Генчо Керезов посети Центъра за компетентност „КВАЗАР“

-

Снимка: Столична община

Заместник-кметът по дигитализация, иновации и икономическо развитие на София Генчо Керезов посети Центъра за компетентност „КВАЗАР“, където обсъди съвместната работа по надграждане на защитите за националната и европейската сигурност. Това съобщават от Столична община.

Общината е асоцииран партньор на “КВАЗАР“ и инициативата EuroQCI. В рамките на EuroQCI държавите членки на Европейския съюз ще изградят съвместно до 2027 г. наземна и космическа комуникационна инфраструктура от следващо поколение, която ще има за цел да гарантира комуникационната сигурност на Европа.

Съвместно организациите работят за надграждане на инфраструктурата чрез внедряване на квантов слой в съществуващите системи, като по този начин се осигурява защита от заплахата на суперкомпютри и квантови компютри. В първата фаза се изграждат пилотни мрежи между клонове на държавна администрация и частния сектор на територията на град София и трасе от 280 км между София и граничния пункт „Кулата“. Във втората фаза ще се изграждат наземни мрежи на територията на ЕС, както и наземно орбитални връзки.

Очаква се подготвителната фаза да се осъществи до 2024-та година, а втора фаза за цялостно изграждане и внедряване на мрежата да бъде готова до 2027-ма година. Дотогава ще бъде интегрирана и цялостната европейска мрежа. Колаборацията се осъщестява между „КВАЗАР“, Столична община, ДАНС, Министерство на вътрешните работи, Министерство на транспорта, Министерство на отбраната и частни партньори.

Центърът за компетентности „КВАЗАР“ е лабораторен комплекс за високи научни изследвания и разработка на нови продукти в сферата на изкуствения интелект, сензориката и роботиката и създаване на модели за събития, явления и процеси. Повече от 70 изследователи работят в 15 високотехнологични лаборатории за квантова комуникация, системи за сигурност, механика, авиация, нанотехнологии и други.

„КВАЗАР“ е водещата научно-изследователска инфраструктура в България в областта на управлението на риска за сигурността при бедствия и аварии. Тя е единствената институция, определена от правителството да представлява страната ни в Европейската инициатива EuroQCI (европейска квантова комуникационна инфраструктура), подписана лично от европейския комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон, с когото зам.-кметът вече работи по осъществяването на европейските политики за дигитализация и зелена трансформация на местно ниво.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 190 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1144 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 30 Гласове)
Общо гласували: 1364 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Първите електробусчета от градския транспорт в София вече са факт...

София вече разполага с първите малки електрически автобуси, които ще допълват столичния градски транспорт, съобщи кметът...

Прочети още keyboard_arrow_right