Столичната община ще следи качеството на въздуха с дронове

-

Снимка: Столична община

Столична община стартира пилотен проект за извършване на дистанционен екологичен мониторинг на качеството на атмосферния въздух (КАВ) на територията на София.

Проектът се осъществява съвместно с Националния университетски център за геопространствени изследвания и технологии при СУ „Св. Климент Охридски“ и беше представен днес, 26 януари, от кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по направление "Зелена система, екология и земеползване" Десислава Билева, съобщиха от общината.

През зимата ще се направи мониторинг на качеството на въздуха на 9 различни локации в София, които са вече идентифицирани като проблемни през този сезон. През летния сезон ще бъдат направени замервания на качеството на въздуха и на други локации.

„С този проект надграждаме системите за мониторинг на качеството на въздуха, които вече имаме. Това ще помогне от една страна да бъдат информирани хората още по-добре, а от друга страна за правилни управленски решения", заяви кметът Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че в работата си разчита на учените, които могат да дадат най- добрите решения. В резултат от мониторинга ще се осигури и оперативна информация, която ще послужи при предприемане на нови мерки и вземане на управленски решения от страна на Столична община.

Дроновете са оборудвани със съвременни сензори за дистанционно наблюдение на основни показатели на въздуха в съчетание с прецизни фотограметрични и термални камери, които предоставят бърза и коректна информация за състоянието на атмосферния въздух и картографско заснемане.

"София е с особена география и към това, ако добавим характеристиките на урбанизираната среда, се получава доста сложна картина", добави доц. Стелиян Димитров. Целта е да се изследва качеството на въздуха в по-малки зони от града, за да се види как спецификата на терена, застрояването и инфраструктурата влияят на качеството на въздуха. Данните ще помогнат за изграждането на специална инфраструктура като зелени стени, или специално озеленяване, което да служи като естествена бариера за разпространението на замъряването, посочи още доц. Стелиян Димитров.

Заместник-кметът на София Десислава Билева отбеляза, че за четвърта поредна година общината влиза в годишната норма на концентрация на фини прахови частици. Билева припомни, че продължава изпълнението на програма за безплатна смяна на стараите отоплителни уреди на дърва и въглища с такива на пелети, с климатици или с отопление на газ. Столичната община продължава и облагородяването на междублокови пространства, идентифицирани като източници на запрашаване.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 90 Гласове)
 • Веселин Кирев (13%, 49 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 252 Гласове)
Общо гласували: 391 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Второ издание на творческата лаборатория за млади хореографи „Хел......

От 12 до 24 юни 2023 ще се състои второто издание на образователния проект на Столична община в подкрепа на млади българ...

Прочети още keyboard_arrow_right