Кметът на София: Няма да допусна повече експерименти на жълтите павета (СНИМКИ)

photo_library
 • Кметът на София: Няма да допусна повече експерименти на жълтите павета

  Снимка: Столична община

 • Кметът на София: Няма да допусна повече експерименти на жълтите павета

  Снимка: Столична община

В момента новата технология се изпитва на тестови участък, каза Фандъкова по време на съвместната проверка с арх. Шишков и инж. Ангел Джоргов

Днес съм доволен от това, което чух. Щом е готов тестовият участък, ще отидем да видим пробата на паветата. Това призна по време на проверката министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков. Заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и заместникът й по строителство инж. Ангел Джорков инспектираха участъка край Народното събрание.

„Ново технологично решение, което да не допусне разместване на жълтите павета при пренареждането им, са изготвили инженери, проектанти и архитекти от Столична община, Университета по архитектура, строителство и геодезия и Минно-геоложкия университет. В момента се нарежда тестови участък и когато всички се убедим, че това е правилното решение, ще започне пренареждане на участъка от бул. „Цар Освободител" пред сградата на парламента", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на съвместната проверка с министъра на регионалното развитие.

Арх. Шишков поиска да получи информация каква е установената причина за разместването на паветата и в какви срокове участъкът ще бъде поправен.

Председателят на СОС: Проблемът на жълтите павета, на магистралите и кабели-убийци е в некадърниците, г-н министър!

„Участъкът с жълти павета беше нареден безобразно. Веднага сформирахме експертен съвет с най-добрите специалисти. Те направиха допълнителни проби на основата и предложиха нова технология за пренареждането им. Ще започнем пренареждането на място, когато всички се уверим, че моделът е правилният и получим съгласието на НИНКН. Повече експерименти с жълти павета не трябва да се случват и няма да допусна, независимо кой за какво настоява", заяви Фандъкова.

Кметът на София покани министър Шишков да инспектират заедно тестовия участък, на който в момента се работи. „В момента, в който сте готови, ще дойда веднага", прие поканата арх. Шишков, а кметът заяви, че вече 15 години работят заедно в Столична община и се надява това да продължи.

„Това, че в момента Столична община правят изследвания и анализ на технологията е изключително добре. Не се върви на принципа „проба-грешка", а се прави анализ. Аз мога да кажа, че днес съм доволен от това, което чух. В първия момент, в който е готов тестовият участък, ще отидем да видим пробата на паветата", заяви министър арх. Шишков след като получи информация за свършената работа от кмета Фандъкова и представители на експертния съвет.

Арх. Шишков изрази увереност, че Националният институт за недвижимо културно наследство ще вземат бързо и адекватно решение, веднага щом получат новия проект за пренареждане на жълтата паважна настилка.

Арх. Шишков за жълтите павета в София: Проблемите се решават тогава, когато се признават

Проф. Назърски от катедра „Строителни материали и изолации" на УАСГ, който е член на експертния съвет, заяви, че до седмица ще предадат на Столична община доклада с предложената нова технология. Той поясни, че технологията изисква работа при температура на въздуха не по-ниска от 10 градуса. „В момента това е единственият булевард в Европа с такъв тип павета, по който се опитваме да запазим движение с такава натовареност", обясни проф. Назърски. По време на работа на експертната група са направени консултации и с експерти от Будапеща, Виена и Истанбул.

Ремонтът на жълтите павета е сред събитията на София за 2022 г. и е включен в обектите в анкетата на Столица.bg

Участъкът от бул. „Цар Освободител", на който през лятото беше пренареден жълтия паваж, представлява под 1,5% от общия обем на ремонтите дейности, които се извършват по проекта за централна градска част. „Стойността му е 204 хил. лв. и нито един лев от тях не е платен на строителя", поясни Фандъкова. До момента тя наложи глоба от 100 хил. лв. на строителната фирма за увреждане на жълта паважна настилка.

Кметът на София благодари на арх. Шишков за удължаването на административния договор за безвъзмездна финансова помощ между общината и министерството. Тя подчерта, че това не променя срока по договора със строителя. Министър Шишков заяви, че министерството ще съдейства за завършването на проекта, който се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж".

За събитие на София за 2022 г. можете да гласувате ТУК!

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Заради ремонт: Столичната улица „Оборище“ ще бъде затворена...

Столичната улица „Оборище“ в отсечката между бул. "Васил Левски" и храм-паметника „Свети Александър Не...

Прочети още keyboard_arrow_right