Разширяват "синята зона" в София от 1 декември

Разширяват "синята зона" в София от 1 декември

Снимка: Столица.bg

Разширяват „синята зона“ в София от 1 декември тази година, това решение беше гласувано днес на заседание на Столичен общински съвет.

Докладът, който бе гласуван е относно Наредба за изменение и допълнение за организация на движението на територията на Столична община и беше приет с общо 34 гласа „за“. Промените влизат в сила от 1 декември 2021 г.

Новите промени в наредбата са свързани с условията на предостаряне на паркоместа в режим „Служебен абонамент“ и включват премахването на безплатен режим „Служебен абонамент“, ограничаване на ползването от юридически и физически лица,държавни, културни,общински и други институции до 5 паркоместа в режим „Служебен абонамент“ за административен адрес.

Въвеждането на удължен режим ще бъде валидно в часовия интервал от 19.30 до 23.00 ч. и разширен режим „Служебен абонамент“-валиден събота и неделя, в часови диапазон от 08.30 до 19.30 часа.

Новите промени ще помогнат за увеличаване броя на ползваните паркоместа за платено почасово ползване, както и локално платено паркиране за гражданите. Това означава, че паркоместата в режим „Служебен абонамент“ ще намалеят с около 29%, пише в доклада.

Промените в наредбата включват разширяване на зелена зона в столичен кв. „Зона Б-19“, район „Възраждане“ и разширяване на синя зона за сметка на обхвата на зелената зона.

Текущата промяна от зелена на синя зона няма да се отрази на вече заплатените винетки за платено паркиране на живеещите граждани в тези райони, пише още. Увеличава се работното време на синя зона от понеделник до събота от 08.30 до 20.00 ч.

Въвежда се и регламент за откриване на паркоместа за товаро-разтоварни дейности в зоните за почасово паркиране и в зоните с въведен ограничен достъп на МПС, както и ред и условия за ползването им от жувущи и стопански субекти.

В зоните с ограничен достъп на МПС, включително и пешеходните зони, ще има места, които да се ползват до 30 мин при наличие на издаден пропуск и заплащане за паркиране от 50 ст. Или 1 лв., при всяко зареждане стопанския обект, а от живеещите при използване на издаден пропуск-безплатно до 30 мин., два пъти дневно.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кого ще подкрепите на балотажа за Президент тази неделя?
 • Румен Радев (52%, 563 Гласове)
 • Проф. Анастас Герджиков (36%, 388 Гласове)
 • Не подкрепям никого (6%, 64 Гласове)
 • Ще отида за гъби... (5%, 58 Гласове)
Общо гласували: 1073 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Предложиха нова тарифа в столичния градски транспорт...

Предложиха нова тарифна политика в обществения транспорт в София, съобщават от Столична община. Днес се проведе брифинг...

Прочети още keyboard_arrow_right