Над 81 млн. лв. местни данъци и такси внесоха софиянци за месец и половина

-

Снимка: Столица.bg

Отстъпката от 5% за данък сгради и МПС важи до 30 април

81, 161 млн. лв. местни данъци и такси са внесли столичани в бюджета на София от началото на януари до средата на февруари. За същия период на миналата година приходите от налози за недвижими имоти и МПС са били 74, 478 млн. лв., уточниха от дирекция „Общински приходи“ на Столична община.

До 30 април собствениците на недвижими имоти и моторни превозни средства могат да платят годишните си данъци с 5% отстъпка, ако цялата сума се внесе наведнъж. До края на април е крайният срок и за първата вноска на такса битови отпадъци.

Ако плащате местните налози на части, сроковете за това са:

- Данък недвижими имоти и данък МПС: 30 юни - първа вноска и 31 октомври - втора вноска.

- Такса битови отпадъци - четири вноски: 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

Гражданите могат да плащат бързо и лесно през интернет страницата на Столичната община https://szp.sofia.bg/OnlineReportWSClient/pages/login.jsf Освен с ПИН-код, издаден от общината, или ПИК, издаден от НАП, физическите лица могат да влизат в системата и с електронен подпис. Друга възможност е да заплатят своите данъци по банков път, чрез финансови посредници ли на едно от 22-те данъчни отдела на Столичната община, независимо от адреса на имота или на задълженото лице.

Печатането на данъчните съобщения за София вече започна и разпращането им до собствениците на недвижими имоти в столицата ще стане в края на този месец. По същото време ще бъдат изпратени и електронните писма до 25 455 софиянци, които предпочитат да получават съобщенията по имейла, вместо в пощенската кутия на блока си.

В съобщенията е изчислен размерът на данък сгради и такса смет, които собственикът дължи за имотите си на територията на Столична община. На отделен ред е информацията за наличие на стари задължения, ако има такива. По закон, при плащане на местни данъци и такси, постъпилите средства покриват задълженията по реда на тяхното възникване. Така че, ако имате забравен данък за минали години, при плащане сега ще се погасят първо старите дългове, а не този за 2024 г.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (22%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (13%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 42 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 144 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столична община обяви втора сесия за проекти по напавление "Мобил......

Столична община обявява втора сесия за прием на проекти по направление 7: „МОБИЛНОСТ”, съобщават от общината...

Прочети още keyboard_arrow_right