Кметът на София участва в конференция за българския жестов език

Кметът на София участва в конференция за българския жестов език

Снимка: Столична община

Кметът на София Васил Терзиев присъства на конференция под надслов: "Българският жестов език не е за изпускане". Тя се организира от Deaf.bg, Fulbright Bulgaria съвместно със Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и университета Галодет в САЩ, съобщават от Столична община.

На събитието кметът Терзиев разговаря с Роберта Кордано – президент на Галодет – единственият университет в света, предлагащ изцяло билингвално обучение – на американски жестов език и писмен английски език. Това е първото посещение на президент на Галодет в Източна Европа.

Столичният кмет изрази подкрепата си за разширяването на възможностите за информираност и образование на хора от глухата общност.

На конференцията бе обсъдено защо е нужно да има бакалавърска програма по филология на българския жестов език.

Надежда Бачева, заместник-кмет на Столична община по направление „Социална дейност и интеграция на хора с увреждания“, поздрави участниците във форума. Тя заяви, че в своите политики общината няма да работи на парче. Бачева посочи също, че във всяко публично събитие на общината се осигурява жестомимичен превод с цел пълноценно информиране на хората с увреден слух.

"Предвиждаме да направим консултативен съвет с участието на хора от глухата общност. Целта е Столичната община като най-голямата в България, да осигури достъп на хората от общността и по-добрата им информираност", поясни заместник-кметът. 

Столичната община е първата в България, която осигурява достъпност за административното обслужване на глухите и сляпо-глухи граждани съобразно Закона за българския жестов език. Осигуряването на ефективно и пълноценно административно обслужване е важно за общината.

Административното обслужване на глухи и сляпо-глухи лица от структурите на Столичната община и районните администрации се осъществява в Център за административно обслужване (ЦАО). Това се осигурява посредством таблети, чрез които се осъществява тристранна видеоконферентна  връзка. Нараства и броят на потребителите на услугата, както на гише, така и през тристранната онлайн връзка. Към настоящия момент има 45 души потребители на услугата.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичната община и Вълка с общ график за премахване на незаконни......

Няма спиране и забавяне при премахването на незаконните постройки в ловно стопанство "Искър". Това е показала проверка н...

Прочети още keyboard_arrow_right