Приеха план за стабилизиране на „Топлофикация София“

Приеха план за стабилизиране на „Топлофикация София“

Снимка: Столица.bg

Столичният общински съвет прие план за модернизиране и стабилизиране на „Топлофикация София“, който бе предложен от групата на ГЕРБ-СДС.

Планът е разработен от американската компания „Блек и Вийч Мениджмънт Консултинг“ ООД, в изпълнение на безвъзмездното споразумение между Столична община и Агенцията за търговия и развитие на САЩ, подписано от кмета на София Йорданка Фандъкова и посланика на САЩ Херо Мустафа в края на май месец т.г.

Вносители на доклада са председателите на 3 ключови комисии: Николай Стойнев, председател на комисията по икономика, Прошко Прошков, на инженерната комисия и Стефан Марков, на бюджетната комисия.

Те посочват, че текущото оперативно и финансово състояние на „Топлофикация София“ е тежко. Предизвикателствата около дружеството изискват мащабна и цялостна програма за капитален ремонт, но консултите вярват, че предложеният план отговаря на това изискване и е постижим. При одобрение на планът и когато проучването приключи, се очаква че планирането ще отнеме от 6 до 9 месеца, а строителството- още 30 месеца.

След като приключи този процес „Топлофикация София“ ще бъде напълно способна да осигурява достъпна и надеждна топлинна енергия по финансово устойчив и екологично съобразен начин в продължение на най-малко 25 години.

При обработката на финансовия модел на плана за надграждане и саниране е изготвена програма и за финансиране на „Топлофикация София“. Разработването на програмата за финансиране включва финансов анализ.

Разглеждат се възможности за надстройки или подмяна на няколко от съществуващите когенерационни и котелни инсталации и разпределителна мрежа на „Топлофикация София“, които се използват за доставка на топлинна и електрическа енергия на повече от 1 млн. души.

Планът включва преглед на конкретни насоки за подобрения в инсталациите и оборудването,както и капиталов ремонт. Предложенията за конкретни проекти на поетапно изпълнение, както и тези за финансиране на проекти и корпоративно рефинансиране са включени.

След извършена проверка на мястото, са идентифицирани няколко основни цели: намаляване на емисиите от азотни оксиди, за да се спазят изискванията на ЕС, повишаване на експлоатационните мощности на дружеството, повишаване на надеждността за клиентите на „Топлофикация София“, смяна на голяма част от старото оборудване.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
 • - Твърдо ДА (42%, 495 Гласове)
 • - Твърдо НЕ (20%, 235 Гласове)
 • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 244 Гласове)
 • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 188 Гласове)
 • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1176 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на Холокоста...

Отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. На този ден светът разбира мащабите и измеренията на мож...

Прочети още keyboard_arrow_right