СОС свика извънредно заседание за поскъпването на парното в София

СОС свика извънредно заседание за поскъпването на парното в София

Снимка: Столица.bg

Председателят на СОС Георги Георгиев предложи гласуване на дневен ред по доклад относно „Топлофикация София“, преговорите са с цел компенсиране на увеличените разходи, вследствие на значителния ръст на цените на природния газ и въглеродните емисии през 2021 г. 

Относно концесията на водата и ВИК услугите Карлос Контрера от ВМРО припомни, че основната цел на доклада е защитата на гражданите от ВИК и "Топлофикация София". Той изрази съмнения, че годишният отчет за концесията не е достоверен, тъй като това са данни, подавани от „Софийска вода“, а те в годините са показвали много пъти, че подвеждат Общината и общинските съветници. На база на тези данни всяка година чрез решенията на КЕВР се правят нови и нови увеличения.

„Притеснително е, че има неизпълнение по отношение на ефективността на разходите за ВиК услуги, както и на събираемостта, което самата Софийска вода казва. Изводът е, че въпреки отчитаните инвестиции, твърдението за преизпълнение на плана за тези инвестиции, не се постига нужната ефективност“, заяви още той.

Ваня Тагарева от ПП Герб и СДС, заяви че категорично отхвърля твърденията за лошо управление, предвид спецификата на доклада тя призова да се премине към единомислене.

Методи Лалов от Демократична България заяви, че не е ясно за какво се говори, защото част от преговорният екип е само част от дружество „Топлофикация“. Фокуса трябва да бъде върху Топлофикация, потвърди и Прошко Прошков от България на гражданите.

Георги Георгиев предложи преминаване към гласуване за прекратяване на разискванията. Предложението не беше прието, защото само 11 гласуваха ЗА, след което заседанието продължи. 

Предложението на Борис Бонев  по т. 1 за промяна на предложението за изменение в проекта не беше прието.

Ген. Иван Мечков поиска да бъде  добавена точка 3 в проекта, която беше възлагане на УС на „Топлофикация“ да предприеме действия за прекратяване на договорите на фирмите и счетоводителите. Аргументът му беше, че ако от „Топлофикация“ извършват тази дейност едно 10-15% от парите ще отиват там. След гласуване решението не се прие.

Столичният общински съвет прие доклада за възлагане на „Топлофикация София“ да проведе преговори с цел компенсиране на увеличените разходи на дружеството, след ръста на цените и природния газ. Решението беше прието с 58 гласа „ЗА“  и един против. Предстой да бъде избран преговорен екип, който заедно с „Топлофикация“, да проведе срещи с отговорните институции в лицето на МИнистерство на енергетиката, Българския енергиен холдинг и „Булгаргаз“.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кого ще подкрепите на балотажа за Президент тази неделя?
 • Румен Радев (52%, 563 Гласове)
 • Проф. Анастас Герджиков (36%, 388 Гласове)
 • Не подкрепям никого (6%, 64 Гласове)
 • Ще отида за гъби... (5%, 58 Гласове)
Общо гласували: 1073 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Предложиха нова тарифа в столичния градски транспорт...

Предложиха нова тарифна политика в обществения транспорт в София, съобщават от Столична община. Днес се проведе брифинг...

Прочети още keyboard_arrow_right