Втори опит: Продължава събарянето на незаконния хотел до яз. Искър

-

Снимка: Facebook, Васил Терзиев

Екип на Столична община направи днес, 2 април, нов опит да продължи с работата по премахването на незаконните постройки, собственост на фирма, свързвана с Румен Гайтански-Вълка.

Незаконният хотел на територията на Държавно ловно стопанство "Искър" трябва да бъдат премахнати по решение на Върховния административен съд. Във вчерашния ден обаче екипите бяха възпрепятствани, достъпът до стопанството беше блокиран, а техниката - повредена. Това наложи принудителното влизане в имота.

 Спряха разрушаването на незаконните сгради в ловно стопанство "Искър"

Днес катинарът на портата беше прерязан с флекс лично от директора на „Строителен контрол” към Столичната община Цветан Тодоров, съобщи btv. На входа все още има частна кола, която пречи на достъпа, очаква се тя да бъде премахната оттам чрез специализиран автомобил на общината.

„Започваме принудително премахване на тези строежи с оглед показване на нулева търпимост към незаконното строителство. Факт е, че бяхме възпрепятствани от собственика на терена от държавното ловно стопанство. Беше поставен автомобил, наложи се влизане със специализирана техника“, каза главният архитект на София Здравко Здравков. "Механизацията, която влезе в обекта, щяла да застраши размножаването на дивеча в предприятието. Факт е, че тази сграда се строи повече от година и половина, и когато се е строяла не е пречела нито на дивеча, нито на кошутите", коментира още Здравков.

Още през 2021 и 2022 г. главният архитект на София издаде заповеди за премахването на постройките в близост до яз. Искър. Стопанството обжалва в съда, като твърдеше, че сградите са построени преди 2001 година. За изграждането им обаче няма издадено разрешително за строеж, нито одобрени инвестиционни проекти. Срокът, в който собственикът е имал възможност доброволно и за своя сметка да премахне обектите, е изтекъл. Отстраняването на сградата ще струва на общината над 2 милиона лева, които в последствие ще бъдат поискани в съда от фирмата, построила трите незаконни обекта.

"Сградата, която в момента премахваме, изпълнява стопански функции за съхранение на сено, но в нея има предвиден басейн, има отоплителна и ОВК инсталация", каза още главният архитект на София. 

След премахването на незаконните постройки земята ще бъде моделирана по естествен начин, а материалите ще бъдат съхранени и рециклирани, добави той.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 155 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът на София награди атлети в неравностойно положение...

Кметът на София Васил Терзиев награди с плакети за спортни постижения атлети в неравностойно положение. Отличията се дав...

Прочети още keyboard_arrow_right