Над 20 незаконни сметища установиха в район Витоша, 242 са общо в София

Над 20 незаконни сметища установиха в район Витоша, 242 са общо в София

Снимка: Фейсбук, В. Терзиев

Кметът Васил Терзиев обещава цялостната система за почистване, намаляване на генерирания битов отпадък и "замърсителят плаща"

Двадесет от общо 242 нерегламентирани сметища в София са установени в район Витоша. 90% от тях със строителни отпадъци и земна маса, съобщиха от Столична община.

Зам.-кметът на Витоша и служители от "Контрол по строителството" в района са пореден път проверили в края на седмицата едно от сметищата в баровския кв. Симеоново.

Районният кмет Зарко Клинков съобщи, че въпреки многото актове за нарушение, сметището продължава да функционира и да се трупат камари с боклуци. След намесата на служебните лица неправомерното изхвърляне на боклуци е спряно.

Установени са фирмите и структурите, които изпълняват тази дейност и са предприети мерки за незаконното сметище, казват от районната администрация. 

"Фокусираме се върху чистотата в района. Целта ни е да спрем злоупотребите със замърсяването, за това регулярните проверки ще продължават", обещава Зарко Клинков.

ПРоблемът не е локален, а цялостен на Столичен община, защото 242 са нерегламентирани сметища на територията. "Направихме 1014 проверки на строителни обекти, издадохме 288 акта за нарушения и 216 покани за доброволно почистване", похвали се и кметът на София Васил Терзиев.

Причината за проблемите според него е липсата на място за депониране на строителни отпадъци и земни маси. "В момента има само едно такова депо във Враждебна и капацитетът му е почти изцяло запълнен. Работим по няколко възможни решения на този проблем", казва столичинят кмет.

Първата стъпка за решението на проблема с нерегламентираните сметища в столицата е подобрение на  операциите и процесите в завода за отпадъци.

"Процентите на отделени рециклируеми отпадъци от бита се се вдигнали в пъти за последните месеци. Качеството на произвеждания RDF също е повишено и има интерес към оползотворяването му. Трябва да работим още във всички посоки. Включително цялостната система за почистване на София, за намаляване на генерирания битов отпадък и вдигане на процента на отпадъците, които се рециклират, и въвеждането на принципа "замърсителят плаща"", обяснява Терзиев какво да очакват софиянци.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (28%, 44 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 160 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

14 подвижни секции ще обслужват трудноподвижните хора в София за ......

За улеснение на избирателите в неравностойно положение Столичната община организира 14 подвижни избирателни секции за пр...

Прочети още keyboard_arrow_right