В модерна апаратура и ремонти инвестират 5,8 млн. лв. в общинсикте болници в София

В модерна апаратура и ремонти инвестират 5,8 млн. лв. в общинсикте болници

Снимка: Столица.bg

Купуват 64-срезов с 3D изображение скенер за Втора градска, най-после ремонтират и зацапаната фасада на болницата

Общинските болници в София ще разполагат с нова модерна техника - последен клас апаратура, за диагностициране и лечение. Ще се направят и ремонти на няколко от столичните болници и всичко това е с цел да се подобри качеството на медицинската услуга, а болниците на Столична община да станат конкурентни на частните.

Това заявиха общинските съветници д-р Койчев и Милка Христова и зам.-кметът по здравеопазване Дончо Барбалов на представянето на проекта за обновяване на лечебните заведения - болници и ДКЦ-та на Столична община. В модерна апаратура и ремонти ще бъдат инвестирани 5,8 млн. лв., които са от дивиденти на здравно дружество в Младост.

Нов 4-срезов томограф има университетската Първа градска болница в София

Това е поредната е поредната горяма инвестиция в медицинска апартура и ремонти, заяви д-р Койчев, председател на здравна комисия към СОС. Той и д-р Веселин Милев получиха поздравления от председателя на СОС за експертизата за доклада, който влиза за гласуване в Общинсикя съвет на София.

Докладът е над 100 страници и по него са работили и Милка Христова, зам.-председател на здравна комисия и много други общински съветници. Най-същественото обаче е, че предложението за огромната инвестиция е подкрепено от всички политически сили в СОС.

СОС решава за нова медицинска апаратура за центъра в "Нови Искър"

1,84 млн. лв. ще бъдат инвестирани в рентгенова апаратура в общинските поликлиники - ДКЦ-та, откъдето годишно минават над половин милион души, а средно се правят 9000 - 12000 рентгенови снимки. Апаратурата е дигитализира и с ниско излъчване и е подходяща за деца, допълни д-р Койчев.

3,75 млн. лв. ще инвестира в болниците, откъдето годишно минават около 400 000 души. В общинската Втора градска ще има нов, 64-срезов скенер с 3D изображение, подходящ и за интензивна кардиология, поставяне на стендове, включително и на кръвоносни съдове в мозъка.

"Там ще се обособи и център за съвременно лечение на инсулти и ще се извършва и ранно стендиране, достъп на кръв до мозъка. Освен модернизация има възможност за надграждане и болницата става привлекателна за млади специалисти и да могат да се развиват и с научна работа", каза д-р Койчев.

НБУ с Медицински факултет, общинската университетска болница "Св. Йоан Кръстител" става учебна база

От средствата ще се направи и ремонт на фасадата, най-после, на Втора градска болница, която от години не е обновявана и в момента има доста стряскаща визия.

Как са разпределени 5,8 млн. лв.?

Дивидентите са гласувани от СОС на 21 юли т. г. в СОС и е пуснато писмо до всички управители на ДКЦ-та и болници. Изработен е маханизъм и критерии от експерти и общински съветници.

"За общинското здравеопазване за първи път ще имаме робот за дезинфекция. Стартираме програма за роботизирани дейности. С подобен тип обработка на големи пространства има няколко големи болници в София (б. р. в бившата Правителствена в Лозене. от 4 години има роботи) Летище Хитроу, Еп и др.", каза д-р Койчев.

"Успяваме да вкараме общинското здравеопазване в XXI век и да бъдем на висотата на технологиите и науката, и да го направим конкуретоспособно на частните болници.  Внасяме качествено нов начин на работа и да създаваме здравни хъбове и да се оказва нужната навременна помощ.", коментира председателят на СОС Георги Георгиев.

Медицинска апаратура за различни отделения поиска Втора МБАЛ в София

"С тези инвестиции и модернизиране, както и програмата, инициирана от Дончо  Барбалов, за привличане на здравни специалисти, се подобрява качеството на медицинската услуга в общинските лечебни заведения - имаме апаратура, имаме кадри и идеи. Групата на БСП в СОС единодушно подкрепи този порект, защото той е част от предизборната платформа на социалистите през 2019 г.  - качествена здравна помощ. Столичното общинско здравеопазване има и социална насоченост, и е достъпно за здравно неосигурени софиянци. Столична община отделя от бюджета си 10 млн. лв. всяка година за неосигурени лица и дейности, които не се покриват от здравната каса. Пари ще се намерят, но основният капитал са лекарите. С новата наредба за жилищна политика на Столична община ще настояваме да се заделят жилища за специлисти като лекарите, подписват дългосрочен договор и работят в общинските болници. Здравеопазването не може да бъде ползвано за политически борби, това е, което ни обединява. Ще работим и за профилактика и превенция. Тези две направления засега са пренебрегнати, предизвикателствата са големи", каза общинският съветник Милка Христова, зам.-председател на здравна комисия в СОС.

Над 1,5 млн. лв. е дала СО за апаратура в общинските болници

Сред ремонтите е включена и втората родилна зала на Първа АГ Света София, бивша "Тина Киркова". Преди години беше обновена първата родилна зала и закупена съвременна апаратура за раждания и гинекологични операции, тъй като там има пациенти от цялата страна.

Пета градска болница пък ще се сдобие с видеобронхоскопска апаратура. Там има най-подготвен екип. А апаратурата е за диагностициране и откриване на туморни и злокачествени образования на белия дроб в начален стадий. "С бронхоскопията се дава възможност да се документира с камера и да се проследи целия лечебен процес. Техниката е последен клас, най-ново поколение апаратура и дано откриват по-малко от това заболяване. Пета градска е основна болница на северните е северозападните райони на София и областта", каза д-р Койчев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кое е събитието на 2022г. в София?
 • Ремонтът на жълтите павета (18%, 110 Гласове)
 • Новата билетна система на София (29%, 173 Гласове)
 • Въвеждането на нискоемисионните зони (20%, 122 Гласове)
 • Откриването на най-големия леден парк на Балканите (6%, 36 Гласове)
 • Ремонтът на бул. "Цар Борис" (6%, 35 Гласове)
 • Разширението на метрото към Левски Г (11%, 64 Гласове)
 • Удължаването на концесията на Софийска вода (1%, 4 Гласове)
 • Дълговете на Топлофикация София (0%, 1 Гласове)
 • Разширението на Ломско шосе (2%, 11 Гласове)
 • Фестивал на светлините LUNAR (3%, 20 Гласове)
 • Минералната баня в Банкя отвори врати (3%, 20 Гласове)
Общо гласували: 596 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът Фандъкова: 200 000 лв. ще е глобата за второто счупено жъл......

200 000 лв. е глобата, която ще наложи кметът на София Йорданка Фандъкова на фирмата „Трейс груп холд“, ако ...

Прочети още keyboard_arrow_right