Цветя красят бул. „Тодор Каблешков“ в столицата

Цветя красят бул. „Тодор Каблешков“ в столицата

Снимка: Столична община

Студенти от Лесотехническия университет в София разработиха ландшафтен проект, с който да се облагороди пространството около разширения участък на бул. „Тодор Каблешков“, съобщава Столична община.

Водени от разбирането, че студентите се учат заедно с града, Асоциация за развитие на София и Столичната община предложиха на младите хора предизвикателство да представят предложения за озеленяване и оформяне на пространства край новата част на малкия градски ринг.

Условието е проектите да запазват местното биоразнообразие и да включват лесна за поддържане растителност, която ефективно пречиства въздуха и предизвиква целогодишен интерес.

Симона Новоселска и Мерлин Неждет представиха идея за красиво цветно пространство, което допълва вече засадената от жителите на район „Триадица“ цветна леха.

„Подбраните от студентите растения са газо- и сухоустойчиви, с прахозадържаща способност и целогодишен декоративен ефект. Затова те се класираха на първо място сред достойната конкуренция в студентското състезание“, посочват от Столична община.

Вчера – 20 май, проектът беше реализиран. Студентите също се включиха в засаждането на растенията. На събитието присъстваха и представители на Асоциация за развитие на София и Столична община.

Жителите на района вече разполагат с проектирана от специалисти разширена озеленена площ около бул. „Тодор Каблешков“.

Студентското състезание и реализацията на зелената площ са осъществени по проект ИНОЕЪР, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Инициативата „Иновативни дейности за градско развитие“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

До 30 юни се плащат данък сгради и МПС в София, след това има лих......

Зам.-кметът по финанси на Столична община дончо Барбалов събра на  редовното работно съвещание ръководителите на ра...

Прочети още keyboard_arrow_right