Столична община ще ремонтира осветлението на 4 парка

Столична община ще ремонтира осветлението на 4 парка

Снимка: Столична община

Сред тях е и последният и най-дълго обновяван парк в София - Западен парк

Столична община ще ремонтира осветлението в четири парка, съобщиха от Московска 33. В момента осветлението е занемарено и се налага в зелените пространства да бъде осигурено адекватно осветление.

Първите паркове, в които ще се обнови осветлението са четири от най-посещаваните места в София -Южен парк, Западен парк, парк "Заимов" и парк "Хиподрума".

След тях ще се направи обследване и на останалите столични паркове.

"Столичната община се ангажира да предприеме всички необходими стъпки за изграждане на модерно осветление в софийските паркове, за да могат те да се използват пълноценно и безопасно от гражданите", обещават от Московска 33.

Сред първите четири парка е и Западен парк, който е най-скоро ремонтирания, сагата продължи 4 години включително с оставка на зам.-кмет по екология, и осветлението е ново, но се оказва некачествено.

Продължава одисеята със столичния Западен парк, пак ще ремонтират пролетта

Южен парк

В зоната между хотел „Хилтън“, метростанция „Европейски съюз“, басейн „Спартак“, бул. „Арсеналски“ и бул. „Петко Каравелов“ осветлението е във видимо лошо състояние. По този повод се предвижда възлагане на цялостно проектиране на парковото осветление.

В зоната, която обхваща площта, разположена между бул. „Арсеналски“, ул. „Бяла черква“, бул. „Петко Ю. Тодоров“, ул. „Хенрих Ибсен“, ул. „Козяк“ и част от жилищната част на „Горни Лозенец“, се предвижда ремонтиране на наличните съоръжения. В имотите, които са частна собственост, не могат да бъдат предприемани никакви инвестиционни дейности с общински средства, докато тези имоти не бъдат отчуждени.

4 пъти удължават срока за завършване на ремонта за 11 млн. лв. на Западен парк (СНИМКИ)

Западен парк

В Западен парк осветлението функционира, но има постоянни технически проблеми, като изключване на предпазители и подмяна на крушки. От юли 2023 г. паркът е оставен без поддръжка и поради тази причина никой не се грижи за осветлението.

Парк "Заимов"

Осветлението в парк „Заимов“ е изградено преди повече от 20 години и има сериозни проблеми. На главните алеи са монтирани стълбове с височина 10 м, а в страничните второстепенни алеи – метални стълбове с височина до 4 м. Високите стълбове са силно корозирали в основата си, поради което са в критично състояние.

Освен това захранването на осветлението е с въздушна кабелна мрежа, което не съответства на съвременните изисквания. През последните 5 години са паднали четири стълба. През 2018 г. е планиран цялостен ремонт на парка, но поради неосигурено финансиране, този проект не се осъществява. В проекта на бюджет за 2024 г. са предвидени средства в размер на 300 000 лв. за строително-монтажни работи по осветлението.

Парк "Хиподрума"

Съществуващото осветление е изградено като експериментално соларно осветление преди почти 15 години и днес то не функционира. Поради изтекъл експлоатационен срок и наличие на дървесна растителност, подмяната на съществуващите батерии на соларните лампи ще е много скъпо и недостатъчно ефективно начинание. За да се възстанови нормална функционалност, е необходимо осветлението да се преработи, да се възстанови захранването му с електрическа енергия и да се монтират ЛЕД осветителни тела.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (22%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (13%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 42 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 144 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

От 1 май вода блика от фонтаните и пълнят шадраваните в София...

Изненадващо топлата пролет провокира въпроса, кога ще заработят фонтаните и ще се напълнят шадраваните. Този въпрос зада...

Прочети още keyboard_arrow_right