Ресурсен център в София ще популяризира модела „Зона ЗаКрила“

Ресурсен център в София ще популяризира модела „Зона ЗаКрила“

Снимка: Столична община

Целта е да се помогне на деца и семейства в риск

Специализиран ресурсен център ще бъде разкрит към Детския център за застъпничество и подкрепа „Зона ЗаКрила“ в София. Неговата задача ще бъде да популяризира модела на работа в още три области в страната, съобщават от Столична община.

Целта е да бъдат подпомогнати с директна подкрепа още поне 450 деца и техните родители, а също така да бъдат обучени поне 150 специалисти, които да окажат допълнителна и по-качествена помощ на семействата в риск.

От създаването си през 2016 г. досега трите пилотни центъра в София, Шумен и Монтана са подкрепили над 3 200 деца и родители.

„Зона ЗаКрила“ е единственото място в България за цялостна защита и подкрепа на деца, пострадали или свидетели на насилие, и техните родители. Моделът е иновативен за страната и е създаден с подкрепата на УНИЦЕФ.

Основните услуги, които се предоставят на децата и родителите в центровете „Зона ЗаКрила“, са кризисна интервенция при нужда от спешна реакция; социална, психологическа и терапевтична подкрепа, насочени към преодоляване на травмата и последиците от насилието; съдействие за медицинско освидетелстване и достъп до нужните здравни грижи; правна помощ, както и подкрепа за щадящо изслушване в „Синя стая“ с цел избягване на  допълнителното травмиране на детето в процеса на разследване и правораздаване като се защитят неговите права и най-добър интерес и в същото време се гарантира събирането на пълна и точна информация по даден случай.

Работи се както с деца и родители, които вече са пострадали, така и с такива, които са в опасност или са извършили различни прояви. Екипът е на разположение денонощно за реакция по всички видове насилие. Като част от работата по превенция центровете работят с различни общности, детски градини и училища, за да подобрят разбирането за различните видове насилие, последиците от него и как то може ефективно да бъде предотвратено. Екипите работят в сътрудничество с отделите за Закрила на детето, образователната система, Полиция, Прокуратура и Съд, улеснявайки усилията на всички институции около детето да бъдат в негов най-добър интерес.

От 1 април 2023 г. Столичната община пое финансирането на Детския център за застъпничество и подкрепа „Зона ЗаКрила“ в София.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столична община ще получи европейски пари за устойчиво градско ра......

Столична община получи одобрение за европейско финансиране на концепция за Стратегически интегриран проект по програма L...

Прочети още keyboard_arrow_right