Йорданка Фандъкова получи наградата на Йерусалим

photo_library
 • -

  Снимка: Столична община

 • -

  Снимка: Столична община

Кметът на София Йорданка Фандъкова получи отличието „Наградата на Йерусалим“, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Наградата е утвърдена и се връчва от Световната Ционистка организация в сътрудничество с Федерацията на Ционистите в България, евреите от диаспората и 36 Ционистки организации в света. Световната Ционистка организация отбелязва 125 години от създаването си от Теодор Херцел в Базел, Швейцария.

Целта на учредителите е да отличат личности с високо обществено значение ангажирани в работата с еврейската общност и поддържащ сътрудничество с държавата Израел и град Йерусалим. Отличието се връчва за първи път на български общественик и гражданин в лицето на кмета Фандъкова.

Наградата бе връчена в присъствието на Н. Пр. Посланика на Израел в България Йорам Елрон от г-жа Густи Брамерван, която е член на борда на Световната Циониска организация и председател на организацията на израелците в диаспората по света и председателя на Федерацията на Ционистите в България г-н Николай Гълъбов. Наградата представлява статуетка, изобразяваща шофар и маслинова клонка, типични за еврейската култура и град Йерусалим.

Н.Пр.Посланика на Израел в България Йорам Елрон каза: "Благодаря ви, г-жо кмет, за всички усилия да насърчите сътрудничеството между общината и Посолството на Израел, както и усилията да подкрепяте толерантността и да се борите срещу антисемитизма, като не допускате провеждането Луков марш в София. Много е важна и работата ви за развитие на иновациите и високите технологии."

Кметът Фандъкова получи наградата заради безвъзмездната подкрепа към еврейската общност, работата ѝ с българската еврейска общност и нейната борба с антисемитизма и езика на омразата. През годините тя е подкрепила редица проекти свързани с културата на еврейската общност и допринася за изграждането на демократичните ценности в България.

„Благодаря за високото отличие, каза кметът Фандъкова, като подчерта, че в работата си следва ясни принципи и ценности. "Еврейската общност в България е приятел и партньор на София, с който работим за развитието на нашия град. Заедно успяхме да запазим София като град на толерантността – ценност, която са ни завещали нашите предци", каза столичния кмет.Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 171 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1075 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1273 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Столична община пусна нови публични регистри в услуга на софиянци...

Два нови публични регистъра, които предоставят общо 6 вида справки, са достъпни вече в сайта на Столична община. Единият...

Прочети още keyboard_arrow_right