Удължиха срока за възстановяване на старинни сгради в София по програма "Културно наследство"

Удължиха срока за възстановяване на старинни сгради в София по програма "Ку

Снимка: Столица.bg

Срокът за подаване на заявления за възстановяване на сгради с историческа и архитектурна стойност в София е удължен, съобщават от Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) на Столична община.

До 30 септември собственици на емблематични сгради могат да кандидатстват по програма "Културно наследство" на Столична община. Програмата е вече втора година и от Московска 33 са определили бюджет от 300 000 лв.

Програмата има за цел да подкрепи опазването на недвижимото културно наследство на територията на Столична община като подпомага собствениците на недвижими културни ценности за извършване на необходимите дейности по опазването, реставрацията, консервацията и социализацията им. Пари не се дават, а за сградите се осигуряват експерти и се подготвя документацията, за да се стартират строителни едйности.

Къщата на Фингов първа ще бъде възстановена по "Културно наследство"

Право да кандидатстват за финансиране на проекти по Програмата имат собственици на имоти - частна, общинска и държавна собственост, представляващи недвижими културни ценности с категория „национално значение“, „местно значение”, „ансамблово значение“ и „за сведение”.

Програмата финансира изцяло обследване на сградите, съставяне на технически паспорт и изготвяне на инвестиционните проекти, заплащане на такси за съгласуване/одобряване на същите, издаване на разрешение за строеж. Координаторът и проектантите ще консултират и съгласуват етапите на проектиране със собствениците на сградите с цел постигане на оптимални резултати. Програма „Културно наследство“ на Столична община ще поеме и разходите по авторски надзор на проектантите по време на строителството.

Кандидатите трябва да попълнят заявление за кандидатстване в съответствие с изискванията на Правилата за работа на Програмата. Към заявлението за кандидатстване следва да бъдат приложени декларации за съгласие от всички собственици на сградата с нотариална заверка на подписите.

Насоки за кандидатстване и пакетът от необходими документи са публикуване на сайта на Направление „Архитектура и градоустройство“ в раздел „Културно наследство“. Заявления се подават в деловодството на Направление „Архитектура и градоустройство“ – Столична община на адрес: гр.София 1000, ул. „Сердика“ №5 до 17.30 часа на 30 септември 2021 г.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Къде ще прекарате Коледните и Новогодишни празници?
 • София! (55%, 102 Гласове)
 • В България с роднини (21%, 39 Гласове)
 • На почивка в България (3%, 5 Гласове)
 • В чужбина (7%, 12 Гласове)
 • На работа съм (5%, 9 Гласове)
 • Не съм решил (9%, 17 Гласове)
Общо гласували: 184 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Грейна 13-метровата Коледна елха на София...

В столицата пред НДК грейнаха светлинките на Коледната елха. Тази вечер 13-метровото дърво бе запалено и освети пра...

Прочети още keyboard_arrow_right