Столична община кандидатства по процедури за интегрирани териториални инвестиции

-

Снимка: Столица.bg

В рамките на определения от Министерство на регионалното развитие и благоустройството срок – 27 септември т. г. Столична община успешно подаде кандидатурите си в процедура „Концепции за интегрирани териториални инвестиции“ по Програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027. Това съобщават от Столична община.

Интегрираният териториален подход е базиран на местните специфики, насочен към ефективното използване на потенциала на всяка територия при тесен диалог и сътрудничество между институциите, работещи на различни нива на управление, вкл. неформални сдружения и отделни физически лица. Той ще се осъществява през програмния период 2021-2027 г. в България. С него се цели развитие на модел на партньорство и насърчаване на сътрудничеството между различни действащи лица на местно ниво.

Чрез ИТН като инструмент Столична община ще финансира проектни предложения със средства от фондовете при споделено управление. За тази цел общината разработи комбинирани концепции, с които кандидатства за финансиране на включените проектни идеи от Програмите „Развитие на регионите“ (водеща), „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“, „Образование“, „Околна среда“ и „Развитие на човешките ресурси“.

Подадените концепции за ИТИ, в които Столична община е водещ партньор, са:

- "Дигитализация, иновации и предприемачество (стартъпи) за развитие и реализация на умения на бъдещето"

- "Териториалното развитие и сближаване с акцент върху адаптацията към климатичните промени, осигуряване на качествена среда за живот и адекватни публични (медико и социални) услуги за подобряване на благосъстоянието, физическата активност и здравословния статус на населението"

Освен тези две концепции Столична община участва като партньор в още две концепции:

- „Модернизиране на образователната и спортната инфраструктура - важен фактор за развитието на качеството на човешкия капитал в ЮЗР“ с водещ партньор Националната спортна академия.

- „Развитие на креативните и рекреативните индустрии, основани на образователния и културния потенциал на ЮЗР“ и е с водещ партньор Националната художествена академия. В нея са включени дейности по консервация, реставрация, експониране и социализация на обекти на културното наследство, както и разработването на планове за опазване и управление за сградите на общинските минерални бани в София, собственост на Столична община.

Всички концепции, проекти в тях и партньори бяха одобрени от Столичния общински съвет на заседанието му, проведено на 14 септември 2023 г.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 184 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 436 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Докторската градина в София светна, изчистиха падналите клони...

Отново красива и привлекателна е Докторската градина в София, след като бе почистена от събраните на купища панали клони...

Прочети още keyboard_arrow_right