Зам.-кметът по екология Десислава Билева съживи с климатичен хъб двора на 20-ото училище в Софияв Триадица

Зам.-кметът по екология Десислава Билева съживи с климатичен хъб двора на 2

Снимка: Район Триадица

Ученици и учители се радват на красива "зелена класна стая". Пилотният проект е финансиран по „Микропроекти за климата“

Пролетно, красиво, свежо и съживено е в двора на 20. ОУ " Тодор минков" в столичния район Триадица. Там завърши обновяването на зеленото пространство, което пре превърнато в климатичен хъб. Малчугани, учители и родители се радват на споделеното пространство, което буквално бе възкресено със зеленина и цветя.

На красивата гледка се наслаждават и живеещите около училището, заради "цъфналия" мини парк, в който се чуват детски гласове. Обновената зона е по идея и предложение на зам.-кмета по екология на Столична община Десислава Билева, която години наред, с реализирани проекти, доказва възможностите в София за екология в градска среда.

Климатичнитя хъб в софийската училище "Тодор Минков" е  резултата на на изпълнението на проект „Създаване на споделено зелено пространство" (климатичен хъб), финансиран по програма „Микропроекти за климата“ на Националния доверителен екофонд.

Проектът получи одобрение през 2022 г. и е в изпълнение на политиките на Столична община, част от Плана за действие за устойчива енергия и климат на Столична община за периода 2021-2030 г. (ПДУЕК), който е водещ стратегически документ на общината в областта на енергията и климата. А изпълнението бе поверено на районната администрация Триадица.

Целта на криматичния хъб е адаптацията към изменението на климата, така че да се намали въздействието на градския топлинен остров чрез създаване на споделено зелено пространство. 

С изпълнението на проекта се насърчават добри практики, за да се повиши информираността на учители и учениците и пилотното „Създаване на споделено зелено пространство" да се мултиплицира и разпространи на територията и на други училища. А то ще подобри средата в учебните заведения, ще повиши социалната ангажираност на учениците с прилагане на ежедневни действия за смекчаване и адаптация към климатичните промени.

Климатичният хъб е и 21 вида дървесна, храстовидна  ицветна растителност, с градински и детски съоръжения, включително класна стая на открито -зелена класна стая. "Предстои провеждането на тематично обучение за педагогическия състав на училището, като това ще даде възможност за последващо развиване на инициативи и обучения, свързани с климатичните предизвикателства. След преминаване на обученията ще бъде изготвен календар с предстоящи открити лекции, обучения и теми за учениците", съобщиха от Столична община.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 277 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Ученици ще разказват за София в конкурс-обучение Работилница за т......

Стартира регистрацията на учениците за участие в ученическия конкурс-обучение „Работилница за творческо писане &nd...

Прочети още keyboard_arrow_right