Столична община: До 30% - около 1,6 млн. лв., глоба за „Парсек груп“ за забавения ремонт на "Шишман"

Столична община: До 30% - около 1,6 млн. лв. глоба за „Парсек груп“ за заба

Снимка: Фейсбук

Около 1,6 млн. лв. глоба ще бъде наложена на изпълнителя на ремонта на столичната улица "Шишман" за драстично забавяне в изпълнението на проекта. Това съобщиха от Столична община. Максималната сума за санкцията, до 30%, е по договора за проект „Изграждане, възстановяване и обновява на публични пространства от централна градска част - Зона 2“.

"Изпълнителят на Зона 2 е „Парсек груп“. Освен закъснението, с около година, работници на дружеството оставиха дървени греди, елементи за пейки, 3 дни на тротоара на "Шишман" и препятстваха преминаването на пешеходците.

"Компанията е разположила на мястото на ул.“Шишман“, на което трябва да бъдат пейките, дървените елементи за техния монтаж. По проекта се предвижда поставяне на градско обзавеждане (пейки) близо до двете училища – 133. СУ „Ал. Пушкин“ и 7. СУ „Св. Седмочисленици“", съобщиха от Московска 33.

Строител заряза греди за пейки на столичната ул. Шишман пред 133-то училище

Столичната община изиска от строителя да премести елементите от пешеходното пространство още вчера, неделя - 10 декември. А Дирекция “Контрол на общественото строителство” е започнала проверка и "при установяване на нарушения в организацията на работа на изпълнителя ще бъде наложена глоба".

Цялостното изпълнението на проекта има значителна забава на строителните дейности спрямо сроковете по договор. Максималната глоба за забава е 30% от договора, или около 1.6 млн. лв., категорични са от Столична община.

"През октомври т. г., още преди встъпването си в длъжност кметът Васил Терзиев подаде сигнал до Европейската прокуратура за установени нередности в голяма част от ремонтите в София, описани в доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Сигналът включва установени нередности, включително по възлагането на ремонтите в Зона 2 и Зона 4. Зона 2 включва и частите от ул. "Цар Шишман" и ул. "6-ти септември”, които се ремонтират от „Парсек груп”, за сумата от 5 348 158 лв. без ДДС. Миналата седмица управляващият орган на програмата наложи санкция в размер на 217 346 лв., по този договор, сключен през 2022 г.", казват Столичната община.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 155 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Започва монтирането на ново осветление по ул.“Шести септември“...

Монтирането на ново осветление по ул. “Шести септември“ в София започва от днес, съобщават от Столична общин...

Прочети още keyboard_arrow_right