София е домакин на първия образователен проект за млади хореографи

-

Снимка: Столична община

Млади български хореографи и балетисти ще бъдат част от първото издание на творческа лаборатория „Хелиос“, което ще се проведе от 15 до 25 юни 2022 г., съобщават от Столична община. Проектът се финансира от Столичната община и Министерството на културата.

В рамките на 10 дни те ще творят в Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ заедно с Владимир Ангелов - хореограф, лектор и главен директор на Dance ICONS, Inc. – Вашингтон. Експерименталният образователен процес ще завърши с представяне пред публика. Уникалната за България програма за млади хореографи е организирана от Столичната община чрез Асоциация за развитие на София и Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в партньорство с Международната организация и професионална мрежа за хореографи във Вашингтон Dance ICONS, Inc. и Министерството на културата.

„Нашето виждане в сферата на културата е подкрепа на младите таланти във всички области на изкуството. Творческата лаборатория, която започва днес, е част от политиката ни за подкрепа на млади таланти в танцовото изкуство. Подкрепяме майсторски класове, водени от известни в цял свят наши сънародници като Райна Кабаиванска, Тео Ушев, Димитър Маринов. Тази седмица се провеждат няколко инициативи също за млади творци – „Работилница за репортери“, актьорски курс на прочутото училище за звезди „Лий Страсбърг, каза кметът Йорданка Фандъкова.

По думите ѝ много е важно финансирането да бъде фокусирано, за да се постигнат резултати. Това постигаме с общинската програма „Култура“. Тази година в специално създаденото направление „Танц, танцов театър и пърформанс“ подкрепяме 8 проекта, а в Културния календар е включен Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик", както и Резидентската програма на Derida Dance Center.

Кметът Фандъкова посочи още: „Винаги съм смятала, че талантливите успешни българи по цял свят са много голям капитал за България и за София. Благодаря на г-н Ангелов, че прие поканата ни да дойде, за да направи творческата лаборатория“.

Тя благодари и на Министерство на културата за постигнатата синергия в работата по проекта „Хелиос“.
Едно от специалните неща „Хелиос“ е, че в него участват представители както на институционалните, така и на независимата сцена, подчерта ръководителят на творческата лаборатория Владимир Ангелов.

„Ще бъде много интересно да се работи в този проект. Нашата задача в „Хелиос“ ще бъде да усъвършенстваме уменията, които хореографите вече имат и да се учим как да експериментираме, така че експериментът да е успешен“, каза още той. В първия ден на проекта се включи и Мила Искренова – един от най-изявените български хореографи в сферата на съвременния танц.

„Този проект е колкото като едно чудо, което се случва, толкова и закономерен. Хореографията у нас тръгна от почти нулева точка на развитие в следствие на цензурата на желязната завеса. Не случайно теоретици и практици на танца казват, че развитието на танца е доказателство за развитието на демокрацията, защото само свободният човек може да танцува. Това, което се случва обаче от 30 години в България и особено в последните 10 години е едно чудо“, каза г-жа Искренова.

Целта на „Хелиос“ е освен да подпомогне професионалното усъвършенстване на съвременни български хореографи и да им даде възможност да се включат в международните изпълнителски мрежи.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 224 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1259 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1519 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът Фандъкова поздрави СУ "Св. Климент Охридски" за празника...

"За мен е чест да ви поздравя с патронния празник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и отбелязването на "Кл...

Прочети още keyboard_arrow_right