Васил Терзиев: Местната власт е най-близо до гражданите и техните проблеми

-

Снимка: НСОРБ

В работата ни няма място за изкуствено поставени препятствия и политически бариери, а червените линии се поставят само от гражданите и те са за поети и неизпълнени обещания

"Местната власт е най-близо до гражданите и във време на различни предизвикателства и промени от нас се очаква да познаваме и откликваме на техните проблеми. Да бъдем стъпка напред, а не да вървим след проблемите. Затова е нужно да имаме ясна визия и да планираме добре и управляваме бюджетите си." Това каза кметът на София Васил Терзиев, който откри 37-ото Общо събрание на Националното сдружение на общините в България.

Терзиев поздрави Националното сдружение за добрия диалог и доверие, с който работи, за да се постигнат резултати в полза на хората.

В Общото събрание взеха участие президентът Румен Радев, министър-председателят акад. Николай Денков, заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел, министърът на финансите Асен Василев.
Важен е и диалогът с държавната власт. Политическата и икономическа стабилност на държавно ниво е ключово за развитието на всяка община. От рейтинга на държавата зависи и този на градовете. Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши перспективата пред рейтинга на София – от "стабилна" на „положителна“ поради подобрените перспективи за икономически растеж на столицата и политическата стабилност на национално ниво, посочи също кметът на столицата.

Васил Терзиев уточни, че за финансовата децентрализация и прозрачността в управлението се говори вече повече от петнадесет години. Той заяви също, че вярва, че в този мандат общините ще работят в условия на реална финансова децентрализация. Това означава повече средства за градовете и насочване на финансов ресурс за решаване на конкретни проблеми на хората. "Финансовата децентрализация ще даде сигурност и стабилност на градовете в условия на политическа турбуленция, както и по време на различни кризи. В същото време тя поставя на нови принципни основи финансирането, отговорността и отчетността на общините. Знам, че Националното сдружение на общините отдавна поставя въпроса за това в общинските бюджети да остават част от преките данъци – данък върху доходите на физически лица и данък върху печалбата" – посочи също столичният кмет.

"Ние – кметовете и общинските съвети – управляваме парите на гражданите и тук е огромната отговорност да харчим тези пари прозрачно, – каза кметът Терзиев. – Участието на гражданите и бизнеса в управлението е ключово за успеха на всеки един проект, на всяка една инициатива, и то отново става възможно и минава през работата на общините. През тази година насочваме средства за реализация на граждански проекти и аз вярвам, че тези инициативи не само ще получат одобрение и подкрепа от страна на гражданите, но и ще генерират много нови идеи за развитието на града" – заяви столичният кмет. По думите му в работата ни няма място за изкуствено поставени препятствия и политически бариери, а червените линии се поставят само от гражданите и те са за поети и неизпълнени обещания.

Кметът на София Васил Терзиев е избран за член на Управителния съвет на НСОРБ. За първи път кметовете на четирите най-големи града в страната - София, Пловдив, Варна и Бургас, влизат в ръководството на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (22%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (13%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 42 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 144 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

От 1 май вода блика от фонтаните и пълнят шадраваните в София...

Изненадващо топлата пролет провокира въпроса, кога ще заработят фонтаните и ще се напълнят шадраваните. Този въпрос зада...

Прочети още keyboard_arrow_right