Пет "зелени острова" за разделно събиране на отпадъците откриха в район "Надежда"

-

Снимка: Столица.bg

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и заместник-кметът по екология Десислава Билева и извършиха проверка на дейностите по разширение на „зелените острови“ в пилотния проект за разделно събиране на отпадъците от домовете на територията на Столичната община, съобщи БТА.

По време на проверката граждани получиха малки контейнери за разделно събиране на боклук.

Бяха открити и пет нови "зелени острова", в които ще събират разделно отпадъците си живущите в район „Надежда“.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че най-важната ѝ цел по отношение на сметосъбирането е да се подобри чувствително разделното събиране на отпадъци и да се подобри качеството на разделно събраните отпадъци, за да се увеличи процентът на отпадък, който се рециклира. По този начин ще се изпълнят целите на кръговата икономика, които за общината са приоритетни. Пилотният проект започна в район "Надежда" през 2017г. с 300 семейства, припомни тя, като благодари на гражданите и на етажните собствености, които участват в сортирането на боклука и обяви пилотния проект за успешен.

До края на годината в района трябва да бъдат разкрити още десет обособени места за изхвърляне на отпадъците. Така общият им брой ще стигне двадесет.

Зам.-кметът по екология на София Десислава Билева посочи, че паралелно с разкриването на „зелените острови“ в район „Надежда“ другата седмица ще бъде поставено начало на разкриването на пет такива в район „Овча купел“.

Билева заяви още, че от тази година във всички детски градини и училища в столицата също ще бъдат поставени контейнери за разделно събиране. Частните заведения също са добре дошли да се включат в инициативата, добави тя.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Японска автомобилна компания откри развоен център в София...

Водеща японска компания откри в столицата голям развоен център, съобщават от Столична община. На събитието присъстваха и...

Прочети още keyboard_arrow_right