Столичната община връща такса “тротоарно право” в пълния ѝ размер

-

Снимка: Столична община

Столичната община връща такса “тротоарно право” в пълния ѝ размер от 1 април тази година. Таксата беше намалена през есента на 2019 г. заради мерките, свързани с епидемията от коронавирус, и оттогава се събира в непълен размер, съобщават от пресцентъра на общината.

Във връзка с възстановяването на размера на таксата “тротоарно право” Главният архитект на София Здравко Здравков е изработил и изпратил специални указания, които да подпомогнат собствениците на заведения при изпълнението на изискванията на наредбата за преместваемите обекти. Собствениците на заведения е необходимо да подготвят и нови схеми за разполагане на преместваемите обекти. Целта е да бъде защитен интересът на гражданите и пешеходците, които трябва да могат да използват по-удобната и по-безопасна част от тротоара.

Очакваните допълнителни приходи в хазната на Столичната община от връщането на пълния размер на такса “тротоарно право” са около 1.2 млн. лв. годишно.

Данните от касовото изпълнение на бюджета на общината показват, че през 2020 г. и 2021 г. постъпленията от тази такса са били общо с 2,2 млн. лв. по-малко.

Според Националния статистически институт броят на нощувките в София през 2022 г. се е изравнил с този през 2019 г., а туристическият бизнес - този на хотели, барове и ресторанти, е на нивата от преди пандемията Ковид-19.

По данни на Националната агенция по приходите оборотът на сектор "Ресторанти и хотели" през 2022 г. е 4.6 млрд. лв., но внесените данъци и осигуровки намаляват - сектор "Ресторантьорство" е внесъл 383.7 млн. лв. през 2022 г., което е с 41.9 млн. лв. по-малко от преди епидемиологичната 2019 г.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Първият Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати в С......

За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникал...

Прочети още keyboard_arrow_right