Кметът на София: НС да промени закона и камерите на общините да се включат в системата на МВР за контрол по пътищата (ВИДЕО)

Кметът на София: НС да промени закона и камерите на общините да се включат

Снимка: Столица.bg

Специална маркировка ще убива скоростта пред зебра на столичната "Цар Симеон"

Специална, грапава и червена маркировка бе поставена днес на столичната улица "Цар Симеон" в район Илинден, до един от входовете на парк "Света Троица" и в близост до детска градина. Лично столичният кмет Йорданка Фандъкова присъства на поставянето на настилката, чиято цел е да принуди шофьорите да намалят скоростта.

По около 10 кв. м квадрата преди пешеходната пътека - в двете посоки, работници на фирма изпълнител, за около час, поставиха разливащата настилка. 

"Ангажиментите на общините е монтиране на физически ограничители и инфраструктурни елементи, повдигнати пешеходни пътеки, въпреки че не навсякъде в София това е възможно. На ул. "Цар Симеон", която е ремонтирана са поставени физически ограничители срещу паркиране до зебрите, но всяка ремонтирана улица в столицата се превръща в писта за недобросъвестни шофьори.  Тук заради трамвайните релси не може да се постави повдигната пешеходна пътека. Още на 15 локации ще се направи такава маркировка до 15 септември - на най-натоварените улици", каза пред журналисти Йордданка Фандъкова.

Тя коментира, че физическите ограничители са важни, но нито знаците, нито Зона 30, въведена в Централната градска част на София, могат да спрат пияните шофьори.

"Затова отново призовавам Народното събрание да бъде приет Закона, който да позволи хилядите камери, които всички общини имаме, да се включат в системите на МВР за контрол. Столична община има отлична координация със СДВР, всички общини сме съгласни. В столицата имаме изградена интегрирана система за сигурност с над 4500 камери, като 560 са за управление на трафика. Всички те могат дда послужат, след промяната в Закона, за контрол за движението по пътищата - както за преминаване на червено, така и за скорост. Обединението на усилията на институциите е изключително важно. Пак ще кажа, физическите ограничения са важни за шофьорите, които не спазват правилата, но дори и повдигнати зебри не могат да спрат пияните и тези, които се движат с 3 пъти по-висока скорост от ограничението", призова депутатите кметът на София.

Фандъкова припомни, че шофьорът, убил 15-годишният Филип, на ул.. "Гурко" е бил с над 2 промила алкохол и е преминал с над 80 км/ч.

"Това е пълно безумие, убиваме децата си по улиците на София, необходимо е обществото и институциите да направим всичко възможно това да спре.
Освен камерите на общините, ние - общините, сме предложили да се включим и в тази тежка бюрократична машина по връчването на актове, защото една санкция може да бъде възпираща, само ако е неизбежна. Това е голям проблем и спешно трябва да се намерят тези възможности", категорична е Фандъкова.

В момента в София има над 800 осветени пешеходни пътеки, над 230 повдигнати. "Дала съм задача на колегите в Комисията да не се отказват предложения за повдигнати пешеходни пътеки. В момента работят за монтирането на още 20, дълга е процедурата, защото се изисква разрешение за строеж, съгласувания, но това трябва да продължи. Осветяване, пешеходни острови, допълнителни маркировки и всичко това е препятствие за нарушителите. Но най-важното е строг контрол и неизбежни санкции за нарушителите", убеден е кметът на София.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 182 Гласове)
 • Ваня Григорова (37%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 54 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 37 Гласове)
Общо гласували: 432 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столична община: Изтича срокът за фирмите да подадат документи за......

Последният срок, в който фирми и компании могат да подадат молби или декларации за определяне на такса смет за нежилищни...

Прочети още keyboard_arrow_right