Със специална церемония отбелязаха 25-годишнината на метрото в София

photo_library
 • Със специална церемония отбелязаха 25-годишнината на метрото в София

  Снимка: Аделина Ангелова

 • Със специална церемония отбелязаха 25-годишнината на метрото в София

  Снимка: Аделина Ангелова

 • Със специална церемония отбелязаха 25-годишнината на метрото в София

  Снимка: Аделина Ангелова

Софийското метро е безспорно успешен проект. Това е стратегически проект - и като мащаби, и като строителна дейност, зад който стоят както ясна управленска визия за развитието на София, така и последователният труд на много хора. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на тържественото отбелязване на 25-годишнина от въвеждането в експлоатация на първия участък на метрото в столицата.

Столичният кмет връчи медали, които са специално изработени по повод 25-годишния юбилей на подземната железница. С тях бяха отличени хора с изключителни заслуги и принос при реализацията на метрото. Отличия и грамоти бяха връчени и за принос при проектирането, изграждането, реализацията и експлоатацията на стратегическия проект на столицата.

Церемонията се проведе на 27 януари в централния Военен клуб в присъствието на президента на България Румен Радев, председателите на синдикалните организации КТ Подкрепа Димитър Манолов, КНСБ Пламен Димитров, председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, заместник кметове на Столична община, общински съветници, служители на „Метрополитен“, инженери, архитекти, проектанти, експерти.

„През последните 14 години построихме 80% от линиите на метрото. Свързахме с него част от най-големите жилищни райони: „Младост“, „Изток“, „Дианабад“, „Мусагеница“, „Лозенец“, „Надежда“, „Дружба“, „Красно село“, „Овча купел“, „Хаджи Димитър“. Построихме 7 големи буферни паркинга, връзка с Летището, три интермодални връзки с жп транспорта, в процес на подготовка е и четвърта връзка с жп мрежата на страната в кв. „Обеля“. В тези години защитих и осигурих над 2,5 млрд. лева за строителството на метрото, от тях над 400 млн. лв. са собствено общинско финансиране. По време на строителството са били ангажирани в различните периоди до 2500 души. В момента в столичния метрополитен работят над 2010 души.“, посочи още Йорданка Фандъкова.

Тя благодари на проф. Братоев и неговия екип, на всички проектанти, инженери, архитекти, строители, надзорници, както и на работещите ежедневно в експлоатацията на подземната железница.

„Метрото е постижение за София и проект, който трябва да продължи. Затова, заедно с новото строителство през 2023 г. през „Подуяне“ и „Слатина“, ще осигурим и трасетата за две бъдещи разширения. Това са участъците през „Люлин“ до околовръстния път и през кв. „Витоша ВЕЦ Симеоново“ и „Кръстова вада“ до Студентски град. По този начин тази година със стартиралото строителство на 3 км през Подуяне и очакваното начало на отсечката от 6 км през Слатина общо ще се изграждат 9 км разширение. Така след 4 години метромрежата на София ще бъде 61 км и над 500 хил. души ще пътуват по най-бързия и удобен начин в града, а делът на метрото в градския транспорт ще достигне 50%.“, подчерта Фандъкова.

От своя страна президентът Румен Радев изтъкна усилията на всички, които са работили по проектирането и изграждането на метрото, благодарение на което се променя градската среда в столицата.

"Този проект стана възможен, защото през тези 25 г. държавните институции и Столичната община работиха в синхрон, независимо от това коя политическа сила е била на власт", заяви Румен Радев.

По време на церемонията кметът Йорданка Фандъкова връчи медали, които са специално изработени по повод юбилея на столичното метро. Отличия за  изключителен принос получиха: проф. д-р инж. Стоян Братоев, инж. Кирил Зайков, д-р инж. Ангел  Джоргов. В категория „Проектиране“: инж. Антон Янчев Янев, инж. Маньо Тодоров Манев, арх. Ирена Троянова Дерлипанска; в категория „Строителство“: инж. Франсоа Доменил, в категория „Експлоатациятана метрото“: Йордан Христов Янев. Бяха връчени медали и за значим принос на инженери, архитекти и хора, работещи за експлоатацията на метрополитена.

Направеното досега

На 28 януари се навършват 25 години от пускането на първия участък на метрото в София. Тогава софийското метро е било с дължина 6,4 км и 5 метростанции и с него са пътували 70 хил. души дневно. Сега то е 52 км с 47 станции и има изградена мрежа от три метродиаметъра с четири линии и дял в системата на градския транспорт около 34%. Всеки ден със софийското метро пътуват около 350 хил. души.

В последните 15 години са построени 42 км от метрото, което е 80% от метромрежата на София.

С разширението на Линия 1 и Линия 2 е осигурена свързаност на едни от най-големите жилищни райони – „Люлин“, „Младост“, „Изток“, „Дианабад“, „Мусагеница“, „Лозенец“, „Надежда“, на обекти като летище „София“, Централната автогара и жп гара, а с Линия 3 – на кварталите „Хаджи Димитър“, централна градска част, „Красно село“, Овча купел“ и „Горна баня“. Построени са и 7 големи буферни паркинга на станции на метрото, три интермодални връзки с жп гари.

В момента продължава строителството на 3 км и три метростанции на Линия 3 под бул. “Владимир Вазов“ в район „Подуяне“, като трасето на подземната железница ще достигне до кв. “Левски Г“. Очаква се тази година да започне изграждането и на още 6 км през район „Слатина“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 89 Гласове)
 • Веселин Кирев (12%, 48 Гласове)
 • Албена Белянова (65%, 252 Гласове)
Общо гласували: 389 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

София е сред финалистите за наградата на Европейската седмица на ......

София е един от трите града финалисти за наградата на Европейската седмица на мобилността 2022. Това съобщи зам.-кметът ...

Прочети още keyboard_arrow_right