София отбелязва Световния ден на дарителството на майчина кърма

София отбелязва Световния ден на дарителството на майчина кърма

Снимка: pixabay

Миналата година Банката за майчина кърма в столицата е помогнала на близо 60 бебета

Общинската „Банка за майчина кърма“ в София ще отбележи Световния ден на дарителството на майчино мляко. Тази година инициативата ще бъде под наслов „Солидарността е сила“, съобщават от Столична община.

Събитието ще се състои на 19 май от 14:00 ч. в сградата на Банка за майчина кърма, намираща се на адрес в ж.к. „Гевгелийски“, ул.“Сава Михайлов“ №57.

На едно място ще се съберат жени - донори на майчино мляко и майките на порасналите и вече здрави деца, на които Банката е помогнала.

„Банка за майчина кърма“ в София е единствена по рода си в България и една от малкото подобни структури на Балканския полуостров.

За много от бебетата пастьоризираната донорска майчина кърма е единствената алтернатива за оцеляване и хранене поради спецификата на здравословното им състояние.

В последните 15 години над 2000 хиляди жени само в района на София са дарили доброволно над 90 хиляди литра майчино мляко, за да помогнат за оцеляването на недоносени бебета или на новородени в риск.

Само през миналата година Банката е помогнала на близо 60 бебета, предоставяйки така важното за здравето им майчино мляко.

Дарената кърма спасява живота на преждевременно родени деца с ниско тегло, бебета с усложнения, които имат нужда от кърма, за да преодолеят кризисен период в израстването и формирането на добре функциониращи вътрешни органи.

Дарителството на майчино мляко, в комбинация с компетентната медицинска грижа, има животоспасяващо значение за редица много тежки състояния, с които малките недоносени деца се сблъскват и могат успешно да преодолеят.

Банка за майчина кърма има важна социална роля, като събира майчино мляко от донори-доброволци, изследва го за своя сметка, преработва го по най-високи хигиенни стандарти и го предоставя на нуждаещи се.

В нея се извършват и редица помощни действия безвъзмездно като безплатни консултации за бъдещи родители, консултации в подкрепа на кърменето на новородени и насоки за храненето на майката и детето.

Банката съществува от края на 80-те години на миналия век и за повече от 30 години е подкрепила хиляди жени в първите седмици след раждането на техните деца. Преработила е тонове дарено майчино мляко и има огромен принос в подкрепата на най-уязвимите в обществото – недоносените и/или болни новородени и техните майки.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 146 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 951 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 20 Гласове)
Общо гласували: 1117 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Завърши грубият строеж на новия корпус към 35 СДЯ "Вълшебство" в......

Бързо напредва изграждането на новия корпус към 35 СДЯ "Вълшебство" в кв. Стрелбище, район Триадица-Столична община...

Прочети още keyboard_arrow_right