КАБ оспори конкурса за пешеходен мост над "Бяла черква", Столична община го спря

КАБ оспори конкурса за пешеходен мост на "Бяла черква", Столична община го

Снимка: НАГ

Прекратен е конкурсът за идеен проект за изграждане на пешеходен мост на Южнаия парк, над ул. "Бяла черква". Със заповед на главният архитект на София Здравко Здравков е спрян конкурсът, обявен в началото на юли, решението е публикувано на сайта на НАГ.

Причината са възражения от Камарата на архитектите в българия (КАБ) по условията на конкурса. Позицията им за процедурата е публикувана на официалния сайт на Камарата. Архитектите настояват за промяна в условията на процедурата.

Те искат промяна на вида на конкурса, критериите за оценка, въвеждане на изисквания относно правоспособността за упражняване на професионална дейност за участниците в конкурса.

НАГ обяви международен конкурс за нов пешеходен мост в Южния парк

"Задачата на конкурса е интересна, но би предизвикала колегията да участва активно и да вложи целия си творчески и професионален капацитет, само ако е предвидено последващо възлагане на самите автори. Освен паричната награда, основен стимул и мотивация за участие е възможността за реализация на оригиналната идея, заложена в премирания проект", гласи позицията на КАБ.

От Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община са се съгласили с предложенията на архитектите с мотива, че при обществени поръчки в сферата на устройственото планиране публичните възложители следва да вземат предвид становищата и предложенията на професионалните организации.

Конкурсът за идеен проект е за нова пешеходна връзка на Южния парк с жилищния комплекс "Иван Вазов", която да свързва на различно ниво от автомобилния трафик двете части на Южния парк. Целта е многократно увеличаване на пешеходното и велосипедното движение в парковата зона и за подобряване на достъпа до зелените територии на София.

Новият мост ще завърши свързването на прилежащите зони и сливането на трите зони: Южен парк – първа част (пространството около НДК), Южен парк – втора част и Южен парк – трета част в едно мащабно парково пространство, съобщиха от НАГ при обявяването на конкурса.

Според прекратения вече конкурс се предвиждаше парична награда за трите най-добри идейни проекта - 20 000 лв., 15 000 лв. и 10 000. лв.

КАБ иска прекратяване на конкурса за реконструкция на площад "Света Неделя"

Преди 4 години бе прекратен и конкурсът за реконструкцията на пространството на пл. "Света Неделя" пак по настояване на НАГ. След това се проведе международен конкурс, а жури с международно участие избра изпълнителя - архитектурното студио на световноизвестния архитект Масимилиано Фуксас.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 196 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1171 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1398 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Архитекти от Копенхаген, Истанбул и Белград са в журито на конкур......

Кметът Йорданка Фандъкова проведе среща с чуждестранните архитекти, които участват в международното жури на конкурса за ...

Прочети още keyboard_arrow_right