Новите щандове на "Славейков" ще предлагат общо 1400 тома книги

Новите щандове на "Славейков" ще предлагат общо 1400 тома книги

Снимка: Столица.bg

7 щандове-библиотеки да бъдат сложени под част от перголите на площад „Славейков“. Това ще гласуват на предстоящото си утрешно заседание общинските съветници. Вносителите на проекта са Николай Стойнев – председател на комисията по икономика и Георги Георгиев – председател на комисията по финанси. Предложението на изпълнителния директор на „Пазари Запад“ ЕАД Галина Бежанска е новите преместваеми обекти да бъдат проектирани, изработени и поставени за сметка на дружеството. Идейният проект е на арх. Димитър Паскалев, който е част от екипа спечелил второ място в конкурса за проект за реконструкция на Зона 2.Това съобщават от Столична община и дават подробности за новите щандове. 
 
Изделието представлява отваряема и разгъваемаконструкция, предназначена за продажба и съхранение на книги в открити публични пространства. Състои се от две стоманени крила тип врати, окачени на тежкотоварни лагерни панти върху носеща стоманена колона, която се монтира върху бетонов фундамент под настилката. Над щанда е разположена стъклена козирка, предвидени са и прозрачни водонепромокаеми покривала. Гърбовете на крилата, в които има рафтове за по около 200 тома книги, са прозрачни и изработени от закалено ламинирано стъкло. Щандовете са електрифицирани и с монтирано лъчисто отопление, а при затварянето им се превръщат в осветена експозиционна площ за книгите. „Идеята на светещите библиотеки е да трансформира познатия щанд за открито продаване на книги в отваряема двукрила библиотека. Библиотеката е истинската форма за съхранение на книги – откакто те съществуват.“, обясни авторът на идейния проект арх. Паскалев. 
 
Щандовете с книги ще бъдат върнати на площад "Славейков"

Раздвижване по пл. "Славейков", показаха общата схема за щендери на книжния пазар

Идеята е новите щандове-библиотеки да бъдат с дългогодишна експлоатация. Ето защо са предвидени най-високи технологии в избора и обработката на материалите, движещите части и аксесоарите. Първо ще бъде изработен прототип, който ще се монтира на площада и след одобрението му ще се пристъпи към изработката на останалите щандове. Предвидената максимална цена е до 276 000 лв, като при избора на изпълнител ще се търси най-доброто съотношение между качество и стойност. Според изчисленията „Пазари Запад“ ЕАД ще възвърнат инвестицията си до 2-3 години.
 
 
 
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
 • - Твърдо ДА (42%, 495 Гласове)
 • - Твърдо НЕ (20%, 234 Гласове)
 • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 242 Гласове)
 • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 188 Гласове)
 • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1173 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на Холокоста...

Отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. На този ден светът разбира мащабите и измеренията на мож...

Прочети още keyboard_arrow_right