Изложба, посветена на българския жестов език, беше открита в Градската градина

-

Снимка: Столична община

Изложба „Българският жестов език – пълноценно общуване за всички“ може да се види в Градската градина, съобщават от Столична община.

Изложбата се организира от Столичната община, с подкрепата на организациите за и на глухата общност, по случай Международната седмица на глухите хора, която се отбелязва от 19 до 25 септември 2022 г. Експозицията цели да покаже достъпността, която Столична община осигурява при административното обслужване на глухите и сляпо-глухи граждани, съобразно Закона за българския жестов език. Тя представя и проекти, свързани с Българския жестов език и осъществени от неправителствени организации за и на глухата общност. Фотографиите са позиционирани в Градската градина към Народния театър „Иван Вазов“ и ще останат там до 4-и октомври.

"Изложбата поставя във фокуса диалога между институциите и хората с нарушен слух и прави по-видими за обществото тези наши съграждани. Когато говорим за нуждата от по-пълната им социализация и реализация, трябва да не забравяме, че това както те се нуждаят от подкрепа, така също и градът ни се нуждае от тях, защото София се нуждае от потенциала и възможностите на всички свои граждани" – каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Екип на Столичната община, ръководен от общинския съветник Ани Стойкова и с активното участие на секретаря Венера Милова, експерти на общината заедно с участие на организациите на хората с нарушен слух работиха активно по въвеждането на административно обслужване.

На събитието присъства и зам.-кметът на София Албена Атанасова – “Социални дейности и интеграция на хора с увреждания”, председателят на Столичен общински съвет Георги Георгиев, общинските съветници Ани Стойкова, Николай Стойнев, секретарят на Столична община Венера Милова.

Столичната община е партньор на Фондация „Заслушай се“, в качеството ѝ на бенефициент по проект „Провеждане на застъпническа кампания за прилагането на Закона за българския жестов език (ЗБЖЕ) на местно ниво“ по Договор за безвъзмездна финансова помощ BG05SFOP001-2.025 с предмет: „Повишаване на гражданското участие в процесите на изпълнение и мониторинг на политики и законодателство“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 224 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1259 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1519 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът Фандъкова поздрави СУ "Св. Климент Охридски" за празника...

"За мен е чест да ви поздравя с патронния празник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и отбелязването на "Кл...

Прочети още keyboard_arrow_right