Доживяхме: Свободни места в детски градини в Люлин

Доживяхме: Свободни места в детски градини в Люлин

Снимка: Столица.bg

Зам.-кметът на района призова родители от съседни квартали

Свободни места има в детските градини в Люлин, толичният район с най-много жители. Там вече проблеми с недостига на места в ясли и детски градини, като в подготвителните групи дори има повече свободни места, пердаде Радио София.

От районната администрация приканват родители от съседни квартали да запишат децата си в учебните заведения.

Близо 20 са яслите и детски градини, които са обявили прием за тази есен. Седмица след инцидента с три избягали деца от детска градина в района. 

Зам.-кметът на района д-р Петър Зарев обяви, че има свободни места в някои от възрастовите групи, но не всички са свободни. По думите му процесът започва като явление от това, че Люлин има 10 микрорайона, във всеки от тях има по едно училище и така, както са разпределени има почти по две детски градини във всеки микрорайон.

Кметът на София представи 3-годишна програма: Изграждат 67 нови детски градини, разкриват 282 групи (ВИДЕО)

"През годините част от тях са инженерно укрепвани, а почти всички са за саниране според съвременните изисквания", призна той.

"Интересът към детските заведения в Люлин е голям, хората оставят децата си за да могат да ходят на работа и поради това ще има попълнения в детските градини. Има и от по-централни райони, независимо, че системата за класиране дава предимство на живущите в околните блокове, но свободните места привличат и хора от централните райони, което е съвсем нормално. Независимо от тежкото състояние, в което се намира икономиката трябва да си го признаем, че в детските заведения в Люлин поддръжката и работата на хората е такава, че създава условия за много добро ранно детско развитие", посочи д-р Зарев.

Както се казва сторителството на детски градини в последните 4 години вече дава резултат. Бившият кмет на София Йорданка Фандъкова имаше специална 3-гдишна програма за градеж на детски градини, за да се реши проблемът с недостига на места в Столична община.

А Люлин бе сред районите, в които бяха затворени и продадени най-много детски градини при управлението на Стефан Софиянски.

Той отбеляза, че за момента в Люлин не се налага изграждането на нови детски заведения и това не е планирано в капиталовите разходи на Столична община. Но когато има разрастване, задължително трябва да се продължи традицията новите райони да бъдат съпроводени с детски градини.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 42 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 158 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

14 подвижни секции ще обслужват трудноподвижните хора в София за ......

За улеснение на избирателите в неравностойно положение Столичната община организира 14 подвижни избирателни секции за пр...

Прочети още keyboard_arrow_right