Над 3000 становища за ПУП на Борисовата градина

Над 3000 становища за ПУП на Борисовата градина

Снимка: Фейсбук

Над 3000 са общо възражения, становища и позиции на граждани и организации по проекта за Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина. По над 1000 са изпратени в трите районни администрации - Лозенец, Средец и Изгрев, на чиято територия е разположен най-големия парк на София.

Становища и позиции са изпращани и в Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община. Срокът изтече на 4 февруари, а на 17 февруари е заключителната дискусия по ПУП-а на Борисовата градина.

Само в район "Изгрев" има 951. В по-голямата си част, становищата са изпратени едновременно до трите столични района. Към момента администрацията на район „Изгрев“ се запознава детайлно с внесените становища, тъй като са изпратени в последния ден - петък, на 4 февруари т. г.

Арх. Иво Петков: Къпалня "Мария Луиза" ще има целогодишна зона със закрит басейн и СПА

"Всички получени в срок становища ще бъдат качени на сайта на районната администрация. След като бъдат обработени, районният експертен съвет по устройство на територията ще излезе със становище по тях", съобщиха пред Столица.bg от "Изгрев".

Кметът на района д-р Делян Георгиев следи внимателно дискусията относно бъдещето на Борисовата градина, едно от богатствата в района, трябва да бъде защитен от строителство и продажба.

"Същевременно се надяваме да се помисли и за по-добрата му поддръжка. В момента в районната администрация получаваме редица жалби за неподдържана растителност, особено в Ловен парк. Редно е да се вземат мерки и по отношение на сградите, които се намират на бившата гара „Пионер“. От години там има складове и неподдържана растителност. Предвид бъдещото изграждане на линейния парк и подкрепените планове на районната администрация да се изгради и нова детска градина, е добре тази част да бъде облагородена за рекреация и отдих“", коментира д-р Георгиев.

Най-много изпратени становища има от гражданската инициатива "Да защитим Борисовата градина", а най-много са притесненията от изсичане на дървета и ново строителство. Зеленото пространство е и известно и като обект на парковото изкуство с ценните си видове растителност.

Голямата болка на столичани е превърната в руини Къпалня "Мария Луиза", като в дружеството собственост дял има и общинската "Софийски имоти", но без право на глас в управлението. 

В дискусията на 17 февруари се очаква да има сериозен спор около реконструкцията на стадион "Българска армия", за която настояват хиляди фенове на "армейците". Обектът е на спортното министерство. 

Проектът за ПУП е изработен от арх. Ковачев и първото обществено обсъждане бе през лятото на 2019 г.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 166 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1058 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1251 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Затварят временно надлеза на бул. „Пейо К. Яворов“...

Заради почистване на дъждоприемните шахти по бул. „Пейо К. Яворов“ – надлез над бул. „Стоян Миха...

Прочети още keyboard_arrow_right