица минава най-голямото количество вода за столичани и обектът е от изключителна важност за сигурността на града. На територията на станцията се съхраняват и опасни химикали. Симулацията на всички тези действия показва готовността и координацията между отговорните структури при възникване на застрашаваща здравето или живота ситуация“, обясни изпълнителният директор на „Софийска вода“, част от Веолия – Васил Тренев.

„Екипите на всички институции показаха бързи, координирани и адекватни действия. Това ни дава спокойствие, че в непредвидена ситуация, ще успеем да реагираме незабавно и да предовратим по-големи опасности“, допълни Иво Кръстев – Директор „Сигурност“ в „Софийска вода“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 192 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1153 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 30 Гласове)
Общо гласували: 1375 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Изтича срокът за третата вноска на такса битови отпадъци в Столич......

Изтича срокът - утре, 30 септември т. г., за третата вноска на такса битови отпадъци в Столична община.  Собствениц...

Прочети още keyboard_arrow_right