Въведоха нови правила за използването на пиротехника в София

Въведоха нови правила за използването на пиротехника в София

Снимка: Столица.bg

Столичният общински съвет прие доклад относно проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за обществения ред на територията на Столична община, с който се въвеждат нови правила за използването на пиротехника.

Докладът бе внесен от председателят на СОС Георги Георгиев и общинските съветници от различни политически групи в СОС - д-р Веселин Милев, д-р Ваня Тагарева, Борис Петров, Иван Пешев, Иван Виделов, Иво Божков, Марта Георгиева, Борислав Иванов, Карлос Контрера. Докладът беше подкрепен единодушно от всички 59 общински съветници, участвали в гласуването.

Комисията по здравеопазване одобри: Пиротехника в София само на Нова година

Промените се отнасят за употребата на пиротехнически средства от категория F2 и F3, които са основният източник на шум. Употребата на пиратки и бомбички от тези категории се използва само и единствено след разрешение от районния кмет.

Гражданите, които искат да използват пиротехника за повод трябва десет дни преди това да подадат заявление по образец, където се изписва кога, къде и какво ще използват. След това се произнася районният кмет и преценява дали да даде разрешение за употреба.

Наредбата категорично забранява употребата на пиротехника в междублоковите пространства, около лечебни заведения, училища, детски градини и църкви.

Глобите за нарушители ще бъдат от 500 до 2000 лв. за физически лица, а за юридически – от 3000 до 10 000 лв. МВР са контролните органи по наредбата, а освен тях и Столичният инспекторат и структурите на общината съобразно наредбата.

Промените в Наредбата са мотивирани от многото сигнали и оплаквания от граждани от неконтролируемите гърмежи вследствие на употребата на пиротехнически средства се посочва в доклада.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Кметът Фандъкова: Столична община ще участва в разработването на ......

Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с министъра на транспорта Николай Събев, за да обсъди с него проблемите на ...

Прочети още keyboard_arrow_right