В градския транспорт в София: 30+ и 60+ са време за прекачване, а не за пътуване

В градския транспорт в София: 30+ и 60+ са време за прекачване, а не за път

Снимка: Столица.bg

При валидиране до 30-та минута в друго превозно средство се пътува колкото е необходимо само за 1,60 лв.

Тикет системата в градския транспорт в София и особено новите изисквания за задължително валидиране разбуниха духовете сред гражданите. Дали лошо беше обяснено от ЦГМ или обяснението закъсня не е важно. Важно е, че в СОС вече мислят за отмяна на задължителното валидиране.

Другото важно нещо е, че се запази цената на билета - 1.60 лв., като той вече дава повече възможности, и третото важно нещо е, че от повече от година и половина се пътува и с банкова карта.

Какво беше пропуснато?

На цената на един хартиен билет от 1.60 лв. столичани могат да пътуват 30+ минути и 60+ минути - 2.20 лв., в градския транспорт, като в този интервал могат да сменят, толкова превозни средства, колкото им е необходимо и след изтичането на тези минути да продължат да пътуват до крайната си дестинация. Билетът 30 плюс и 60 плюс валидира времето за прекачване, а не времето за пътуване. Или по друг начин, казано, ако във второто превозно средство се валидирате на 27, 28 или 29-та минута вие продължавате да пътувате, и то срещу 1,60 лева с билет 30 плюс.

Георги Георгиев: ЦГМ са с жълт картон, при следващия гаф - червен

Билетът 30 плюс е този, който си купувате и като се валидирате през банкова карта. Независимо дали сте заредили този билет на крата на ЦГМ или пътувате с безконтактна банкова карта, ползвате правата на 30 плюс. А и  при валидиране, устройството ви показва колко време ви остава за прекачване.

След два билета 30 плюс, ако сте с банкова карта, то тя автоматично се агрегира като дневна карта, с която може да пътувате цял ден в цялата градска мрежа и в полунощ, без да правите каквото и да е допълнително, от картата ви ще бъдат дръпнати само 4 лева. Дневна карта може да си заредите и на картите на ЦГМ – Sofia city card или Ultralight, както и други превозни документи, включително и онлайн. 

Мрънкането за хартиения билет продължава?

Докато се пътуваше само и единствено с хартиен билет в градския транспорт в София се чуваха ругатни, псувни, недоволство и клетви. Как било в белите държави, имало електронен билет, а ние тук -не. Ами, ето хартиеният билет пак го има, но се продава само от шофьора на превозното средство и цената му е 2 лв. Той е с баркод и също се валидира, защото вече е време четвъртите железни перфоратори да отидат в музея. Е, това ще е проблем на някои от гратисчиите, които като под микроскоп гледаха дупките, за да пътуват с билетче от миналата седмица, защото дупките съвпадали.

30+ и 60+ от 1 януари в градския транспорт в София

Абонаментните карти

Премахната за месец и за една линия всъщност "взриви" новата тикет система и някак си в нейната сянка останаха другите бонуси като тези за студенти, младежи, пенсионери, ученици, родители на деца до 2 години и т. нат. Но пък цената на годишната карта за цялата градска мрежа в София си остана същата - 365 лв. и така всеки притежател пътува за левче на ден из цялата градска мрежа. А и тази карта можеш и да си я купиш на 3 вноски, като последната ти гарантира пътуване в цялата мрежа за 6 месеца на цена от 100 лева. Но при плащането на вноски, трябва да се спазват сроковете, защото пропускането им отнема правото на бонуси. 

Хартиени билети само по 2 лв. от водач в градския транспорт в София

Валидирането

Всички притежатели на банкова карта извършват вид валидация с безконтактните си карти когато пазаруват. При теглена на банкомат пък се изисква и ПИН код. А в градския транспорт е още по лесно - допираш и си "валидиран". Всъщност валидирането дава сигурност на пътниците и недай си, Боже, при инцидент, те имат застраховка, която много бързо и лесно се доказва, че в този момент си бил в това превозно средство. 

Шефът на ЦГМ: Има ръст в ползването на годишните карти за столичния градски транспорт

Какво още показва валидацията? С нея се получава информация  за пътникопотока и натоварването по всяка линия на градския транспорт. Така при препълнено превозно средство от ЦГМ могат да реагират и да пуснат допълнителен автобус, трамвай или тролей. Тази информация показва и как адекватно да се промени разписанието на всяка линия, какви са възможните връзки с други линии и какви да са интервалите на движение, за да няма висящи и мрънкащи по спирките на пек през лятото и на студ през зимата.

Към момента статистиката показва, че дневно над 40 000 пътуват с банкови карти, а повечето от традиционните пътници са с преференции - пенсионери, уеченици и т. нат.

Всяко ново нещо е трудно, но не толкова, че да се отрича. Просто трябва търпение, за да свикнем, обнадеждени са столичани. Надеждата им е, че скоро всички спирки на градския транспорт в София ще бъдат модернизирани и удобни, уеднаквени и ще се поддържат изцяло от ЦГМ, защото в момента има няколко вида стопани на местата за чакане на градски транспорт в София. А и много от спирките са без навеси.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 90 Гласове)
 • Веселин Кирев (13%, 49 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 252 Гласове)
Общо гласували: 391 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Второ издание на творческата лаборатория за млади хореографи „Хел......

От 12 до 24 юни 2023 ще се състои второто издание на образователния проект на Столична община в подкрепа на млади българ...

Прочети още keyboard_arrow_right