Столична община изгражда зарядни станции за електромобили и на пазарите

Столична община изгражда зарядни станции за електромобили и на пазарите

Снимка: Столица.bg

С още 4 зарядни се оборудва буферният паркинг на местростанцията при НС "Васил Левски"

Още 21 зарядни станции за електромобили ще бъдат изградени в София. Те ще са на различни локации на общински сгради и обекти. Такива ще има и на общинските пазари, съобщи днес председателят на СОС Георги Георгиев.

Заедно с общински съветници показаха допълнителните 4 зарядни станции в буферни япаркинг на "Драган Цанков", на метростанция НС "Васил Левски", управляван от ЦГМ. Такива имаше още при откриването на обекта преди повече от 2 години.

Поради голямото търсене от днес работят още 4 зарядни, които са извън плануваните още 21, с решение на СОС, в София.

И на новите 4 зарядни станции електромобилите зареждат безплатно.

"СОС възложи нови 21 точки, а с тези 4 удвояваме капацитета на паркинга. Само за 9 месеца ръстътъ в търсенето на зарядни станции е 220% и общината отговаря на потребностите на гражданите. Амбицията ни е да удовим капацитета в следващата година. Средно над 160 са зарежданията на месец и рядко има свободни мяста. Те ще направят услугата по достъпна и карат гражданите да използват екологичния транспорт. Електробмобилетие не са бъдеще, те са настояще. както е известно за тях е безплатно паркирането в синя и зелена зона. Искаме услугата за зареждане на електромобилите трябва да е достъпна. В София на паркингите на ЦГМ се работи по изграждане на още две локации. Тези тук са бавнозареждащи, но има и бързозарядни. С новите локации ще станат общо 30. Надявам се да се успокои цената на тока и да не се наложи да минем на пазарен принцип. Апелът ни е като се зареди автомобил да се освободи паркомястото. Задачата на ЦГМ е във всеки подземен паркинг да има такива станции. За кварталните паркинги на ЦГМ и този в Надежда предстои поставяне на зарядна точка, на ул. "Кирил Дрангов"", обясни Георги Георгиев.

Той уточни, че е в ход конкурсната процедура за новите зарядни станции. "Където има интерес от инвеститори, създаваме публично-частно партньорство, за да инвестират в по-новите съоръжения", допълни председателят на СОС.

Зарядните станции са само една от набелязаните от Столична община мерки за подобряване на качеството на въздуха в София. За по-малко от 8 места ЦГМ е успял да изгради станции в това съоръжение.  От Столична община продължават да търсят нови локации за увеличаване на зарядните станции за електромобили.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 236 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (82%, 1286 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 37 Гласове)
Общо гласували: 1559 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Около 900 000 лв. е глобата за 90-дневното закъснение на ремонта ......

Около 900 000 лв. ще е глобата за 90-дневното закъснение на ремонта на трамвайното трасе на петицата по Цар Борис III, с...

Прочети още keyboard_arrow_right